Královéhradecký krajský šachový svaz


Závěrečná zpráva – šachová soustředění KHŠS 2016-17

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 1.9.2017

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ŠACHOVÁ SOUSTŘEDĚNÍ KHŠS 2016-2017

 

V závěrečné zprávě bych rád poděkoval všem zúčastněným, jmenovitě trenérům Martinovi Petrovi, Tomášovi Krausovi, Jirku Johnovi a pak spolupořadatelce Andree Matoušové a mé pomocnici Kateřině Vlčkové. Bez těchto výjimečných lidí by se akce nemohla pořádat a jsem moc rád za vzájemnou spolupráci. Dále bych rád poděkoval rodičům talentovaných šachistů za perfektní přístup a hlavně za to, že na soustředění jezdíte. Talentům to velice pomůže v dalším růstu.

Na soustředěních se bavíme primárně o směru a ty jednotlivé kroky na cestě k šachovému úspěchu už musí udělat každý sám. Po účasti na soustředěních vám drazí rodiče mohu téměř garantovat, že je cesta navržená správně. Metody tréninku jsou přesně ty, kterými jsme si my všichni trenéři prošli. V podstatě to je garance. Pedagogický přístup nám pomáhá znalosti dál předat. A zkušenost? Ta je bohužel/bohudík nepřenositelná. Kdo si sám vše krok za krokem neprojde, tak jednoduše neví. Cesta za šachovým úspěchem je krásná ale občas náročná. Jde o neúspěšné turnaje, prohrané partie, úspěch jakoby stále utíkal. Dlouhodobá práce ale negativní statistiku zažene a nakonec si každý odnese to, co si opravdu zaslouží. Jak říká Martin Petr… Ta práce, kterou člověk udělá, se v budoucnu na sto procent projeví a taky se projeví ta, kterou neudělá. Silná osobnost překoná neúspěšné období a setrvá v tréninku do chvíle, kdy se posune zase o kousek dál dopředu. Trénovat šachy v dnešní době je velice náročné. Žijeme v informačním věku, kde jakákoliv zajímavost je nám odkryta za několik sekund na internetu. Bohužel to pak svádí dělat u počítače jiné věci, které se studiem nesouvisí. Spojit v životě mladého člověka vše dobré je téměř nadlidský výkon. Škola, sporty, dospívání, kamarádi, šachy, holky, … kde na to všechno brát čas?? Otázku trochu změním, protože času máme všichni stejně… Co dělat nejdříve a jak moc? Čas lze šetřit vypnutím televize a wifi. Sám to tak mám u sebe doma a je k neuvěření, kolik mám na vše času J. Prioritou jsou samozřejmě zdraví a škola, to na soustředění zdůrazňujeme. Sportem trénujeme tělo a šachovou hrou trénujeme mysl – paměť, logiku, koncentraci, systém, … formou hry a zábavy. Jen málo věcí v dnešní době podle mého zkoumání, má pro naši hlavu tak blahodárný vliv jako právě šachy. Mě osobně šachy změnily život a pomohly mi v životě ke všemu, co mám. Vysoká škola, přítelkyně, dobrá práce, dobří přátelé a další věci, které bych bez šachů neměl anebo měl v omezené míře. Vždyť šachy sdružují další intelektuály, a jak jistě všichni víme, prostředí formuje nejvíce.

Celkem chodilo na soustředění 40 dětí a průměrně dorazilo kolem 20 dětí na jedno soustředění. Vyšší účast jsme schopni kapacitně i trenérsky pojmout. Podařilo se mi sdružit dohromady ty nejlepší trenéry, kteří šachu opravdu hodně rozumí a hlavně mají obrovské zkušenosti s tréninkem. Neváhejte a využijte této super příležitosti, kterou všude nemají. Chci tak vypomoci všem, kteří mají talent a zájem o šachy. Ne každý si může dovolit mít trenéra na individuální tréninky, proto tu jsou tato soustředění, aby mohl dorazit úplně každý. Prosím trenéry v oddílech, aby více prezentovali soustředění, ne každý o tom ví a chodí na krajský web. Potkal jsem spoustu talentovaných dětí ve všech skupinách. Máme v kraji mraky potenciálních mistrů a velmistrů, kteří mohou jít dále nahoru. Jsou to děti a v přístupu k tréninku jsou opravdu obrovské rozdíly jak z pozice svěřence, tak z pozice trenéra. Pojďme společně dětem pomoci k jejich cestě nahoru. Jsem opravdu zapálený do rozjezdu nových nadějí. Vždyť účastníci první skupiny jsou svěřence moji, a nebo svěřenci pana Gonziora. Baví mě to, naplňuje mě to, mám z toho opravdu velkou radost, jak jdou všichni nahoru a těším se na chvíli, až mě budou ostatní porážet J. Příklady Martina Buločkina, který měl před 3 lety 1300 elo a teď má 2162 nebo Davida Černého, který před 3 lety neměl elo vůbec a teď má KM 2114, jsou pro nás všechny inspirací, jak rychle a daleko se může talentovaný šachista vypracovat. Oba hrají extraligu dorostu a první a druhou ligu dospělých a půjdou dál nahoru.

Sám jsem v předchozích zprávách uváděl jak analyzovat partii nebo jak trénovat taktiku. Také jsem říkal jak důležitý je systém v práci a disciplína. Abych ale nemluvil jenom já, rozhodl jsem se pojmout závěrečnou zprávu trochu jinak a nechal prostor trenérům, aby se podělili o své poznatky a dojmy ze soustředění. Určitě bude všem inspirací si další řádky číst.

 

První příspěvek je od Martina Petra

Soustředění talentů KHŠS v sezóně 2016/2017

První skupinu bych chtěl pochválit za výborný přístup a dobrou docházku! Jmenovitě ke mně chodili Martin Buločkin, David Černý, David Gloser, Jan Nosek, Filip Rokoš a Filip Šolc – z toho oba Davidové absolvovali všechna soustředění.

Je potřeba říct, že účastí na několika jednodenních soustředěních za rok se nikdo šachy nenaučí. Smyslem krajských soustředění by tak nemělo být nacpat do dětí co nejvíce informací, ale vytvořit jim vztah k šachu. Pak je šance, že si i doma najdou šachovnici nebo pěknou šachovou knížku.

Během soustředění jsme se věnovali vytvoření dobré studijní atmosféry. Zabývali jsme se aktuálními velmistrovskými partiemi, které kluci sami vyhledávali za domácí úkol. Někdy se to podařilo dobře, někdy se nám sešla aktuální partie z roku 1988 a také 120tahová koncovka :-) Učili jsme se, kde sledovat online přenosy (např. mobilní aplikace chess24), jaké jsou nové trendy v zahájeních a v přístupu k partiím, vybírali jsme pěkné partie.

Pochopitelně je také potřeba pracovat na věcech, které až tak příjemné nejsou. Například koncovky. Dohrávali jsme ve dvojicích věžovky, analyzovali je a řešili studie. Všechny zmíněné věci ovšem vyžadují samostudium.

Protože smyslem setkávání by mělo být především přitáhnout děti k šachu, považoval bych za vhodné pokusit se zavést vícedenní, například pro začátek víkendová krajská soustředění. Teď to je tak, že děti brzo ráno nasednou do auta, rodiče je musí přivézt na místo, pak pro ně zase jet, odvézt je, a celé je to jen na 6 hodin tréninku. Všichni jsou unavení a krátká „nalejvárna“ ještě nikoho velmistrem neudělala. Pochopitelně je vícedenní systém náročnější na organizaci, ale i ze společenského pohledu vzájemného setkávání dětí by pobyt alespoň přes jednu noc měl daleko větší přínos než klasická sobota.

  1. července 2017, Martin Petr

 Další příspěvek je od Tomáše Krause

.

Soustředění talentů KHSS 2016/2017

Závěrečné hodnocení

Hlavní organizátor soustředění talentů pro rok 16/17 Ing. Luboš Roško mne požádal o pár závěrečných slov. V první řadě je třeba říci, že Luboš dal soustředění zcela jinou strukturu. Soustředění se konalo v Josefově v DDM. Na začátku vždy bylo zahájení soustředění, kde jsme se sešli všichni i s rodiči. Obsahem této části nebylo jen všechny přivítat, ale i motivovat k práci nad šachem. Luboš dokonce přivezl vlastní knížky, které považuje ve svém růstu za důležité a představil je všem včetně rodičů. Každý z nás trenéru řekl důležité postřehy z vlastní zkušenosti v individuálním tréninku. Po zahájení následovaly lekce. Byli jsme rozděleny do 3 až 4 skupin. Já měl většinou 3 nebo 4 skupinu. Upřímně mě dost překvapilo, jak byly děti neuvěřitelně pozorní a pracovití až do úplného konce. Myslím si, že můžu říci, že se nám pracovalo pěkně a někdy jsme se i v 15. hod divili, že už je konec. Po dopolední lekci následoval oběd v blízké restauraci. Po obědě odpolední lekce a v 14:45hod závěr soustředění, kterého se opět účastnili i rodiče dětí. Bylo řečeno, co se probíralo v jednotlivých skupinách a také byli vyhlášeni nejúspěšnější ze skupin, kteří byli odměněni cenami. Mé skupině jsem se většinou snažil předat znalosti koncovek, protože vím z vlastní zkušenosti, že většinou v této fázi partie mají začínající šachisté největší problémy. Dále jsem to prokládal taktickými motivy a miniaturkami (partie končící cca do 25. tahu) v často se vyskytujících zahájeních. Celkově jsem měl ze soustředění dobrý pocit. Pravidelně přijíždělo kolem 25 talentovaných dětí z našeho kraje a to už o něčem svědčí.

IM Tomáš Kraus

 A další příspěvek je od Jirky Johna.

 Závěrečná zpráva ze soustředění 2016/2017        Mgr. Jiří John  – 4. Skupina

Na žádost nového šéftrenéra, Luboše Roška, který zřejmě chtěl využít mých téměř čtyřicetiletých zkušeností z práce s mládeží, jsem se po letech opět ujal  vedení čtvrté skupiny.

Na rozdíl od první a zčásti i druhé skupiny, kde se sešly opravdu největší šachové naděje Královéhradeckého kraje, se třetí a čtvrtá tréninková skupina skládala hlavně ze začátečníků, kteří mají chuť se zlepšovat. Třeba i z nich jednou budou vynikající hráči, pokud jim píle vydrží.

Celkem se ve 4. skupině vzdělávalo 15 chlapců a dívek, bohužel vesměs velice nepravidelně. Postupně jsme probrali začátek knihy Karla Plisky pro středně pokročilé samouky, seznámili jsme se s možnostmi figur, dvojúdery, vazbou, kombinacemi na spolupráci figur, přehrávali jsme si partie a vyprávěli o životě předních našich i světových šachistů, řešili tematické taktické obraty. Nezapomněli jsme ani na základní pěšcové koncovky, dobře zpracované v knize Richarda Biolka. Doufám, že již všichni absolventi dokážou prosadit pěšce a vyhrát jednoduchým taktickým obratem.

Závěrem bych chtěl říci, že je veliká škoda, zejména pro talentované malé šachisty, že dostatečně nevyužívají možnost kvalitní přípravy se zkušenými a kvalitními trenéry. Jsme jediný kraj, kde talenti mohou trénovat s šachovým velmistrem! Přesto abychom mladé šachisty skoro přemlouvali, aby se trochu šachově vzdělali. Ze čtyřiceti účastníků uplynulého ročníku šachových soustředění pouze sedm mělo stoprocentní účast. Z pořádající Jaroměře, která má několik kroužků při DDM, se zúčastnilo pouhých pět chlapců a dívek a každý pouze jednou.

I v nastávající sezóně budou probíhat šachová soustředění pod vedením vynikajících hráčů a zkušených trenérů. První je naplánováno opět do Jaroměře na 16. září. Těšíme se na hojnou účast. Práce ve 3. A 4. Skupině se mohou zúčastnit všichni, kteří se chtějí zlepšit a něco nového dozvědět.

Jiří John

Závěrem bych chtěl všechny pozvat na další soustředění 16.9.2017 v Josefově od 9h. Plánuju velké vylepšení dalšího ročníku J… to bude ale překvapení. Mějte se krásně a hrajte šachy.

Luboš Roško