Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Duben 2024
    Po Út St Čt So Ne
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

KS – východ – závěrečné hodnocení Jendy Kohouta

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 16.5.2018

Krajská soutěž – skupina východ  KHŠS, sezona 2017/2018 V této soutěži  celkem nedošlo k velkým překvapením,  podle očekávání  vyhrála silná rezerva  prvoligové  Pandy Rychnov . Toto B družstvo  získalo 27 bodů za 9 vítězství a celkem bezpečně hájilo  první místo prakticky po celou soutěž.  Suverénní postavení  nenarušily ani dvě nečekané porážky.  Nejvíce bodů získal  Ivo Hartman – až 12. hráč soupisky, který však hrál převážně na 7. šachovnici  a získal 8 bodů z 10 partií. Výborně si vedl mladý talent Jan Horák, který střídal první a druhou desku  a získal 7,5 bodu !  Zkušení  Josef Novotný „Katenáčo“  a  Jiří Daniel přispěli rovněž  bodovými  zisky 7/11, resp. 6,5/8 partií (bez prohry). Za zmínku stojí  i 100% úspěšnost prvního hráče soupisky, i když Petr Kačírek nastoupil jen čtyřikrát.  Panda Rychnov B bude určitě přínosem  pro Krajský přebor 2018/2019. Druhé místo v soutěži  obsadil snad trochu překvapivě, ale naprosto zaslouženě

DDM Kostelec nad Orlicí A. Zisk 24 bodů (8 vítězství a 3 porážky)  je velmi pěkný.  DDM Kostelec se také může pochlubit vítězstvím nad lídrem celé soutěže.  Pikantní na tomto družstvu je, že na soupisce nemělo ani jednoho hráče, který by měl  ELO přes 1900. Z tohoto hlediska  je druhé místo tohoto družstva ještě obdivuhodnější.  Výborně zahrál  otec  slavného Daniela – Slavomír Kožúšek, který  nasbíral 9,5 bodu z 11 partií, většinou na 7. šachovnici. Velmi dobře hrál také Vítězslav Chmelař na třetí desce se ziskem 7 bodů z 11 partií, dobrý výkon měl také Mojmír Jindrásek na  páté desce, který přispěl svými  6 body z 11 partií.  Celé družstvo zdobila úžasná kázeň, když čtyřikrát nastoupilo v první osmičce hráčů, jednou pak  bez prvního hráče soupisky – hráči č. 2-9. V takovém mančaftu musí být pak radost hrát.  Třetí místo v tabulce –pomyslnou bronzovou příčku obsadila:

Jiskra Jaroměř B se ziskem 21 bodů (7 vítězství a 4  porážky).  V Jaroměři je patrný velký šachový vzestup, A družstvo hrálo úspěšně KP (3.místo !),  čtyři hráči, nastupující pravidelně v barvách A družstva  byli teď i na soupisce B družstva a to se projevilo velmi dobrým výkonem celého kolektivu.  Excelentní výkon ale odvedl  známý rozhodčí Milan Borůvka, který nastupoval na 6. až  8. pozici  a svým  soupeřům  povolil z 11 partií jen dvě remízy ! Milan tak dokázal, že je nejen dobrým rozhodčím, ale také skvělým šachistou, vždyť 10 bodů nezískal v této skupině nikdo.  6,5 bodu  z 10 partií přidal Petr Staněk, který střídal většinou druhou a třetí desku.  Svojí  šachovou sílu ukázala také Radka Růžičková se ziskem  5 bodů ze 6 partií.

První tři družstva se přece jenom výkonnostně oddělila  od skupinky, která se pohybovala většinou uprostřed tabulky.  Jednalo se prakticky o 5 družstev,  která tak trochu trpěla  nevyrovnanými výkony. Nejlépe si z této skupinky nakonec  vedl  Slovan Broumov, který  se ziskem 19 bodů  obsadil ještě velmi slušné 4. místo.  To se mu podařilo až vítězstvími v posledních  3 kolech.  Broumovští  měli v minulé sezoně velikou krizi, když sestoupili  z posledního místa z krajského přeboru. V té době byl veliký problém postavit 8 lidí i v domácím prostředí.  To se ale nyní  velmi zlepšilo. Z kolektivu byli vyřazeni  polští hráči, ale v soupisce se objevili noví mladí čeští hráči. Nejvýraznější posilou byl hostující Josef Cibulka z Hronova, který  jako šestý hráč soupisky hrál na druhé až čtvrté šachovnici, sehrál jako jediný všechny zápasy a nasbíral 7,5 bodu z 11 partií.  6,5 bodové zisky z 10 partií  pak zaznamenali zkušení Luděk Macháček –  4. hráč  na soupisce a Zdeněk Bažant – 8. hráč  na soupisce.  6 bodů z 10 partií získali další  zkušení hráči – Jaroslav Přibyl  na třetí šachovnici, když hrál převážně na druhé a obětavý organizátor broumovského šachu Ivo Peroutka , hrající většinou na páté desce.

Na 5. místě  skončil Spartak Rychnov nad Kněžnou A, sympatické družstvo, které  dosáhlo  nakonec 17 bodů, za 5 vítězství  a dvě remízy. Stejným výsledkem dopadl Tj Náchod C, ale skóre bylo o dva bod lepší pro Rychnov.  O lepší umístění  připravily Spartak těsné prohry s Broumovem a Jaroměří. Na druhé straně důležité vítězství nad DDM Kostelec zajistilo klid Pandě Rychnov B v boji o první místo v tabulce.  Pokud jsem chválil DDM Kostelec za kázeň v nastupování k zápasům, pak rychnovský spartak tuto doménu ještě výrazně překonal,  protože v prvních devíti kolech nastoupila vždy první osmička soupisky.  Jev tedy naprosto nevídaný.  Co bychom za to dali, mít takovou kázeň třeba v Jičíně, hned by ty šachy bavily organizační pracovníky mnohem víc.  Velká vyrovnanost byla i v bodovém zisku nejúspěšnějších.  Bohouš  Kotyza (2.deska),  Ilja Mareš (4.) a Jaroslav Cvejn (8.) získali po 7 bodech z 11 kol, Jaroslav Krupička (7.) měl také 7 bodů, dokonce jen z 10 partií.

6.místo Tj Náchod C je paradoxně nejlepším umístěním náchodského družstva  v soutěžích KHŠS i 2.ligy.  Přes průměrné umístění i bodový zisk má ale Tj Náchod C jeden bezesporný primát. Proti prvním čtyřem týmům získali náchodští 100% zisk, za to ale v ostatních zápasech dost ztráceli a vlastně porazili již jen poslední  Českou Skalici. Výsledky jednotlivců také nebyly nijak vynikající, nad průměr vyniká jen 6 bodů z 11 nestárnoucího veterána Zdeňka Hejzlara.  Ten také jako jediný sehrál plný počet zápasů.

7. místo v tabulce znamená pro  ŠK  Dobruška  určitě jisté zklamání. Tým, jehož ambice byly zřejmě výše, než dosažený výsledek – 16 bodů – ale trpěl  velmi nevyrovnanými výkony.  Vysoké prohry s Jaroměří  a DDM Kostelec posunuly tým do klidných vod středu tabulky, na druhé straně se asi nečekalo vysoké vítězství s Broumovem. .  Z jednotlivců lze jmenovat Milana Dvořáka na 5.desce, který získal 6,5 bodu z 10 partií,  Vlastu Jonáše , který na 2.desce měl 6 bodů z 9 partií a  6 bodů získal také 6. hráč  soupisky Petr Šubrt, ovšem z 10 partií.

Naopak 8. místo a 15 bodů,  může  Slavia Hradec Králové D  považovat za velký úspěch.  Přes přítomnost 20 hráčů na soupisce se hradeckým 3x nepodařilo postavit 8 hráčů, dvakrát dokonce nastoupili jen v 6 lidech. Přitom z přítomných 20 lidí si zahrálo v soutěži 19 ! Jak ale říká Jindra Vochozka: Co mám ale dělat, když ti lidé nechtějí nastoupit, bez ohledu na vznikající pokuty.  To už byl ale problém i C družstva v krajském přeboru, kde také docházelo k podobné situaci.  To pak organizačního pracovníka vůbec nebaví, v takovém mančaftu něco dělat. O to více vyniká výsledek Jindry Vochozky, který získal jako 9. hráč  soupisky na 3. až 6. postu 6,5 bodu a jako jediný (!) sehrál všechna utkání svého družstva.  Zbývající družstva sváděla urputné boje o udržení soutěže.  V záchranářských pracích se nejlépe dařilo rezervě DDM Třebechovice na 9. místě .  B tým  tohoto družstva  udržel  soutěž jednoznačnými  vítězstvími nad sestupujícími družstvy a také překvapivou výhrou  nad Tj Náchod C.  Výkon družstva byl ale jen průměrný, i když získaných 12 bodů bohatě stačilo na udržení. Jen dva hráči získali 50% zisk, když 5,5 bodu z 11 partií získali Tobiáš Zdechovský , který jako 5. hráč  soupisky nastupoval na 2. až  4. šachovnici  a podobně si vedl Marek Krása, který jako  7. hráč soupisky hrál také na vyšších postech v jednotlivých zápasech.   Dost velkou kliku zažil v této soutěži  Sokol Hradec Králové. Bodový zisk 8 bodů je velmi slabý a družstvo zachránilo soutěž na 10. místě jen díky lepšímu skóre.  Družstvu, které pamatuje ještě účast v krajském přeboru  úplně odešly obvyklé opory. Nedařilo se Smolejovi, Miňovskému, Humlíčkovi i dalším. Nejlepšího výsledku tak dosáhl Lubomír Palij – 6. hráč soupisky, který ovšem hrál většinou na  4. desce a získal 5,5 bodu z 10 partií. Družstvu pomohla domácí odchovankyně Anička Vítová, která hraje nyní v barvách ŠK AD Jičín, která plně bodovala v posledních dvou důležitých utkání a tím pomohla Sokolu udržet soutěž.  Na 11. místě  skončil rovněž s 8 body sympatický tým ŠK Červený Kostelec . Možná měl trochu smůly, vždyť k záchraně vlastně stačilo jen porazit ještě beznadějně poslední Českou Skalici, bohužel  se tak nestalo  a tak ani vítězství v posledním kole nad Náchodem C nestačilo na zachování krajské soutěže. Také jednotlivým hráčům se moc nedařilo, nejlepší z nich – Jaroslav Vít, hrající převážně na 8. desce ,  získal  5,5 bodu.  12. místo  a „Černý Petr „ zůstal  Šk Česká Skalice. Tomuto  družstvu téměř nic nevycházelo, první bodový  zisk přišel až v 6.kole, a i když vítězství se Sokolem Hradec Králové bylo vysoké, další zisky již byly jen sporadické a to nemohlo stačit. Přes špatný výsledek družstva , dosáhli  Tomáš Mádr na první šachovnici a Jiří Kubec na třetí 5,5 bodu z 11 utkání,  Vladimír Velecký  na 4.šachovnici měl stejný bodový zisk, ovšem  jen z 10 partií.  Družstvo potřebuje posílit zadní řady a pak může úspěšně bojovat o střed tabulky.

Jan Kohout