Královéhradecký krajský šachový svaz


Velká cena KHŠS 2018/2019 – celkové výsledky, závěrečná zpráva

Ondrej Ruda - 12.4.2019

Celkové výsledky Velké ceny KHŠS 2018/2019

Velká cena 2018-19 celkově

Velká cena KHŠS 2018/2019 – závěrečná zpráva

Alespoň jednoho z pěti turnajů letošní Velké ceny se zúčastnilo 183 hráčů, z toho 35 dívek. Ti nejvytrvalejší, kteří vydrželi hrát pravidelně svoji kategorii, si nakonec odnesli ceny v celkovém pořadí. Velký dík patří organizátorům jednotlivých turnajů – všechny turnaje proběhly bez problémů, v přátelské atmosféře. Uspořádání tak velkého turnaje (pro 70 až 120 dětí) vyžaduje dlouhodobé přípravy a plné nasazení početného týmu organizátorů, rozhodčích i rodičů, kterým bych chtěl moc poděkovat.

V nejstarší kategorii do 16 let (2003 a mladší) rozhodl ve svůj prospěch vyrovnaný souboj Tomáš Horný z Trutnova (119) před Kamilem Majorošem z Třebechovic (117) a Pavlem Dědkem z Náchoda. Čtvrtý Filip Rokoš (100) sice dvakrát vyhrál, ale v Rychnově si „odskočil“ do své vlastní kategorie pro postup na MČR v rapidu. Mezi dívkami byla nejlepší Anna Voříšková.

V kategorii do 14 let (2005 a mladší) zvítězil Jan Vestfál z Lipek před Janem Reschelem z Ortexu. Třetí byla nejlepší z dívek Šárka Marxová z Jaroměře, protože už výše zmíněná Anna Voříšková 2x startovala ve starší kategorii a ve své kategorii byla proto až třetí.

Kategorii do 12 let (2007 a mladší) zcela ovládli hráči hradeckého Ortexu. První byl Lukáš Zelba (mohl by hrát ještě mladší kategorii) před sestrou Ladou a Matějem Levitnerem. Třetí mezi chlapci byl Pavel Kumpošt z Regionu Panda.

Stejně suverénně si počínali v kategorii do 10 let (2009 a mladší) hráči rychnovské Pandy. Nejvíce bodů nasbíral Daniel Jan Krautschneider, druhý byl Václav Kroulík, který věkem patří ještě do nejmladší kategorie. „Až třetí“ byl Michal Dušánek, který sice vyhrál tři turnaje (!), ale dvakrát si odskočil mezi dvanáctky a tím se připravil o prvenství. Z dívek byla nejlepší Anna Reschelová z Třebechovic.

Mezi nejmladšími do osmi let (2011 a mladší) při neúčasti Vaška Kroulíka zvítězil Josef Zelba z Ortexu před Romanem Holubářem z Lipek. Oba ovšem těžce proháněl o dva roky mladší Štěpán Kroulík z Regionu Panda. Mezi děvčaty byla nakonec Iva Archlebová o pět bodů lepší než sestra Eva.

Co říci závěrem? Celkové pořadí ne zcela odpovídá kvalitě hry jednotlivých hráčů. Já osobně jsem pro úplné zrušení celkového pořadí, a proto mě na komisi mládeže překvapilo, kolik trenérů usilovalo o jeho zachování. Komise mládeže nakonec celkové pořadí i pro příští rok ponechala, je však třeba uvažovat o větší pestrosti turnajů Velké ceny, současný model se mi jeví poněkud zastaralý. Komise mládeže na své schůzi rozhodla o vyjmutí krajského přeboru v rapid šachu ze seriálu Velké ceny v sezóně 2019/2020. Jako předseda komise mládeže navrhuji zrušit od příští sezóny vítězství v seriálu Velké ceny jako kritérium pro zápis do Listiny talentů KHŠS, protože v celkovém pořadí lepší hráče předčí ti, kteří startují v turnajích pravidelně. A ti vůbec nejlepší (a ti už na Listině talentů právem jsou) startují běžně o kategorii (někdy i o dvě) výše a do své kategorie se vraceli jen na KP rapid kvůli možnosti bojovat o účast na MČR v rapidu.

Ondřej Ruda

KM KHŠS