Královéhradecký krajský šachový svaz


Hodnocení Jendy Kohouta – závěrečné hodnocení KS – východ

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 22.4.2019

Krajská soutěž – skupina východ  KHŠS, sezona 2017/2018

Dne 31.3.2019 skončila sezona 2018/19 v Krajských soutěžích,  je tedy nejvyšší čas podívat se zpět za průběhem jednotlivých soutěží.  Začínáme tedy Krajskou soutěží – skupina východ.

Závěrečná tabulka:

1.       Sokol Hradec Králové                                   28                           53,5

2.       Panda Rychnov nad Kněžnou C                               23                           56,5

3.       Jiskra Jaroměř B                                              19                           48,5

4.       Slovan Broumov                                             19                           44

5.       DDM Kostelec nad Orlicí                              17                           46

6.       Spartak Rychnov nad Kněžnou                 17                           45

7.       Slavia Hradec Králové D                                               16                           40,5

8.       Niki Tj Náchod B                                             12                           43,5

9.       ŠK Červený Kostelec                                    12                           42

10.   DDM Třebechovice nad Orebem B         8                            36

11.   Tj Sokol Studnice                                            7                            36,5

12.   ŠŠPM Lipky HK A                                            7                            36

Průběh této skupiny Krajské soutěže byl velmi zajímavý, ať už v boji o první místo, tak ale i na dalších postech, velmi tvrdě se bojovalo i o udržení  a rozdíly mezi posledními třemi  byly opravdu minimální.

První místo v soutěži  si vybojoval Sokol Hradec Králové A. 28 bodů. Výkon Sokola HK byl největším překvapením soutěže. Vždyť tento klub nastoupil do nové sezony jen s několika posilami oproti minulému ročníku, získal však o 20 bodů více /!/, a zatímco tehdy se horko-těžko zachraňoval na 10. místě, nyní byla jeho „spanilá jízda“ hodně suverénní.  Postup do nového ročníku Krajského přeboru je určitě zasloužený, ztráty družstva byly minimální, jen jedna prohra a jedna remíza.  Přes značný náskok je ale patrná velká dávka štěstí, když z 9 vítězství vyhrál Sokol šestkrát  nejtěsnějším rozdílem, 4,5 : 3,5. Body se však počítají a to je rozhodující. Důležitá utkání proti družstvům na druhém a třetím místě, která byla podstatná pro konečné vítězství, rozhodl Sokol pro sebe. Družstvo se vyznačovalo úžasnou vyrovnaností a výbornými výkony hráčů základní sestavy.  Na první šachovnici hrál spolehlivě Lukáš Smolej, který získal 5 bodů z 9 partií. Roman Miňovský hájil druhou šachovnici a získal 5,5 bodu ze 7 partií. Vynikající posilou byl na čtvrté šachovnici  host z ŠK Lípa – Ota Němec. Ten dosáhl druhého nejlepšího výsledku (spolu s J. Danielem z Rychnova) na své šachovnici a sice 8,5 bodu z 10 partií, když soupeřům dovolil jen 3 remízy. Vynikající výkony odvedli také dlouhodobí hráči Sokola, Vojtěch Humlíček na šesté desce  (8/11) a Lubomír Palij na sedmé měl dokonce 9 bodů z 11 partií.  Zajímavý je také výsledek dalšího hosta z Lípy, mladičkého Ondry Wintra, který získal 4,5 bod ze 7 partií na osmé šachovnici.  Ze 17 členné soupisky nastoupilo 12 hráčů, z toho poslední hráč soupisky nastoupil jen jednou.                                                                                                                                                         

Na druhém místě skončila Panda Rychnov nad Kněžnou C – 23 bodů. Toto družstvo bylo všeobecně považováno za favorita, vždyť nastupovalo ve výrazně silnější sestavě, než B- tým v Krajském přeboru. Přes hvězdnou soupisku a mnohokrát i sestavu se však družstvu nepovedl začátek soutěže, pak se sice dostalo do tempa, ale zdržení remízou proti svému rivalovi ze stejného města a následně nečekaná prohra s DDM Kostelec v 8. kole, tato fakta znamenala, že druhé místo bylo pro Pandu C maximem. Výsledných 23 bodů je ale pěkným výsledkem.  Z jednotlivých hráčů si výborně vedl na první šachovnici podobně jako v minulé sezoně mladý talent Jan Horák. V této sezoně nastoupil osmkrát a získal 8 bodů !    Zkušení  Josef Novotný „Katenáčo“  (3. deska)  a  Jiří Daniel přispěli rovněž skvělými  bodovými  zisky 9,5/11 , resp. 8,5/10 partií (bez prohry). Dobře hrál i pátý hráč soupisky mladý Vladislav Martyniuk  6/11.  Za zmínku stojí i zajímavé výsledky mladých náhradníků, Pavel Kačírek 5/10 a Vašek Till  4,5/6.  Na šachovnicích se vystřídalo 15 hráčů z 20 členné soupisky.                                                         

Třetí místo obsadila stejně jako v minulém ročníku  Jiskra Jaroměř B, 19 bodů. Jiskra  byla jediným družstvem, kromě konečného vítěze,  které se na chvíli (první  3 kola) usadilo na čele tabulky. Krize přišla ve  čtvrtém a pátém kole a ke  konci soutěže v osmém a devátém. Prohry byly sice těsné, ale odsunuly Jiskru z boje o nejvyšší příčku. Celkově dobrý výsledek zajistila vyrovnanost některých hráčů ze základu soupisky. Pěkného výsledku dosáhli: Milan Borůvka (3.hráč soupisky) – 6 bodů z 9 partií,  Radka Růžičková – nejlepší hráčka soutěže (5.) – 3,5 bodu z 5 partií, Petr Staněk (6.) – 4,5 bodu ze 7 partií, výborný Luboš Hubka (7.)  4,5 bodu z 5 partií, nestárnoucí Standa Pultar (8.) – 6 bodů z 10 bodů. Z náhradníků si vedl velmi dobře zkušený Honza Kuneš (9.) – 6 bodů z 9 partií.  Celkem se v zápasech vystřídalo 15 hráčů soupisky.                                                            

Na čtvrté místo se po velmi slabém začátku probojoval zkušený Slovan Broumov.  Zisk 19 bodů i umístění odpovídá výkonu z minulého ročníku.  Po prvních pěti kolech měl Slovan na svém kontě jen 4 bodíky (navíc drtivou prohru s Pandou C 1:7) a pohyboval se okolo sestupových vod. Pak ale tým zabral a vyhrál v dalších pěti kolech. To ho vyneslo až do boje o bronzovou příčku. K tomu by stačila remíza s průměrným Spartakem Rychnov v posledním kole, ale tam Slovan opět po delší době těsně prohrál.  Družstvo se opíralo především o spolehlivost některých hráčů, když host z Hronova, mladý Josef Cibulka a domácí „veteráni Luděk Macháček a Ivo Peroutka odehráli všechny zápasy, navíc s dobrými výsledky. Ale k úspěšnosti: Jiří Miler (2.hráč soupisky) získal 3,5 bodu ze 6 partií, jíž zmíněný Josef Cibulka (4.) zřejmě vyhrál svojí šachovnici – 9 bodů z 11, bez prohry, Luděk Macháček (5.) 6,5 bodu z 11, stejný bodový zisk a úspěšnost měl i Ivo Peroutka (7.). Za zmínku stojí i 4,5 bodu ze 7 partií Karla Pelána (6.). Ostatní hráči měli průměrné výsledky, nebo málo partií.                        

Na pátém místě se umístil DDM Kostelec nad Orlicí A.  se ziskem 17 bodů.  Páté místo je v dané konkurenci velmi slušné, zvláště po vlažném začátku (jen 6 bodů po 7 kolech). Potom se kostelečtí přece jen rozjeli,  ale proti minulému ročníku (2. místo !) je to tak trochu ústup ze slávy. Důvodem je, že se zdaleka nedařilo  zkušeným oporám družstva a bodové zisky tak byly jen průměrné.  Nad 50 %  zisk se dostali jen  Tomáš Blažek (2. hráč  na soupisce) – 5,5 bodu z 8 partií- bez prohry,   Slavomír Kožúšek (6.) 5,5 bodu z 10 partií a Jan Malý (8.)  7 bodů z 9 partií – nejlepší zisk z celého družstva, také bez prohry !  Z 18 členné soupisky se vystřídalo za šachovnicí 14 hráčů.                                                                                                       

Na šestém místě  skončil Spartak Rychnov nad Kněžnou A. Tým prakticky zopakoval výkon z minulého ročníku, také bodový zisk 17 bodů, byl stejný.  Toto  sympatické družstvo se může pochlubit skutečností, že ze 14 hráčů na soupisce jich nastoupilo jen 8, ale v každém utkání to byli hráči  1 – 8 ze základu !  To se opravdu nevidí a je to unikátní kázeň těchto hráčů. Z jednotlivců se nad 50 % dostal první hráč soupisky Roman Vizibla, který získal 7,5 bodu z 11 partií a ani jednou neprohrál. Na sedmé desce získal 6 bodů z 11 partií Vojtěch Krupička. Vynikajícího výsledku ale dosáhl na osmičce Jaroslav Cvejn, famózním výkonem a ziskem 10 bodů z 11 partií, ovšem bez prohry, se postaral o nejlepší individuální bodový zisk hráče v této soutěži!                                                                                                                                               

7. místo patří Slavii Hradec Králové D.  Slavia vybojovala 16 bodů a polepšila si proti minulému ročníku o jedno místo. Průběh zápasových zisků byl ale dost zvláštní. Po úvodní porážce, tým třikrát zvítězil a dotáhl se až na třetí místo tabulky, pouhý bod za lídrem.  V pátém kole ale tým jen remizoval a následovala „šňůra“ neúspěchů v podobě čtyř porážek za sebou. V posledních dvou kolech však Slavia opět zvítězila a dostala se téměř do středu tabulky.  Z 19 členné soupisky si zahrálo 17 hráčů.  Z hráčů, kteří sehráli nadpoloviční počet partií, měl Ivan Picek (6. hráč soupisky) 6,5 bodu z 10 partií, Marek Banič (9.) 4,5 bodu ze 6 partií. 4,5 bodu, ale z 8 partií dosáhl  Ondřej Valík ( 11. hráč soupisky ).  Všechny partie odehrál jediný  Jindřich Vochozka, nestárnoucí hráč a organizátor hradeckého šachu.                   

Na 8. místo tabulky se dostal Niki Tj Náchod B s 12 body. Náchodští měli dobrý vstup do soutěže, vyhráli první dva zápasy,  pak ale upadli do průměru a jejich bodový zisk prakticky skončil v devátém kole, když pak poslední dva zápasy prohráli.  Tento tým měl dvacetičlennou soupisku a za šachovnicí se vystřídalo  19 hráčů.  Z hráčů, kteří sehráli nadpoloviční počet partií, měl Petr Dusbaba (4. hráč soupisky) 3,5 bodu ze 6 partií.  Petr Cerha (8. hráč soupisky) dosáhl 4,5 bodu z 8 partií.  Všechny partie sehráli Jiří Bednář (3.) a Patrik Vágner (5.)  

Stejného bodového zisku a 9. místo dosáhl ŠK Červený Kostelec. Tým byl proti minulému ročníku o 4 body úspěšnější a nemusel se obávat bojů o udržení krajské soutěže. To mu umožnil dobrý vstup do soutěže, kdy měl po 3 kolech 7 bodů (stejně jako pozdější vítěz).  Pak sice přišly tři prohry za sebou, jedna remíza a další dvě prohry, družstvu se ale podařila poslední dvě kola a tak se dostal do klidných vod tabulky. Tým se spoléhal na hosty – silné hráče z Hronova a Náchoda (Velecký, Čáp, Burdilák), těm se ale většinou nedařilo podle jejich představ. Nakonec nejúspěšnější hráči, kteří sehráli nadpoloviční počet partií, byli: Milan Burdilák (9.)  3,5/6  Jaroslav Vacek (11.)  5/8.  Jediný, kdo sehrál všech 11 partií byl Jaroslav Vít (13.) a získal 50 %. Z 20 členné soupisky nastoupilo 14 hráčů.                                          

Zbývající družstva sváděla urputné boje o udržení soutěže.  V záchranářských pracích se nejlépe dařilo rezervě DDM Třebechovice B na 10. místě se ziskem 8 bodů. Podobně jako v minulém ročníku, mělo družstvo hodně štěstí. O jeho záchraně rozhodly naprosto nečekané bodové zisky proti favoritům – remíza s vítězem KS, Sokolem Hradec, dále pak s Níki  Náchodem B  a nakonec senzační vítězství nad dalším DDM, tentokrát z Kostelce.         V přímých soubojích s dalšími družstvy, ohroženými sestupem, Třebechovičtí sice porazili  nováčka ze Studnice, ale prohráli s dalším nováčkem – ŠŠPM Lipky HK.  Za družstvo nastoupilo 17 hráčů , plný počet kol nicméně sehráli jen Marek Krása (3.) a Jan Bednář (10.), který měl 45 % úspěšnost.  Družstva na 11. a  12. místě  dosáhla svorně po 7 bodech. Shodou okolností to byli oba nováčkové v Krajské soutěži.     

Jedenáctý skončil   Tj Sokol Studnice.  7 bodový zisk není moc dostatečný pro udržení soutěže, ale přece jen to stačilo  na předposlední místo. Družstvo však překvapilo dvěma vítězstvími – nad Spartakem Rychnov a především nad silným Slovanem Broumov.  Jednotlivým hráčům se moc nedařilo, výjimkou byl ale výkon Lukáše Drašnara, který na 3. postu soupisky získal 6,5 bodu z 11 partií, na 4. místě soupisky byl Jiří Kubec, který měl 50 % úspěšnost, ten také sehrál všechny partie. Stejného výsledku dosáhl Pavel Drašnar, na 8. místě soupisky, rovněž z 11 partií.  Z 18 členné soupisky nastoupilo k utkáním 12 hráčů.  Bohužel někdo musí být poslední, ale

12. místo  bylo pro ŠŠPM Lipky HK  opravdu smolné. Stejný bodový zisk, jako nejbližší konkurent, stejný počet výher jednotlivců, jen těch půl bodu ve skóre rozhodlo o konečném pořadí. Přitom tým vůbec nehrál špatně, o čemž svědčí čtyři nerozhodná utkání, se silnými soupeři. Stačilo opravdu málo, jen jedno z těch remízových utkání zlomit ve svůj prospěch a bylo by vše OK. Rozhodně si ale myslím, že tým zanechal svými výkony velmi dobrý dojem a brzy se v KS opět objeví. Z jednotlivých hráčů , kteří sehráli nadpoloviční počet partií, získala Kateřina Rošková na druhé šachovnici 4,5 bodu ze 7 partií,  Tobiáš Zdechovský (4.) měl 5 bodů z 10 partií, Michal Blažek (7.)   z 9 partií 5,5 bodu, z náhradníků Jan Dedek (10.) získal 4 body ze 6 partií.  Na soupisce bylo  20 hráčů nastoupilo  jich  17, ale 4 z nich jen k jedné partii.     

Zpracoval:  Jan Kohout