Královéhradecký krajský šachový svaz


Haloween v Ostravě aneb Ostravský koník 2019 – jak turnaj v holanďanech vyhrála dvojice Jezbera – Krása

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 12.5.2019

Haloween v Ostravě aneb Ostravský koník 2019

Vím, kdy je haloween, takže se nejedná o překlep, ale nejvýstižnější pojmenování událostí v Ostravě. Když to řeknu malinko nadneseně, tak filmy s Freddy Kruegerem by vám připadaly jako slaďák, oproti tomu, jak turnaj probíhal.

Rok se s rokem sešel a zase jsme s Markem Krásou vypravili na každoroční turnaj v holanďanech v Ostravě. Turnaj se začíná po dohrání kola, letos se opět konal 30. 4. 2018. Než začal turnaj sehráli jsme 4 tréninkové partie proti dvojici Zwardoň, Laurincová (výsledek 2:2). Tento tréning už leccos naznačoval. Marek v jedné partii úplně ignoroval hrozby soupeřky a tak jsme zaslouženě prohráli. Pro turnaj to nevěstilo nic dobrého.

Před turnajem rozhodčí zopakoval pravidla. Letos platily tyto hlavní pravidla: Nesmí se radit, nesmí se stavět do matu = pokud nasadíte figuru do matu propadá, remíza opakováním tahů nebyla, pěšec na poslední řadě propadá. Základní část byla na 7. kol, hrálo se švýcarským systémem,startovalo 12 družstev. První čtyři postupovali do play off. Vždy se v rámci kola hrají 2 partie, po prohře se dvojice prohodí. Letos byla na startu dvojice Plát, Adámek. Čekal jsem, že to budou naši hlavní soupeři.

V prvním kole jsme hráli proti dvojici Zwardoň, Laurincová. Takže náš tréninkový soupeř, byl hned naším soupeřem. První partii jsme celkem snadno vyhráli. Podařilo se mi rychle projít na moji soupeřku. Ve druhé partii se začali dít, ale věci. Marek se přepnul do módu: “hraji bughouse”, akorát jsme hráli turnaj v holanďanech. Ve vyhrané pozici za nás, místo jasného postupu k výhře (místo šachu a následném sebrání figury na h6 s tím, že následně vznikal nekrytelný mat), sebral rovnou na h6, soupeřka to hned dobrala. Zapomněl, že po šachu na e7 a ústupu Kh8 je nasazení figury na g7 jednotahový mat a to nesmí zahrát. Pozice se na jeho desce otočila. Já jsem na své desce našel mat, ale stálo nás to 30s. Marek musel dohrávat pozici s velkou materiální nevýhodou. Soupeřka naštěstí nenacházela opakovaně výhru. Po Markově špatném ústupu měla stále 5s navíc a stačilo jen dát dvoutahový mat, uviděla to příliš pozdě, byli jsme nahoře 5s. Takže výhra 2:0 s neskutečnou klikou měla být varováním. /p>

Ve druhém kole jsme hráli proti dvojici Frank, Stalmach . První partie měla děsivý průběh. Marek začal tzv. “házet pomeranče po soupeři” (obětoval = ztratil dva pěšce za nic). Pak si ještě nechal dát mat. U mne jsem už stál na výhru, ale mat přebít neumím. Ve druhé partii jsme celkem rychle vyhráli, takže 1:1.

Ve třetím kole jsme hráli proti dvojici Buločkin, Horák. První partii jsme s drobnými komplikacemi při realizaci výhody vyhráli. Ve druhé partii se zase děly věci. Marek dosáhnul vyhrané pozici, může dát mat, ale minul. Při tom ztratil velké množství materiálu, soupeř to na mne otočil a začal mne matit. Neviděl rychlý mat, takže jsem pobral dost materiálu. Marek pozici sebraným materiálem otočil a začal matit. Mezitím jsem mat dostal. Marek mi říká, že to je smůla, že jsem nevydržel déle, když on vyhrává. V tu chvíli mi došla slova, co jsem měl na to asi říci. Když jsme byli dole 20 sekund, on před tím minul a jen díky neobratnosti mého soupeře byl znovu ve hře.

V čtvrtém kole jsme hráli proti dvojici Řezníček, Funiok. První partii jsme bez problémů vyhráli. Druhá partii probíhala dobře, na obou jsme stáli na výhru a pak to přišlo. Marek minul mat, to by nevadilo. Máme stále 30s navíc, mne stačí střelec na výhru. Marek se může pokrýt a ještě ho sebrat. Místo toho ignoruje hrozby soupeře, bere koně a hraje pomalu, takže nám zbývá jen 5s navíc. Následně si nechává dát mat, takže zase 1:1. Turnaj je hodně vyrovnaný, takže se držíme stále vepředu. Akorát je jasný, že tímhle stylem hry a výsledky je ohrožen i postup mezi první čtyři. Tohle jsem nečekal ani v nejhorších prognózách. Marek “mne vyhladověl”, tak jsem si šel koupit dobrý povidlový koláč. Šel jsem si spravit chuť, protože mi první čtyři kola moc nechutnala. V podstatě jsem si ani moc nezahrál.

V pátém kole jsme hráli proti dvojici Kudla, Veselý. Hráli jsme proti aktuálně vedoucí dvojici. Konečně to bylo jedno pořádné kole. Šlo to snadno a rychle a hlavně realizace výhod byla učebnicová. Výsledkem 2:0 jsme se posunuli do čela průběžného pořadí.“Asi mi příště musí zakázat si koupit koláč během turnaje, protože to hrozně nabíjí!”

V šestém kole jsme hráli proti dvojici Jelínek, Žídek. Tak se zdálo, že jsme chytli druhý dech a bude to dobré. “To nejlepší mělo teprve přijít”. První partii jsme vyhráli celkem rychle útokem u mne. Ve druhé partii stojíme zase na výhru, máme lepší čas. Hra se na mé desce zastavila. Soupeř bětuje těžké figury, aby zabránil matu. Musím koukat, jak Marek míjí jeden mat za druhým, při tom ztrácí to co jsem získal. Celkem minul aspoň 6 matů, přestal jsem to pak počítat a jako vrchol všeho si nechá ještě dát mat. Výsledek 1:1 znamenal odložení postupu do semifinále a nutnost o něj bojovat v posledním kole. Situace byla taková, že 4 týmy měly 8 bodů a 3 týmy 7 bodů. Tedy o postup do semifinále bojovalo 7 z 12 týmů. Nepamatuji, tak vyrovnaný turnaj.

V sedmém kole jsme hráli proti dvojici Adámek, Plát. Museli jsme pro postup získat 1 bod ze dvou partii. Nakonec stačila i remíza ze dvou partií. V první partii stojíme oba na výhru s Markem. Marek opětovně míjí pár matů. Následně nasazuje dámu do matu, čímž o ni přichází, ztrácí tah. Do toho díky tomu ztrácí čas navíc, protože se na chvíli zasekl. Otočil pozici u sebe i u mne, neboť najednou neměl, co brát a musel se bránit. Při tom mi stačilo málo a dal jsem mat já. Takže jsem to vzdal, neboť jsem nechtěl další 2 minuty trpět a pak stejně prohrát. Nebyla šance totiž ani nic “vyčarovat”. Ve druhé partii Marek zase hrál pozici jako bughouse. V lepší pozici poztrácel materiál, při čemž stačilo držet a u mne vyhrát. K tomu si vlezl ještě do matu dámou, takže jsem musel, abychom přežili jít z vyhrané pozice do prohrané a doufat. A staly se dva zázraky, Markův soupeř pak blbě ustoupil králem, vlezl si naštěstí do holandaňovského matu. Mne Plát vypustil, takže jsem nasazením dámy vynutil zisk věže. K tomu ještě Markův soupeř při komunikaci se spoluhráčem, řekl Markovi jak má dát holanďanovský mat (on šel dát mat i bughousovský). Marek tvrdí, že ten mat viděl, ale podle jeho reakcí tomu moc nevěřím. A co když by se zase netrefil a dal ten druhý mat (co v těchto pravidlech nelze). Takže jsme nakonec hráli 1:1 a postoupili do semifinále. Normálně se říká, že spadl balvan ze srdce, já bych to nazval, že mi ze srdce spadl “tunguzský meteorit”.

Pořadí po základní části

Pořadí Jména hráčů Body Pomocné hodnocení
1. Kudla, Veselý 10 35,5
2. Krasa, Jezbera 9 38,5
3. Frank, Stalmach 9 35
4. Buločkin, Horák 9 21
5. Řezníček, Funiok 8 23
6. Zwardoň, Laurincová 8 21
7. Adámek, Plát 8 17
8. Jelínek, Žídek 7 27
9. – 12. ….. …. …..

V semifinále jsme narazili jsme na naše soupeře z 2. kola Frank, Stalmach. První partie skončila celkem rychle naší výhrou. Ve druhé partii jsem musel brát ohledy na Marka a tak se realizace výhody zkomplikovala. Mohli jsme vyhrát dříve, ale bylo z toho celkem bez problémů výhra 2:0 a postup do finále. Druhé semifinále vyhrála dvojice Kudla, Veselý.

Ve finále jsme narazili na soupeře Kudla, Veselý, které jsme jako jedny ze dvou v základní části porazili. První partie byla velmi rychlá, skončila v 10. tahu matem u Marka. Dostal ode mne střelce na mat. Ve struktuře Vh8,Kg8, pg7, ph7, Sf8, Jf6, pe7, pd6 (chybí Sc8) když je bílý kůň na g5 sice nemůžete S@f7+mat, ale, S@e6+ je stále konec. Druhá partie už byla výrazně náročnější. Útočili jsme na obou deskách. Na mé desce se mi podařilo soupeře vyhnat, získat matový útok. Akorát to bylo za cenu 15s horšího času, tak záleželo, zda Marek, protože měl pozici s oboustranným útokem přežije. Přežil, vyhráli jsme 2:0 a mohli slavit neuvěřitelné vítězství. Ve vyřazovací části byl už náš výkon lepší o 50%.

Celkové pořadí: 1. Jezbera, Krása 2. Kudla, Veselý 3. Frank, Stalmach. Na závěr děkuji pořadatelům za příjemnou atmosféru a perfektní turnaj. Také děkuji řediteli turnaje Marku Jelínkovi, že jsme tam mohli být po turnaji a počkat a za jeho ochotu, že nás hodil na nádraží. Těšíme se na příští rok.

 

Jiří Jezbera