Královéhradecký krajský šachový svaz


Smutná zpráva z Jičína – Jaroslav Sládek vstoupil do šachového nebe

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 31.1.2021

JAROSLAV SLÁDEK   26.6.1927 –  27.11.2020

     ŠK Jičín z.s.  oznamuje všem příznivcům a přátelům smutnou zprávu.  V pátek dne 27.11. 2020 nás opustil náš dlouholetý hráč a šachový nadšenec JUDr. Jaroslav Sládek.

Jarda byl dlouhá léta spjatý s jičínským šachem, byl jeho ikonou a postupně se stal i důležitou oporou oddílu v mistrovských zápasech.  Přestože se dožil požehnaného věku, je jeho odchod do šachového nebe pro všechny jičínské velkou ztrátou. Jarda totiž byl vždy optimistické mysli, rozdával dobrou náladu a se zájmem  sledoval úspěchy mladších jičínských šachistů. Jeho šachová výkonnost byla podporována stálým zájmem o sport. V mládí hrál  závodně vodní pólo, běhával přespolní běhy a věnoval se různým sportovním činnostem. V roce 1946 se stal spoluzakladatelem tradičního pravidelného Mikulášského běhu z vrcholu „Brada“ (438 m n.m.) nedaleko Jičína.  Po ukončení vojenské docházky v prosinci 1953 vstoupil mladý Jaroslav poprvé do tehdejšího jičínského šachového klubu. Velmi rychle se spřátelil s šachovým kolektivem a již začátkem roku 1954 byl zvolen hospodářem klubu Tj Jičín. Tuto funkci pak vykonával nepřetržitě až do roku 1973. Jeho sportovní výsledky za šachovnicí byly zpočátku spíše skromné, ale  postupně si začal budovat pověst „právníka i dělníka, zapáleného šachisty , hráče s pevnou hrou a velkým porozuměním pro koncovky“. Vynikal vždy velkou spolehlivostí a brzy se stal oporou A týmu v jednotlivých zápasech. V létech 1960-1988 se začal výrazně prosazovat v oddílovém přeboru, který se hrával pravidelně. Zde obsadil 5x první místo, několikrát byl druhý nebo třetí. 5 sezon hrál za A družstvo na druhé šachovnici a vysokou výkonnost si udržoval i v pozdějším věku. V 65 letech byl jeho rating ELO 1966, v 75 letech měl ještě stále 1880.

Vynikajících výsledků dosáhl také v simultánních produkcích proti slavným soupeřům. V roce 1952 hrál v Jičíně velmistr Luděk Pachman, náš nejlepší hráč té doby. Jardovi se podařila skvělá partie. Velmistrovi uzavřel věž uprostřed šachovnice a velmistr ukončil partii mrzutým zbouráním figurek. O dvacet let později hrál v malém sále hotelu Astra v Jičíně mistr Josef Přibyl. Proti 30 soupeřům ztratil jen dvě remízy a jednu partii prohrál, ale právě s doktorem Sládkem!  Jarda hrál velmi dobře bleskové partie. Na svém kontě měl 3. místo ze slavného Velikonočního turnaje v Hostinném a stejné umístění z vánočního turnaje v Libštátě v roce 1990. Dále vyhrál bleskový turnaj v Jičíně, pořádaný na počest svých 70 narozenin. Spoustu skvělých výsledků zaznamenal Jarda i v novém tisíciletí. Byl za šachovnicí velmi nekompromisní, velmi nerad dával partie za remis a snažil se bojovat do posledních chvil o výhru. Měl velmi dobře zpracovanou francouzskou obranu a rád používal na otevření dámským pěšcem „staroindickou“ obranu (1. ..d6 a 2. ..e5) , se kterou slavil v 60 – 70. letech velké úspěchy nejlepší hráč Jičína té doby Miroslav Matějka. Hodně partií rozhodoval Jarda v koncovkách. Jeho využití účinnosti jezdců bylo prostě úchvatné. Proto se vžilo mezi mladšími spoluhráči uznalé rčení: „Sládkovi koně.“ Po roce 2010  již přece jen jeho výkonnost znatelně klesla. Přestalo se mu dařit vyhrávat dobře rozehrané pozice a to ho velmi mrzelo. Začal dávat přednost volným a bleskovým partiím a spoustu času pak trávil u počítače, kde hrál s chutí   čtvrthodinové partie proti neznámým soupeřům z Polska v systému „kurnik“.      

                Ještě v srpnu 2017 se ale zúčastnil v Rychnově n/Kněžnou mistrovství republiky seniorů v kategorii hráčů nad 80 let.  Jarda pak přestal hrát  závodně v sezoně 2017/2018, kdy se mu již zdravotní stav dost zhoršil a nakonec ani již nemohl docházet do AD klubu, kde měl vždy připravený ke hře šachový počítač.  Jičínští šachisté mu zachovají věčnou památku a vzpomínku na poctivého  a obětavého člověka, který přinášel radost za šachovnicí i mimo ní.

 (Omlouváme se, že podáváme tuto smutnou informaci se zpožděním, ale rozloučení se zesnulým bylo v úzkém rodinném kruhu bez podání zprávy nikomu z šachového oddílu…)                      

V Jičíně 28.1.2021     Jan Kohout