Královéhradecký krajský šachový svaz


Smutná zpráva z Hronova – šachisty opustil Bořivoj Otto

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 23.2.2021

Bořivoj Otto (21. 4. 1941 – 11. 2. 2021)

Šachový oddíl TJ Hronov oznamuje všem příznivcům a přátelům smutnou zprávu. Ve čtvrtek dne 11. 2. 2021 nás po krátké nemoci bohužel opustil dlouholetý předseda, pan Bořivoj Otto ve věku nedožitých 80 let.

Bořík byl celý život spjat s hronovským šachem, stal se jeho legendou. Jeho otec Hynek Otto (1906–1971) byl dlouholetým hráčem a zejména aktivním jednatelem a pořadatelem již ve slavných dobách původně Šachového klubu Hronov.     

Již jako mladý začátečník poznal Bořík v oddíle všechny jeho přední hráče, mj. se zde také setkal s o dva roky mladším Lubošem Kaválkem. Jako nadějný dorostenec uhrál ceněné remízy v simultánkách známých velmistrů Flohra a Filipa. Na vánočním výběrovém turnaji juniorů v Hradci Králové v r. 1957 dělil mezi dvanácti účastníky třetí místo.

V následujících letech se ale Bořík šachové hře věnoval spíše jen okrajově. Naopak po svém otci Hynkovi převzal nevděčné funkcionářské starosti, které ve prospěch hronovského oddílu nezištně a spolehlivě zajišťoval přes padesát let.

Organizačně se podílel na druhém nejúspěšnějším období hronovského šachu, když v letech 1969 až 1972 se zde tři sezony hrála druhá liga. Místnímu šachu zůstal věrný i v době, kdy se bohužel tolik nedařilo. Celoživotní oporou mu byla jeho manželka Jana, která ještě pod dívčím jménem Němečková reprezentovala hronovský oddíl na mistrovství Československa v kategorii dorostenek. 

Po několik let byl Bořík též předsedou STK Okresního šachového svazu Náchoda a také autorem jeho první ročenky za sezonu 1974–1975. Vždy vystupoval skromně ve prospěch šachové hry. Čest jeho památce!                                                                                                                      

Jaroslav Čáp