Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Duben 2024
    Po Út St Čt So Ne
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

Šachový tábor – den 3. a 4.

Tomáš Ulman - 12.8.2021

Úterý 10.8. – den třetí

Úterní ráno jsme opět zahájili rozcvičkou. Tentokrát si vzal rozcvičku pod svá křídla Tobiáš Zdechovský a Matěj Vošmik. Zhostili se toho velmi úspěšně a také rozdali pár drobných odměn za závod v běhu.

A po obvyklé snídani s cereáliemi a müsli mohlo začít dopolední trénování. To ještě děti (a ani vedoucí) nevěděly, že se jim to bude náramně hodit na večerní turnaj v bleskovém šachu.

K obědu dnes byla bramborová kaše s kuřecím řízkem a slepičí vývar. Oproti loňskému táboru nezbyl letos ani jeden řízek na talíři, takže si všichni náramně pochutnali.

Po poledním klidu již zavítal k Vikingům Druid. Ten vlastnil další kousek mapy k pokladu a rozhodl se ho dětem darovat. Bohužel to nebylo jen tak a děti musely splnit několik úkolů. Veškeré informace měl napsané v dopise, který dětem daroval. Bohužel byl napsán ve starých runách a tak musely Vikingové od něho získat nápovědy k vyluštění.

Za Druidem se nejprve vydaly jednotlivé skupinky. Jelikož Druid byl na nedalekém ostrově, musely se na něho dostat pomocí drakaru (Vikingské lodě).

Když se všechny skupinky dostaly na místo, musely děti jeden po druhém postupně běhat k Druidovi, který jim za splněný úkol nebo správnou odpověď daroval jedno runové písmeno. A při vymýšlení úkolů byl velice kreativní. Děti musely například říci barvu políčka b5, zazpívat Skákal pes, donést 3 různé ponožky, říci, jaké je páté slovo státní hymny nebo přinést Druidovi něco sladkého na zub.

Pomocí získaných run potom začaly odhalovat tajemství skrytá v dopisu od Druida.

Druid do dopisu zapsal vzkaz pro děti. Druhý den, ve středu, se mají vydat na celodenní výlet. Musí se rozdělit na 3 skupiny a ta nejsilnější půjde na rozhlednu Hnědý vrch. Čeká je cesta dlouhá 19 km. Druhá, prostřední skupina se vydá na Černou horu a musí zjistit, kdy byla postavena vyhlídková věž na Černohorském rašeliništi. Tuto skupinu čeká cesta dlouhá téměř 15 kilometrů. A nejmladší skupina by se měla vydat na Sněžku, kdy cesta bude mít 10 kilometrů.

Po návštěvě Druida byl již rozehrán bleskový turnaj. Toho se nemusel zúčastnit každý. Celkem se turnaje zúčastnilo 21 dětí a 1 vedoucí. Celé klání bylo rozděleno na dvě části, po pátém kole jsme šli na večeři. Celkovým vítězem bleskového turnaje se stal Honza Vestfál, na druhém místě se umístil Tobiáš Zdechovský a třetí místo obsadil Honza Dedek.

Ti, kteří nechtěli turnaj hrát, šli na herní krajinu Pecka nad chatou. Zde si pro ně Luboš připravil speciální program, který rovněž pokračoval i po večeři. Pod Lubošovým vedením a s hudebním doprovodem se naučily děti nové taneční kroky a vytvořily si svou sestavu kroků. Jelikož to bylo vše ve svižném tempu a Luboš jim nedal ani chvilku oddechu, bylo to pro ně náročné sportovní vyžití. Ale výsledek stál za to. Všichni se kroky naučili.

Večer již jen následovalo vyhlášení nejlepších hráčů turnaje a nejrychleji luštících skupinek. Každý si odnesl nějakou dobrotu, kterou si nechal na druhý den, na výlet.

Středa 11.8. – celodenní výlet

Ve středu byl kvůli náročnému celodennímu výletu posunutý budíček dětí. Zrušena byla také rozcvička. Po vydatné snídani s tousty se již všichni připravili na výlet, aby zjistili informace, které Druid požadoval. Místo oběda dostaly všichni balíček s pitíčkem, sušenkou, jablkem a chybět nemohl ani řízek s chlebem.

Nejmladší skupina měla za úkol zjistit, kolik stojí jízdenka lanovkou ze Sněžky do Pecce pod Sněžkou. K tomu musely děti zdolat 5 km dlouhou cestu na Sněžku a zpět. Na Sněžce nepanovalo nejlepší počasí, ale všichni na něho byli připraveni. V batohu si nesli mikinu a pro jistotu i pláštěnku. Pláštěnky nakonec nebyly potřeba, ale mikiny ano. Z polské strany se totiž valily velké mraky, takže děti si vyzkoušely, jaké to je být v mraku. Všichni se nadšeni dokázali vrátit zpět.

Prostřední skupina se s Tomášem Ulmanem a Martinem Buločkinem vydala na vyhlídkovou věž na Černohorském rašeliništi. Nejprve je čekal náročný sestup do Velké Úpy a potom snad ještě náročnější výstup na Černou horu. Všichni tuto náročnou cestu zvládli a odměnou jim byly nádherné výhledy na Krkonoše i do kraje. Dokonce si dobrovolně svou cestu prodloužili asi o 2 a půl kilometru a prošli si celou naučnou stezku po rašeliništi. Zpáteční cesta již byla lepší, ale na nohy stejně náročná. I tato skupina úspěšně došla zpět na chatu.

Nejstarší skupina čekala nejtěžší cesta plná sestupů a výstupů na okolní kopce. Celkem byla jejich trasa dlouhá 19 kilometrů a navštívili během ní rozhlednu Hnědý vrch nad Pecí pod Sněžkou. Zde zjišťovali, kdy byla tato rozhledna zpřístupněna veřejnosti. I tyto děti celou cestu úspěšně zvládly a vrátily se zpět na chatu.

Pak už následoval jen vytoužený odpočinek. Děti si po návratu daly sprchu a ve svých pokojích ulevily bolavým nohám. Osobní volno mohly využít i po večeři, ke které bylo penne se smetanovo – sýrovou omáčkou. Část dětí hrála ping pong, část hrála šachy a část se vydala s Lubošem na trénink nových tanečních kroků.

Ovšem ani jedna skupinka nesepsala své správné odpovědi na papír a nepředala Druidovi. Ten tedy nemohl předat druhý kousek mapy k pokladu a dětem bude na závěr chybět. Snad správnou cestu najdou.

Do fotogalerie přidávám fotografie z obou dnů. Jen další část fotografií z výletu přidám později, až si je přeberu od vedoucích.

Odkaz na fotogalerii: //taborkhss.rajce.idnes.cz/Tabor_KHSS_Portasky_2021/

Tomáš Ulman
Hlavní vedoucí tábora