Královéhradecký krajský šachový svaz


Polofinále MČech – reportáž z turnaje – Iva Petirová a Honza Lajbl

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 28.11.2021

Jičín v topu aneb Lajbl a Petirová postupují na MČR juniorů a juniorek.

Jičínu se povedl nevídaný úspěch a to účastí v chlapecké i dívčí kategorii MČR juniorů a juniorek díky kvalifikaci z polofinále. Iva Petirová skončila čtvrtá mezi juniorkami a zabrala poslední, tedy čtvrté postupové místo na březnové finále. Důvodem bylo, že první dvě byly kategorie D18 stejně jako Iva, avšak D18 je zároveň i D20, tudíž Iva zabrala místo druhé “dvacítky” z celkových sedmnácti účastnic.

Podobné štěstí měl i Jan Lajbl, když postoupil jako třetí “dvacítka”, celkově pátý, když mu konkurovalo 86 hráčů.

Mistrovství je uzavřené a bude ho hrát 12 hráčů v každé kategorii. Ivu doplní díky úspěchu z mistrovství juniorek minulého roku další talentovaná dívka hájící barvy Jičína Lada Zelbová. O vítězství v kategorii H14 se pokusí její mladší brácha a frajer Lukáš Zelba.

Tudíž jičínský šach se v březnu rozhodně nudit nebude!

Pohled Ivy Petirové:

 Polofinále MČR juniorek 2021

Na turnaj ve Špindlu jsem jela s cílem dobře si zahrát se silnějšími hráčkami. A pokusit se o dobré umístění. Celkem nás hrálo 17 a já byla nasazená jako 10.

Nemám moc zkušeností s mistrovskými soutěžemi, toto byla druhá, které jsem se zúčastnila. Velmi mi pomohla pomoc od trenérů jak šachová tak i psychická. Na partie jsem se moc těšila, sice jsem se trochu bála, ale když jsem začala hrát na těch krásných šachovnicích, strach trochu polevil.

Nyní v krátkosti popíšu své partie a soupeřky:

  • K první partii s bílými jsem šla s tím, že chci vyhrát, i když to nebude lehký úkol. Hrála jsem s Leou Rosenbaumovou s elem 1874. Soupeřku jsem doposud neznala, vypadala velice inteligentně jako všechny co tam byly, avšak partii nehrála přesně, a tak jsem získala první bod.

Tady po Kd2?? bílý ztrácí výhodu. Bílý měl zahrát tah, po kterém by se mohl černý vzdát. Najdete ho?

  • Druhá partie s Violou R. Pejřimovskou s elem 1671 mě trochu zamrzela, jelikož jsem získala figuru, ale potom kvůli ne moc dobré hře mě soupeřka přehrála.

V této pozici po 19.Sxf6 jsem zahrála Sxf6 a dopustila tak 20.Dd6, po kterém má soupeřka lepší souhru figur a můj král je velice slabý. Mělo tak raději přijít 19.-gxf6.

  • Ve třetí partii s Janou Sikorovou s elem 1451 jsem obětovala pěšce a díky aktivní hře se mi podařilo zvítězit.

Tady soupeřka udělala chybu, po obyčejném 19.-0-0 je to rovina, ale v partii se však stalo 19.-Jxc4 20.Vxc4 a tady ještě k tomu i 20.-Dxc4 po kterém soupeřka ztrácí dámu.

  • Ve čtvrté partii jsem se setkala se soupeřkou jménem Pavlína Dudová a elem 1650, kterou jsem na minulém mistrovství porazila. Tentokrát jsem hrála pozici, ve které jsem se moc dobře neorientovala, a tak jsem utrpěla prohru.

V této pozici přišlo 26.-Vc8, ale pěšec bílé je silný a lehké figury ho lehko podpoří, ale moje lehké figury nestíhají převod do obrany. Proto mělo přijít 26.-Sxf3 abych vyměnila figury a s dalším 27.-Vc8 zabránila postupu pěšce.

  • Na páté kolo jsem se hodně těšila. Měla jsem hrát s Lucií Rolinkovou s elem 1734. Soupeřka pořád koukala vedle a vypadala, že jí to vůbec nebaví, což mě trochu rozhodilo, ale po celkem slušné hře jsem se mohla radovat z výhry.

BNT, můžete najít vyhrávající taktiku.

  • K šesté partii jsem šla s obavami, jelikož mé výsledky 1,0,1,0,1 naznačovaly, že se mi daří jen každé liché kolo. Věděla jsem, že Anna Vavřínková 1657 není slabá hráčka, ale o to víc jsem jí chtěla porazit.

Po posledním 24.-e5 zde vychází taktika…

  • Sedmá partie, první nasazená Olga Dvořáková, elo 1932 a ještě k tomu černé barvy, kterými jsem ještě doposud nevyhrála. Soupeřka ze zahájení stála +2, ale já byla přesvědčená, že zas tak špatně nestojím. V průběhu jsem obětovala kvalitu a v koncovce s převahou pěšců a lepší souhrou figur se soupeřka vzdala.

33.-Vxb5, správná oběť kvality. Bylo to mnohem rychlejší než převádět věže jinam, jelikož i soupeřka by je převedla a povedlo by se jí to rychleji.

  • K osmé partii jsem nešla zrovna ráda, protože Martina Šťastná s elem 1780 byla silná a vůbec jsem si nevěřila. Bylo to také poznat na partii, která nedopadla zrovna šťastně.

Nyní přišlo chybné 22.Vae1, nevychází kvůli 22.-Sd3 23.Vf3 Jd5 a černý zde má figuru více. Avšak po 22.Vfe1 je pozice rovná.

  • K poslední partii se Sandrou Hosovou s elem 1493 jsem šla s tím, že musím vyhrát, abych měla šanci na postup. V průběhu partie, kdy mi soupeřka musela dát figuru a následně i druhou jsem věřila, že bych mohla skončit dobře.

Zde přišlo 15.-Kxc7, důraznější a hezčí bylo zahrát 15.-Vxd4.

Turnaj jsem si moc užila, hodně mi dal a hned bych jela znovu. S výsledkem jsem spokojená, skončila jsem na 4.místě. Nečekala jsem takové umístění, ani některé výhry nad silnějšími soupeřkami.

Zjistila jsem, že mám na to, odehrát slušné partie, což mi trošičku zvýšilo mé šachové sebevědomí. A zároveň jsem zjistila, kde jsou mé velké mezery a na čem musím zapracovat.

Iva Petirová

Pohled Honzy Lajbla:

Byl to můj poslední rok, desátá sezona, devátý nasazený s ELEM 2203, forma by našla a nikdy jsem nehrál MČR mládeže jednotlivců, a to i v případě, že výkony a porovnání ELA s účastníky by byly, kvalifikační turnaje se mi zkrátka nedařily. Proto byl cíl jasný, probojovat se mezi top 6 za předpokladu, že budu maximálně třetí v kategorii H20 a tím si zajistím postup. Upřímně jsem toto zjistil až zhruba po čtvrtém kole, předtím jsem si myslel, že musím zkrátka v turnaji skončit třetí, jinak mi místo “vyžerou osmnáctky”. Je paradox, že se mi podařil postup v tomto turnaji, protože finálový turnaj hraje jen 12 lidí a míst z “normální” kvalifikace je jen šest( 3 z H18 a 3 z H20), v případě holek 4(2 z D18 a 2 z D20). Navíc to hrají i mladší talentovaní účastníci, kterým je jejich kategorie málo a je to celá republika, narozdíl od “šestnáctek”, kde se kvalifikace hraje systémem Čechy a Morava + Slezsko. Takže postup je rozhodně těžší než v mladších kategoriích, kde se mi to paradoxně nepodařilo. Jako již tradičně jsem si s sebou vzal ke všem partiím své sluneční brýle, ve kterých se každý cítí jako pohodář. Proto jsme je s kamarády pojmenovali po ruském šachistovi Danillu Dubovovi a říkáme jim “Dubov brejle”. Bez nich by to nešlo.:-D A nyní k samotnému turnaji.

S mým postupem od kraje, divoké kartě Vojty Šádka a komplikovaným postupem Honzy Hykše, který ještě zhruba při obědě nevěděl, jestli s námi do auta nasedne a hraje jsme tvořili třílůžkový pokoj a společně s dalšími kamarády jsme se ani společensky rozhodně nenudili. Péťa Fojt dojížděl z Nové Paky a dle mého názoru to není úplně ideální, protože člověk nezvládne pořádně vstřebat turnajové prostředí, ale každý jsme nějaký a Péťa nevypadal, že by mu to vadilo, pravděpodobně i z důvodu, že mohl trošku “provětrat” svůj čerstvý řidičák. :-D  Větší extrém byl Martin Novotný, který každý den dojížděl údajně až z Poděbrad!

První kolo:

Hrál jsem se Šimonem Langem černými. Jedná se o hráče s ELEM okolo 1850. Zahrál jsem vedlejší variantu Francouzské obrany, kde se soupeř tolik neorientoval. Nestihl rošádu, ztratil pěšce, několik temp a mému útoku se nedalo bránit.

Zde černý získává sice jen pěšce, ale pro bílého je to trápení.

12…d4 13. b4 Sc7! a pěšec na e5 se nedá krýt.

Přikládám závěrečnou oběť kvality pro ty, co si chtějí trošku započítat :-). Vyhrává samozřejmě hodně věcí, ale toto je pravděpodobně nejrychlejší.

V partii se stalo  25… bxc5 26. Sxd8 Jd3+ 27.Kd1 Da4 a bílý se vzdal, protože mat je nekrytelný. Partie byla bez nebezpečí a tudíž ideální na první kolo, kde člověk nechce nikdy vyčerpat svoje síly a rychle se aklimatizovat. 1/1

Druhé kolo:

Druhé kolo mi přidělilo Matějě Hrabla z Prostějova bílými, takový usměvavý týpek zhruba mého věku s ELEM něco málo pod 2000. Ze zahájení jsem stál vyhraně a vyhrávající pokračování jsem viděl, ale říkal jsem si, že zahraju něco jiného, což vyhrávalo taky, avšak podstatně těžší cestou. Výhodu jsem vypustil a soupeř mohl zahrát tah, kde motor výrazně favorizuje černého. Byla to ale těžká pozice a soupeř měl časovku od zhruba desátého tahu, nezahrál přesně a po pár tazích se musel vzdát.

Černého jediná hrozba je, že bude zlobit po Dh4+

g3, černý je bez hrozeb a visí mu dvě figury, tuto možnost jsem viděl, ale zahrál jsem cxd4 Dh4+ g3 Jxg3 Dxh1, kde jsem pozici hodnotil taky jako vyhranou, což bylo správně, ale nenapadlo mě, že soupeř udělá jednoduše velkou rošádu a že to není tak jednoduché

Tato pozice je z analýzy, má zde černý věčný šach po Ke1 Dg3+ Ke2 Dg4+?

Vtip je v tom, že bílý zahraje jednoduše Kf2! a černý nemůže brát dámu kvůli Sxb5+!

V této pozici mělo jednoduše přijít Vxd5 a vážně nevím, co bych dělal, soupeř se asi bál, že mu provedu něco dámou, ale bohužel tam nic není.

Soupeř mi po partii říkal, že chtěl jít radši na mat, tato úvaha mi přinesla první štěstí v turnaji, protože po 18…Sd3(s hrozbou matu tahem Sf5) g6 19.Dc6 je bílého útok nezastavitelný a černý se vzdal. 2/2

Třetí kolo:

Nepříjemný los, Jarda Porš černými. Papírově 2050, při formě bych řekl přes 2100. Už například na turnaji v Budějovicích dokázal, že se nikoho nebojí a že je schopný podávat velmi dobré výkony. Hostuje za Jičín extraligu mládeže, tudíž se známe a partie probíhala v přátelském duchu, i když jsme samozřejmě oba chtěli vyhrát. Jarda mi po d4 d5 c4 e6 atd obětoval figuru(viz diagram) za to, že nemám rošádu, on má útok a pozice byla komplikovaná. V jednu chvíli mohl jít do přivyhrané pozice, této možnosti ale nevyužil, já se zabezpečil, postupně se rozvinul a figura mi zůstala.

Zde přišlo Jd5!! Nejlepší tah, přiznám se, že jsem to neviděl, počítal jsem spíše Ja4.  12 …exd5  13. exd5+ Kd8.

Mělo přijít Jg5!! a mám rozhodně problém, naštěstí to ani jednoho z nás nenapadlo. Jarda zahrál Sg5? , přišlo c4 s ideou zablokování pozice. Sxc4, Sd6 a figuru navíc jsem uplatnil, avšak Jarda zkoušel a pořád jsem se musel mít na pozoru před nějakými taktickými možnostmi. 3/3

Čtvrté kolo:

Třikrát černé ze čtyř partií, inu nebyl jsem nadšený, třetí nasazený talentovaný Petr Gnojek z BŠŠ byl silný soupeř. ELO necelých 2300, takže žádný salát, ale pořádný kus krkovice. V partii jsem zvolil na d4 variantu, která je dvojsečná a musí se hrát přesně. Soupeř se v ní orientoval lépe. Pozice mi přišla mírně horší, poté přišel zkrat, jeho kůň mi vzal pěšce a já ho nemohl dobrat, protože bych přišel o věž, tudíž o kvalitu. Já to ale udělal, protože bez pěšce by se pozice hrát nedala, v této pozici byla aspoň šance, že udělá chybu, což se v paradoxně mojí časovce stalo.

Poslední tah Vb5??, přišlo Jxe6 Dxe6 Dxb5 Dxe3 a bordel

V této pozici přišlo Vxa5 a soupeř si říkal, že projde “céčkem” do dámy, je tomu ale tak? Zkuste najít obranu Vxa5 Vxa5 Dxa5 Dxb2 c6 z této pozice!

Jb6!! a dáma nemůže brát kvůli věži na a1, toto jsem viděl již v pozici na prvním diagramu, takže jsem se zaradoval, že soupeř zahrál jedinou remízovou variantu.

Moji koně mají krásnou synchronizaci a jeho král je potencionálně slabý, troufám si říct, že v blicce nebo obecně s málo časem se to dá i prohrát, soupeř tady zahrál Vxb6 a doufal, že po výměnách vyhraje koncovku, to jsem ale věděl, že nejde kvůli věčnému šachu.

Soupeř mi zde odmítnul remízu. O dva tahy později, konkrétně po Kh2 Df4+ Kg1 a opět Dc1+ se zasmál a nabídl ji sám. (Zde bylo na přenosu a v uložené partii napsané, že jsem zahrál De3+, nevím moc upřímně proč.) Remíza černými se skoro 2300 a 3,5 bodu ze 4 a v druhém kole téhož dné bílé. Byl jsem velmi spokojený. 3,5/4

Páté kolo:

Ruda Jun bílými, silný hráč, talent s elem těsně pod 2200, který ale dříve vyletěl a “dva dva” také měl. Žádné ořezávátko, ale přijatelný los. Z důvodu dvojkola nebylo moc času na přípravu, ale o tom, že dostanu nějakou variantu “sicilky” jsem věděl. Postavil jsem domeček a partie přešla do nějaké varianty “najdorfa”, soupeř mohl ze zahájení zahrát jeden velmi nepříjemný tah, který ale člověka nenapadne, když je zvyklý na nějaké schéma a k mému štěstí se tak stalo.

Poslední tah byl d4, což je chyba kvůli Sg4! a bílý má problém s vazbou a hrozbami Jd4 nebo Je5 s dalším Jf3# (je tam hodně těžkých variant, nedá se to sem vypsat :-) d4 jsem blicnul, což byla blbost, lepší je zahrát v klidu Sg2 a d4 až potom, naštěstí Ruda na d4 vzal prakticky hned, později zahrál a6 a přešlo to do nějakého výše zmíněného najdorfa s g3

Ruda nepokračoval přesně a vznikla tato pozice, na kterou přesně nevím, co říká počítač, je to ale úplně jedno, protože lidsky se hraje vážně nepříjemně, Ruda to nevydržel a “poslal” tam d5. Musel jsem počítat, z toho jsem moc nadšený nebyl, ale můj cit mi říkal, že musím stát dobře a variantu jsem dopočítal až do přivyhrané až vyhrané pozice, zkuste to taky!

C4!!, jediný a výjimečně i korektní pokus o výhru. Následovalo bxc4 bxc4 Dxc4 a Jf5!, nutící střelce jít na pasivní f8

Vyhrávající kombinace za bílého aneb dokážete využít černých vazeb?

Vyhrává Sxf6 gxf6 Dd2 Sb4 a důležitý tah, který můj soupeř přehlédl, najdete ho v pozici na diagramu?

Jednoduché Dd3, hrozím vyměnit dámy a vazba trvá, po dvou tazích se černý vzdal.

4,5/5

Šesté kolo:

Společně s Davidem Gloserem z Polabin(mateřské Lípy, kterého asi nemusím představovat) a Adamem Frankem z BŠŠ jsme bodově dělili první místo a los mi přisoudil na první šachovnici Davida Glosera bílými, se kterým se známe dlouho a mám s ním o něco negativní skóre, avšak měl jsem bílé a formu a na partii jsem si věřil. Hrála se Sicilská obrana a já překvapil “Džího” ve variantě, kterou ale bohužel pro mě vymyslel vymyslel tak, že stál přijatelně. Konkrétně jsem v “sicilce” vzal na d4 dámou, protože jsem věděl, že David má v klasickém drakovi pravděpodobně větší znalosti a chtěl jsem využít moment překvapení. Pozice byla příjemná a mírně lepší, ale v časovce to David přiostřil a takové pozice mu sedí.

Zde mi počítač řekl, že jsem si měl vzít cxb5, ale měl jsem málo času a přišlo mi nepřirozené nechat ho zahrát Sb7 takto jednoduše, avšak po Sb7 zahraju obyčejné De3 s v pohodě pozicí.

Zde jsem zahrál Dd1(bál jsem se Vc3) a přehlídnul Va8, poté je již moc hrozeb a partie dlouho netrvala. Tak jsem nechal aspoň Davida dát mat, abych měl dobrý pocit z partie aspoň za sportovního ducha :-D

Bílý se zde může bránit a v pohodě udrží remízu po g3!, Jak se ale ubrání po Vc3?

g3 Vc3 by přišlo Vb5! a pozice je zachráněná, páč si napadáme dámy navzájem a při případné výměně bychom koncovku s nestejnopolnými střelci pravděpodobně moc dlouho netahali. Avšak časovka není příjemná věc, Davidovi se v turnaji velmi dařilo a v minulých partiích jsem věděl, že jsem měl naopak dost štěstí, tudíž jsem prohru vzal relativně v pohodě. 4,5/6

Sedmé kolo:

Swiss nás spároval s Kubou Voříškem. Hráč narozen 2003 s ELEM 2130, který ale také přes 2200 měl a o jeho výkonnosti jsem nepochyboval. Černými jsem chtěl hrát v klidu a tušil jsem, že byl připravený na “francii”, což mi nakonec říkal, tak jsem zahrál carokann a vyvedl ho z přípravy.,,Remiz černýma mi nevadí, v osmým kole vyhraju bílýma a v posledním nejlíp chytnu někoho, komu bude stačit remiz stejně jako pravděpodobně mně”, říkal jsem si. Pozice přešla v jedné z hlavních variant do rovné koncovky a za chvíli byl podepsán smír, kdy nemohla ani jedna strana přetáhnout výhodu na svoji stranu.

Konečná pozice, kdy bílý nemůže prosadit převahu 2 pěšce na 1, oba jsme to věděli a tudíž Kuba nad mojí nabídkou remízy moc dlouho nepřemýšlel. 5/7

Osmé kolo:

Dostal jsem Kryštofa Mikuláše Trávníčka, hráče, který se v poslední době také hezky vyhoupl na nějakých 2170 a v minulém kole porazil v časovce favorizovaného třetího nasazeného Petra Gnojka. Navíc černými! Na partii jsem si ale věřil. Dobrý los, říkal jsem si. Zahrál jsem Anglii a Kryštof zahrál v prvním tahu svoje oblíbené c6, tudíž jsem zahrál e4 a partie přešla do Carokannu, který on nehraje, bral jsem to jako dobrý strategický tah a vyplatilo se, protože zahájení neznal a zapsal se do skupiny mých soupeřů s časovkou a až na jeden moment bych řekl, že jsem nestál hůře.

Toto je ten moment, pozice byla dlouho vyrovnaná, ale musel jsem vyhrát, tak jsem si říkal, že ho v tom musím někde “utahat”. Jak ale černý získá výhodu? Můj poslední tah byl Se3-f2

Mělo přijít Sh6! a já bych si musel nechat zkazit pěšcovou strukturu, do toho hrozí i nepříjemné Jc4 a pozice se z celkem příjemné stává horší. Míst toho ale přišlo g5?? Jh5 a na výhru hraje rázem bílý, protože černý se oslabil před králem.

Zde má černý 3 tahy, které dle motoru drží úplnou remízu, jsou to konkrétně Ve6, velmi nepříjemné Sg5 s myšlenkou Se3 (zde bych se na třech minutách vážně hodně zapotil, abych z toho “vybruslil”), například po Dd6, kdy také napadám věž a v oboustranné časovce je to partie na 3 výsledky, což mi nevadilo, stejně jsem musel vyhrát a jít tzv. “All-in”, ale časovka šla opět v můj prospěch a soupeř zahrál prohrávající Dg5?. Přehlídnul totiž taktiku na dalším diagramu.

Stalo se Dxg5 Sxg5 Se5+ f6, odpověď na následující diagram jsem naštěstí viděl již před Df4, soupeř naštěstí v můj prospěch ne, zdatnější čtenáři by to mohli zkusit z předcházejícího diagramu, ale není to těžká taktika a věřím, že to nebude dělat nikomu problém :-)

Vxg5!! fxe5 dxe5 s vyhranou koncovkou. 6/8

Deváté kolo:

Byl jsem průběžně pátý a 6,5 by mělo stačit na top 6, protože jsem hrál celý turnaj v “první řadě šachovnic” a měl dobré pomocné hodnocení. Navíc jsem měl štěstí, že Vlasta Babula junior, který by měl lepší pomocné hodnocení nevyhrál v osmém kole o dost lepší pozici s Rudou Junem a nemohl mě tedy dohnat na body. Na Kubu Oceláka neboli kata Jobavy a Tomáše Ludvíka jsem měl velký náskok v pomocném hodnocení, to jsem měl docela důkladně spočítaně. I tak jsem se ale bál. Byl tu ale jeden problém, David Zvolenský. Hrál posledním rokem jako já a měl i díky Péťovi, který porazil Štěpána Hrbka horší pomocné hodnocení než já a tudíž musel hrát proti Davidu Gloserovi v posledním kole černými na výhru. Já dostal do posledního kola Ondru “Švandiče” Švandu, druhého nasazeného, silného hráče s titulem FM, kterému na 100% stačila remíza na postup a já měl bílé. Tudíž by bylo divné, kdyby si za nabídku v 9. tahu stěžoval. Po poradě jsem se s Tomášem Krausem shodl, že se risk vyplatí a stačí, aby David Zvolenský nevyhrál a měl bych to s největší pravděpodobností mít. Musím se přiznat, že když jsem slyšel něco jako: ,,Ty vole, Zvolenskej se připravoval a Dží spal asi dvě hodiny”, tak můj klid nestoupl, ale Davidovi jsem věřil, že při svojí skvělé formě bílýma neprohraje. Tak jsem nabídnul Švandičovi v devátém tahu remiz ve variantě Berlín Španělské hry. Jak jsem říkal, stačilo mu to na 100% na postup a tak na 80% na třetí místo, tudíž mi to přijmul, podepsali jsme to a šlo se fandit Davidovi. 6,5/9

Zde jsme to s oboustrannou spokojeností “zapůlili”

David hrál bílýma dračí variantu, kterou dobře zná, páč jí sám hraje černými, černý se neorientoval dobře, David uloupil pěšce, vyměnili se dámy a černému bylo jasné, že na výhru to není. Tak se rozhodl, že to trochu přiostří, poslal tam figuru a že se třeba David někde splete. Oběť byla nekorektní a David to dokázal bez nějakých větších problémů. Poté jsem pro jistotu sledoval, jak hraje můj a Kubův Ocelákův bucholz. Nevypadalo to úplně hezky a bál jsem se, že se mi podaří ztratit náskok 2,5 bodu bucholzu, protože v jednu chvíli jsem nevěděl, jak bude hrát Jarda Porš(který hrál proti bucholzu Kuby Oceláka), Matěj Hrabal, Kuba Ocelák, který vypadal na výhru a jeho bucholz Kuba Šťastný, Láďa Nagy, který porazil Péťu a Jáchym Šmolík, který hrál bílýma na výhru s Tomášem Ludvíkem a který by mě na bucholz porazil a já bych se “porval” o šesté a poslední postupové místo. V jednu chvíli to vypadalo, že jemu udělá bucholz všechno a mně skoro nic, to taky nebylo moc uklidňující. Jarda Porš vyhrál, Kuba Šťastný prohrál, Matěj Hrabal půlil a já se za chvíli uklidnil. Navíc mladému a talentovanému Jáchymu Šmolíkovi se podařilo prohrát vyhranou pozici s Tomášem Ludvíkem, na kterého jsem měl 3,5 bodu náskok a rázem bylo jasné, že postup je můj. Stačilo mi to i s pomocným hodnocením o 2,5 bodu na Kubu Oceláka. Tudíž, kdyby Jáchym Šmolík vyhrál a Jarda Porš prohrál, byla by to obrovská smůla a nepostoupil bych. Naštěstí se to nestalo, skončil jsem pátý a postoupil jako “třetí dvacítka”. Mám pocit, jakoby se všechna smůla z minulých turnajů nahromadila a proměnila ve štěstí, kterého v šachách nemám úplně málo. To se poté potvrdilo i v nedělní ligové partii proti FM Jiřímu Tůmovi.

Jsem neskutečně rád, že se mi to při mé poslední mládežnické sezoně podařilo a beru to jako největší úspěch mé zatím začínající šachové kariéry, pokud jde o jednotlivce. Extraligový zázrak a záchrana Jičína se nedá zapomenout. Jsem sice jediný z postupujících bez medaile(dostali to “osmnáctky”), ale to mi při postupu bylo úplně jedno. Také jsem rád, že se mi to podařilo stylem, že přípravu na turnaj a v průběhu turnaje jsem si dělal tak z 95% kompletně sám.

Chci poděkovat všem, co mě podporovali jak na místě, tak přes internet. Vojtovi Šádkovi za společnost a za odpovědi na otázky typu:,,Hej Vojtíku, co si myslíš o týhle vatiantě?”, Honzovi Hykšovi za něco podobného a za hotspot s neomezenými daty :-D,Tomáši Krausovi za rady a podporu, Honzovi Mikešovi, Péťu Fojtovi “Tommymu”, Mirku Jiráskovi a “Švandičovi” s Ivou, kterým také gratuluji, za podporu a hlavně společnost, protože to byl super turnaj ze všech hledisek! Taky Adamu Polanskému, Matějovi “Kupsičovi” Kupsovi, Matyáše Zemanové, Jáchymu Janouchovi, Maciku Jílkovi a dále i Honzovi Jirouškovi, Sebastianu “Plejsrovi” Placerovi a Sašovi, že mi v průběhu turnaje psali a fandili. Díky i čtveřici známých Jičínských tváří a to Panu Zdeňku Urbanovi, u kterého děkujeme všichni účastníci i za finanční podporu, Petru Bucharovi, Honzu Kohoutovi a Jardovi Novotnému, že turnaj také sledovali.

Speciální díky patří i Panu Jaroslavu Fialovi, se kterým jsem mluvil po asi dvou letech, když jsem mu z ničeho nic jako neznámé číslo zavolal a ptal se ho na variantu, kterou mě učil asi 5 let zpátky :-D.

Také nemůžu zapomenout na Honzu Rýdla, který si u mě tímto získal cenu “mistr lichessu”. Co udělal? Zavolal jsem mu, že potřebuju víc partií na jednoho soupeře a on zná v herním portálu lichess snad každou funkci. Neznal jsem samozřejmě přezdívku, protože to nebyla žádná “zkomolenina” jména nebo normální jméno. Hledal ve skupinách a říkal, že je tam snad přes 1000 hráčů! Chvíli mu to trvalo, ale zavolal a mezi velkým množstvím hráčů ho našel a já tak získal další podklad pro přípravu, která vyšla a partii jsem vyhrál. Díky!

Jan Lajbl