Královéhradecký krajský šachový svaz


2. kolo ME aneb snad jsme už dopadli na dno

Miroslav Pavlíček - 19.8.2012

Zatímco v 1. kole jsme mohli hovořit o tom,  že předvedená hra byla lepší než samotné výsledky, v kole druhém už to asi úplně říci nemůžeme. Bilance 1,5 bodů ze sedmi partií, navíc se soupeři, kteří nepatří k favoritům, nám trenérům přidělalo pár vlásek na čele. Možná se teď ptáte proč hovořím o trenérech v množném čísle. Náš krajský výběr trenérsky navýšil Luboš Jedlička, který tak dělá trenérský servis pro hráče Lípy.

Ale teď k vlastním partiím. Pochvalu zaslouží Vojta Wagner, který svého welšského soupeře přetlačil již brzy po zahájení a když se mu ve 25. tahu Welšan vzdával materiální rozdíl na šachovnici byl již zdrcující. A naše bilance proti Walesu mohla být i ještě výraznější, kdyby vyhrála i Anička Vítová. Bohužel své soupeřce povolila remízu, a tak slovy čísel poráží KHŠS Wales pouze 1,5:0,5.

A teď k porážkám. Vojta Kořínek měl silného soupeře a ani ve svém druhém vystoupení na turnaji nepřekvapil. Na Lence Rojíkové se možná podepsalo ještě předchozí zbytečná porážka z 1.kola a podlehla i ve své druhé partii s ELOvě mírně slabší soupeřkou ze Slovinska. Ale víme, že ELA jsou kolikrát zrádná a úplně neodráží skutečnou sílu soupeře. Bohužel dobrý výsledek proti Bulharkám nezopakovala ani Eliška Johnová, a tak v dívčí kategorii do 16 let máme bilnaci 0:2. Nedařilo se ani benjamínkovi naší výpravy, když podlehl soupeři z Azerbajdžánu, ale i tak zatím s půl bodem na kontě po dvou kolech může být spokojen. Je to konečně jeho první vystoupení na mezinárodní scéně a navíc i věková rezerva dává naději, že v příštích letech už nemusí být na zkušené, tak jako letos, ale bude své soupeře zle prohánět.

A teď asi k tomu nejzajímavějšímu po šachové stránce. Na čtvrté šachovnici se utkal Tomáš Ptáček s tureckou medilovou nadějí Sanalem Vanapem (s ELO téměř 2400). Soupeř v zahájení ze začátku nijak nepřekvapoval, francouzskou s Jd2, braním na d5 a i šach střelcem na b5 jsme v přípravě tušili a na šachovnici měli. Pak soupeř trochu odbočil od naší přípravy, ale Tomáš pozici pochopil velmi dobře až se dostal do následného postavení

Tomáš jako vůdce černých už ale neměl mnoho času, a tak původně plánovené Ve5 zavrhl pro protiúder f4. Na hlubší propočet nebyl dostatek času. A tak si dáme takový malý testík pro naše čtenáře. Skutečně je f4 dobrý protiúder bílého? A jak má bílý správně po tahu Ve5 pokračovat? Napovíme snad že jen po jednom tahu udrží bílý remiz věčným šachem. Po ostatních se dostane do velmi špatného postavení. Zkuste napsat svá řešení na mirpavl.esab64centrum.cz a nejlepší řešitele zvěčníme po 5. kole v některé z reportáží z ME. Tomáš bohužel místo Ve5 zahrál Jf6 a pozice se mu postupně rozpadla.