Královéhradecký krajský šachový svaz


3. kolo ME aneb děvčata zvedla náš prapor

Miroslav Pavlíček - 20.8.2012

Ve třetím kole získali naši hráči v 7 partiích 4,5 bodů a mohlo to být i lepší. Proti dvěma předchozím kolům tedy výrazný posun ve výsledkových listinách.

To že se nám proti hráčům z Walesu daří, potvrdil Vojta Kořínek v souboji s Erjanem Bolinou. Vítězství mu jistě vlilo nový elán do žil po předchozích neúspěšných partiích proti hráčům z postsověského bloku a dnes může překročit svůj stín v souboji se Španělem Estefano Rolovou (ELO 1523). Konečně zabrala i v ktegorii dívek do 12 let Anička Vítová když porazila svoji krajanku Královou. Na svém kontě má tak již 1,5 bod a dnes se do kladných čísel může dostat při případném úspěchu s Rumunkou Copiluovou (ELO 1652).

Naše děvčata se ve třetím kole opravdu činila a připsala si na své konto 100 % bodů. V kategorii dívek do 16 let totiž vyhrála jak Lenka Rojíková s Norkou Rodsmoen (ELO 1777), tak i Eliška Johnová, která přehrála Bosňanku Jacimovičovou (ELO 1933).Lenka postavila proti Caro-Canu trochu netradiční výstavbu, s kterou si Norka nevěděla očividně rady. To Bosňanka na francouzskou obranu Elišky vystartovala velice ostře (přiznám se, že výpad g4 jsem viděl ve francii snad poprvé v životě). Eliška se však nenechala vybláznit a v klidu pokryla hrozby soupeřky a pak postupně metodicky vysbírala její vysunuté pěšáčky. Koncovka už byla jen věcí techniky. Eliška má zatím opravdu dobrý turnaj. Je na 50% při průměrném ELU 1963 a dnes se může dostat do popředí výsledkových listin pokud se jí zadaří s Angličankou Hoareovou (ELO 1958). Snad napomůže výhoda bílých kamenů. Lence bude soupeřkou krajanka Zemková. I zde věříme v úspěch.

Zatím nejméně se daří nejmladšímu členovi naší výpravy Filipu Rokošovi. Půl bod ve třech partiích nevypadá příliš optimisticky. Filip musí přidat především na pozornosti. To je ostatně problém i těch nejlepších v této kategorii. Filip svůj včerejší problém vystihl sám velmi přesně. “Pane trenére, stál jsem dobře, jen kdybych nedostal tu vidli.” Dnes se svůj bodový příděl pokusí obohatit v souboji s Finem Maki-Uunem. Budeme držet palce

V kategorii chlapců do 12 let se zatím neúplně daří Vojtovi Wagnerovi. Pravda trochu doplácí na los. S papírově silnějšími hráči má černé figury. Včera se nám ani nevydařila příprava. To že by Izraelec mohl na Vojtu vyrukovat se španělkou jsme odtušili správně, ale otevření centra tahem d4 bez předchozího c3 jsme v repertoáru Izraelce neobjevili, a tak Vojta musel vymýšlet u šachovnice. Vojta nakonec postavil pozici dost pasivně, a tak bylo asi jen otázkou času, kdy soupeř najde rozhodující úder. Dnes Vojtu čeká souboj s Chlebkem z Beskydské šachové školy, a tak věřmě, že si spraví chuť.

Na závěr si nechávám Tomáše Ptáčka v kategorii do 16 let. Jeho remíza se Zemanem (ELO 1794) se komentuje dost těžko. Tomáš svého soupeře přehrál, získal i materiální převahu v podobě kvality, ale trochu podcenil situaci a místo toho aby svého soupeře dorazil ve střední hře, tak se rozhodl šetřit síly a přešel do koncovky, když si až příliš pozdě všiml, že tato konocvka půjde vyhrát jen velmi těžko. Po 4 hodinách bojů nakonec sám soupeři remízu nabídl. Dnes navíc na Tomáše čeká černými figurami Rus Gavrilov, takže ani los nic moc.