Královéhradecký krajský šachový svaz


Trio nových krajských rozhodčích 3. třídy

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 30.9.2012

V sobotu 29. září se na Protěži v Janských Lázních konalo školení rozhodčích 3. třídy a seminář (obnova) rozhodčích 2. a 3. tříd. Lektoři Milan Borůvka a Jaroslav Šmíd seznámili účastníky především s Pravidly FIDE, Soutěžním řádem, prostor dostal také Klasifikační řád, Statut rozhodčích a Schurigovy tabulky. Pozitivně byl účastníky hodnoceno promítání přednášek a také několik videosekvencí Kurzu pravidel šachu, který byl realizován v pořadu V šachu.

Školení rozhodčích

Závěrem všichni účastníci napsali test, který měl 30 otázek a bylo v něm možno získat 64 bodů. Na úspěšné složení zkoušky bylo potřeba minimálně 48 bodů (75%). Nejúspěšnějším byl Petr Dusbaba s 62 body, následovaný 61 bodovými Vladimírem Veleckým a Pavlem Jánským. Čtyři uchazeči získali těsně nad 75% a museli ještě prokázat své znalosti ještě v ústní části zkoušky.

Novými „krajskými“ rozhodčími se stali Václav Kouba z Třebechovic, Radim Šafařík z Vrchlabí a Ladislav Zástava z Náchoda. Dalšími dvěma úspěšnými mimokrajskými jsou Jan Juptner, hájící barvy Bohemians a Radim Borůvka ze Struhařova. Tři účastníci si obnovili druhou třídu rozhodčího a 6 třídu třetí.