Královéhradecký krajský šachový svaz


Komise rozhodčích – důležité info z FIDE

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 16.10.2012

Koncem srpna na Kongresu FIDE v Istanbulu došlo ke schválení několika zásadních rozhodnutí, která budou mít vliv na šachový svět a to nejen ten profesionální. Zásadní rozhodnutí je změna pravidel FIDE, která bude platit od 1.7.2013. Změny jsou již nyní uvedeny na stránkách FIDE. KR ŠSČR připravuje v průběhu prvního pololetí 2013 několik seminářů zaměřených na změny.

Dalším důležitým faktorem je licence rozhodčích. To ve stručnosti znamená, že rozhodčí musí od 1.1.2013 kromě splnění podmínek pro udělení třídy rozhodčího uhradit i poplatek FIDE. Týká se to nejen rozhodčích s mezinárodními tituly, ale také těch, kteří rozhodují soutěže zasílané na FIDE. U nás to jsou soutěže družstev KP a KS, KPJ Janské Lázně, Open Náchod + se toto opatření týká také rapidů a blesků, které budou zaslány k zápočtu.

Jak píše předseda KR ŠSČR Ladislav Palovský tak snad bude stačit když licenci bude mít v soutěži družstev uhrazenu jen vedoucí soutěže a ne všichni rozhodčí, kteří budou rozhodovat jednotlivá utkaní soutěží družstev.

Informace předsedy KR ŠSČR včetně otázek a odpovědí naleznete //www.chess.cz/www/informace/komise/kr/dokumenty/licencni-poplatky-rozhodcich-dulezite-upozorneni.html