Královéhradecký krajský šachový svaz


Sestavujete soupisky pro krajské soutěže družstev? Pozor na chystané změny!

Jiří Bielavský, administrátor webu - 29.8.2015

Připomínáme, že dne 14. srpna byl na svazovém webu zveřejněn níže uvedený článek, avizující změny Soutěžního řádu. Pokud budou oficiálně schváleny (k dnešnímu dni 29. 8. se nestalo, o koncepčnosti práce ŠS si myslete, co chcete), vejdou (nebo spíš měly by vejít) v platnost i pro naše soutěže STK 2015/16, tj. KP, KS a RP.

Legislativní komise dokončuje v těchto dnech návrh změn Soutěžního řádu, který by měl s účinností od 1. 9. 2015 schválit VV ŠSČR. Jelikož se množí dotazy, zda budou platit změny týkající se tvorby soupisek, které navrhla rozšířená schůze STK, chtěl jsem dopředu informovat kapitány, že VV plánuje navržené změny schválit a je tedy s nimi možno počítat.

Především se jedná o zrušení limitu volných hráčů, kdy dosud byl oddíl omezen tak, že mohl do svých družstev postavit jen tolik volných hráčů, kolik měl družstev. Kritici správně poukázali na skutečnost, že tím jsou de facto upřednostňováni hosté před kmenovými hráči oddílu, protože počet hostů omezen není. Uvolnění bude platit i v soutěžích mládeže, kde nicméně stále platí, že do sestavy ke konkrétnímu utkání může zasáhnout je jeden volný hráč.

Druhá podstatná změna je naopak zpřísňující, kdy se rozšiřuje povinnost odehrát předepsaný počet partií (v aktuálních rozpisech lig řízených STK ŠSČR zůstaly 2 povinné partie) z hráčů základní sestavy (sestava, která může skutečně nastoupit, tedy max. 3 písmenkoví hráči) na všechny hráče na soupisce až po posledního hráče základní sestavy. Jinými slovy, pokud by např. extraligový tým měl na prvních 5 místech cizince, tak nově budou muset odehrát alespoň 2 partie i cizinci na 4. a 5. místě soupisky, což dosud neplatilo.

Samé vítězné soupisky přeje všem

Viktor Novotný
předseda ŠSČR