Královéhradecký krajský šachový svaz


Soutěže družstev před cílovou rovinkou

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 3.3.2016

Soutěže družstev mají před sebou závěrečná 2 či 3 kola.

V 1. lize západ máme dvojí zastoupení – AD Jičín na krásném, i když nepopulárním 2. místě. Na vedoucí tým ztrácí 7 bodů a na třetího má náskok 4 bodů. V Jičíně hrají o udržení stříbra. Tradiční účastník Slavia HK je jen o skóre nad hranicí sestupu. Slavia je známá tím, že v plné síle nastupuje až v závěrečných kolech – v osmém a devátem kole nastoupili jen hráči z první desítky. Slavia zajíždí v předposledním kole do Českých Budějovic, kde má první možnost zajiti si prvoligovou příslušnost i do následující sezony.

2. liga D má z krajského pohledu ideální pořadí – veda Panda Rychnov, druhá je rezerva Slavie Hradec Králové a třetí Lípa. 3 kola před koncem má Panda 4 body náskoku a již jen Slavia ji může ohrozit. Třetí Lípa nemá ještě jistotu záchrany, má jen 3 body od sestupového místa – její výhodou může být dobré skóre.

2. liga B zastupují kraj dvě družstva Jičína. Béčko suverénně vede s 5 body náskoku a kráčí za postupem. C družstvo je sice 8. ale od sestupové pozice ho dělí jen jeden bod. Závěrečná kola budou stejně jako v D skupině zajímavá a o sestupu se bude hrát do poslední partie.

Krajský přebor přinesl v 9. kole přímý souboj prvních dvou týmů – Hořice sice doma ztratily první bod, ale před Náchodem si udržely 3 body náskoku. V posledních dvou kolech to mají ve svých rukou. Na opačném konci tabulky je překvapivě s jedním bodem loni třetí Sokol Hradec Králové. O předposlední místo a případné druhé sestupující (pokud se neudrží Jičín C) se rozhodne mezi Třebechovicemi a Broumovem, kteří se utkají v přímém souboji v kole 10.

Krajské soutěž – západ sice vede Slavia Hradec Králové C s 18 body, ale nejlepší pozici má třetí Lomnice nad Popelkou s 16 body a jedním odehraným zápasem méně.

Krajská soutěž východ – za návratem do nejvyšší soutěže nakročeno TJ Hronov – 3 body náskok a suverénně nejlepší skóre. Druhá TJ Náchod by musela ve vzájemném souboji zvítězit a ještě doufat v další zaváhání vedoucího týmu.