Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Březen 2024
    Po Út St Čt So Ne
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

Šachový tábor KHŠS – závěrečný den

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 28.8.2016

Šachový tábor – 8. den

V rámci šachových lekcí jsme se dnes věnovali práci s počítačovými programy a databázemi. Jak si založit vlastní databázi, nahrát a zanalyzovat si partii, kde si stáhnout partie a jak mezi nimi vyhledávat.

Po obědě nastal závěrečný závod družstev do Jihoafrické republiky. Závod byl zpestřen mnoha zajímavými úkoly a stanovišti, kde bylo potřeba využít dovednosti, které se děti naučili během uplynulého týdne a které se jim v Africe mohou vždycky hodit – střelba z praku, kličkování v minovém poli, běhací šachy se šamanem, nošení vody na dlouhou vzdálenost a lovení ryb. Družstvo Kapříků mělo velký náskok a mapu k pokladu dostali daleko dříve než Masajové, ale dvakrát zabloudili ve složitém terénu a z pokladu a zároveň vítězství v celotáborové hře se nakonec radovali Masajové.

Paní kuchařky nám po svačině připravily zmrzlinový pohár a ještě před večeří jsme stihli závěrečné vyhodnocení tábora. Děti dostaly pamětní listy a společnou táborovou fotku a vyhodnotili jsme celotýdenní bodování úklidu pokojů. S velkým náskokem zvítězil pokoj č. 6 ve složení Vojta Olšák, Tomáš Jindra a Viktor Pražák. Naopak největší nepořádek měli po celou dobu na pokoji č. 8.

DSC05972

Na konci vyhlašování jsme dětem rozdali dotazníky, aby nám anonymně odpověděly, jak se jim na táboře líbilo, z čeho mají nejlepší zážitky a co by chtěli zlepšit nebo vzkázat vedoucím a trenérům. Výsledky dotazníků nás velice potěšily. 17 z 18 dětí by chtělo příští rok přijet zase, nejvíc se líbily šachové lekce, celotáborová hra, hledání pokladu, celodenní výlet, táboráky a sladká bedna. Ve vzkazech vedoucím nejčastěji znělo, že „jsou super“ a že se už těšíme na příští rok.

Zítra ráno už letošní tábor bohužel končí, rodiče, prosím nezapomeňte si mezi 8-11 hod (nejpozději) vyzvednout své děti.

Šachový tábor – 7. den

Dnes se v rámci tábora udály čtyři velice významné události. Po dopoledním šachovém tréninku a výborném obědě nás navštívili mladí šachisté z Železných hor, kteří právě pobývají v Orlických horách na chatě Šajtava. Vydali se k nám pěšky po trase dlouhé 10 km a vyzvali nás k přátelskému utkání na deseti šachovnicích. Oba tábory vzaly zápas, který se hrál tempem 45 minut na partii, velmi vážně a bylo sehráno několik velice pěkných partií. Naše děti nastoupily k zápasu v reprezentačních dresech (táborových tričkách) a v konečném výsledku rozdrtily Šajtavu 8,5:1,5.

Výsledky:

Domácí                             8 ½         –              1 ½         Hosté
Cibulka Josef                     ½            –              ½            Jareš Michal
Kořínek Vojta                   1             –              0             Roub Radek
Rybáček Lukáš                  0             –              1             Rožek Jan
Pražák Viktor                    1             –              0             Nejedlý Radek
Bém Tadeáš                      1             –              0             Tlapák Marek
Winter Ondřej                  1             –              0             Le Hoang Adam
Kratochvílová Kristýna     1             –              0             Maňáková Mira
Faltýnek David                 1             –              0             Brunclík Tobiáš
Jindra Tomáš                     1             –              0             Törvenyi Vojtěch
Holman Zdeněk               1          –              0             Vašíček Martin

Po skončení utkání se Šajtavští vydali pěšky zpátky domů a my jsme se přesunuli na hranici Zambie a Zimbabwe na řeku Zambezi, kde jsme sjížděli proslulé Viktoriiny vodopády. Počasí nám přálo, a tak jsme se poté stihli ještě vykoupat v jezeře Kariba.

Po večeři, kdy jsme se nacpali borůvkovými knedlíky, se znovu rozhořela vatra a hlasitým zpěvem jsme statečně odháněli divoké šelmy za táhlého vytí kojotů v dálce.

DSC05885 DSC05906 DSC05940

Kolem deváté večer se od ohně nenápadně vytratila většina vedoucích a o chvíli později začala stezka odvahy. Procházet v noci ztichlou stepí plnou jedovatých hadů a divokých šelem může být možná trochu strašidelné, ale bály se jen malé děti, které na sebe počkaly a stezkou prošly ve čtyřech. Velcí kluci a holky se nebáli ani trochu, a tak jsme mohli z louky nad lesem společně pozorovat nádhernou hvězdnou oblohu.

Zprávy z dění na táboře můžete sledovat také na Facebooku: Facebook tábora

Šachový tábor – 6. den

Expedice po Africe byla přerušena celodenním výletem. Vyráželi jsme ve dvou různých skupinách podle věku a vlastní volby na Velkou Deštnou, kterou úspěšně zdolali (téměř) všichni účastníci výpravy. Počasí nám přálo, maliny se červenaly, ostružiny nás lákaly u okrajů cest a celý výlet se skvěle vydařil. Skupina největších borců pod vedením Martina a Katky zdolala 22 km dlouhý okruh přes Masarykovu chatu, Šerlich, Polomské sedlo a Sedloňovský vrch, skupina jen o kousíček menších borců vedených Milanem a Tomem s přehledem zvládla 16 km dlouhou trasu přes Šerlišský mlýn a pizzerii v Deštném. Do chaty dorazila druhá skupina až půl hodiny po první skupině, ačkoli šli o 6 km kratší trasu. Záhada byla ale posléze vyřešena – cestou totiž chytali pokémony a na zpáteční cestě se zastavili v pizzerii.

DSC05870

Po večeři nastal bleskový turnaj nazvaný „Poraz si svého vedoucího“. Výzvy se úspěšně chopili Vojta Kořínek, Pepa Cibulka, Lukáš Rybáček a Tomáš Gloser, kteří porazili Katku Krejčovou. Vedoucí Milan Schwarz zůstal neporažen.

Výsledky turnaje:

Poř. St.č. Jméno                  FED Body  S-B

1     3 Milan Schwarz          CZE  11  55,00

2     2 Josef Cibulka          CZE  9   37,00

4 Vojtěch Kořínek        CZE  9   37,00

9 Lukáš Rybáček          CZE  9   37,00

5     7 Kateřina Krejčová      CZE  6   16,50

6     5 Tomáš Gloser           CZE  5½  17,50

7    10 Vojtěch Olšák          CZE  4½  10,00

8     8 Matěj Levitner         CZE  4   9,00

9     1 David Faltýnek         CZE  4   8,00

10    12 Ondřej Winter          CZE  3   6,50

11     6 Bohuslav Dušek         CZE  1   0,00

12    11 Kateřina Kratochvílová CZE  0   0,00

Fotky naleznete na obvyklém místě Táborové foto.

Šachový tábor – 5. den

Dnešní den byl ze šachového i mimošachového hlediska velice vydařený. První skupina se věnovala strategickým otázkám a rozborům partií, ve druhé skupině se zabývali hodnocením pozic a vymýšlením plánu, třetí skupina kromě miniaturních partií a volby správného plánu soutěžila v řešení taktických diagramů.

DSC05807

Po obědě jsme se vyfotili s našimi závodními vozy značky Trabant Papundekl a poté zahájili pěší závod napříč Súdánem, protože našim závodníkům došel benzín. Cestou se museli vypořádávat se zapeklitými úkoly – zahánět lidožrouty, rozdělávat oheň z březové kůry nebo pamatovat si speciální dvacetibarevný kód. V závodě se lépe dařilo týmu Kapříci Machříci, kteří si tím vysloužili 8 bodů do celotáborové hry. Odpoledne pak naše tábořiště navštívili šamani v tradičních afrických krojích – z každého týmu jeden. Představili se nám, povyprávěli o jídelníčku svého kmene a zatančili tradiční tance. Víc se nám líbil tanec šamana Vojty Kořínka, který pro svůj tým vybojoval 4 body.

Po večeři se konala přednáška GM Martina Petra o jeho cestě na Univerzitní mistrovství světa v šachu v Abú Dhabi a také řešení vtipných dvojtahových matů jak pro malé, tak i pro velké šachisty. Nejvíc se dařilo Pepovi Cibulkovi.

Šachový tábor – 4. den

Expedice po Africe pokračuje. Výprava projela Tuniskem a Libyí a v rámci odpoledního programu jsme museli nejdřív v lese najít mapu, abychom věděli, kam se vydat dál. Počasí se nám umoudřilo a předvádí, jak má vypadat takové ideální letní táborové, a tak jsme se mohli podle mapy vydat odpoledne do Egypta. V Egyptě na nás číhají nejrůznější nástrahy, z nichž nejzákeřnější je průjem v podobě Améby (Milan) a Cholery (Tomáš). Děti mají za úkol přenášet potvrzení o použití latríny z latríny až k hajzlbábě, ale cestou musí dávat pozor na průjem a zácpu. Pokud průjem dohoní a chytí některé z dětí, musí mu odevzdat jeden život – toaletní papír. Pokud dítě chytí zácpu (Martin), ta mu musí naopak jeden toaletní papír odevzdat. Všichni se skvěle bavili, jen průjmy byli velmi brzy tak vyčerpané, že jsme jim všichni bez problémů unikli. Vítězem hry Latrína se stal Tomáš Gloser, který zvládl použít latrínu a donést o tom zprávu hajzlbábě dokonce 16x.

DSC05789

Večer se děti naučili rozdělávat oheň s pomocí březové kúry, aby dokázali přežít v Africe i v zemích, kde žijí divoká zvířata, jako lvi a hyeny. U táborového ohně jsme pak zaháněli divou zvěř hlasitým zpěvem až do večerky.

Šachový tábor – 3. den

Dnes nám počasí přálo. Ráno nám dovolilo řádně se rozcvičit a během tréninku vysušilo okolí chaty, abychom se po poledním klidu mohli s chutí vypravit do Afriky. Nejprve jsme svižně propluly záplavou informací o první zastávce naší cesty – Tunisku. Pak už nám zbývali poslední dvě nezbytnosti než můžeme vyrazit: dostali jsme slavnostní trička v barvě tmavě modré s logem šachového tábora, ve kterých jsme se vyfotili. Následně jsme si vyzdobili vlastní expediční trabanty (z kartonu vyřezaná autíčka), pomocí temper a papíru. Při další hře jsme si zaběhali během hledání lístečků s obrázky a popřemýšleli, když jsme získávali slova a vyplňovali do křížovky. Tajenkou byla hlavní města, která jsme přiřazovali k africkým státům. Večer jsme si mohli vybrat mezi pingpongovým turnajem a AZ-kvízem s otázkami týkajícími se afrických NEJ. Mnoho bonbónů bylo rozdáno za správné odpovědi. A v duelu KK versus KK zvítězila Kristýna Kratochvílová. Pingpongový turnaj přinesl zajímavé souboje a po nervy-drásajících soubojích vyhrál Vojta Kořínek.

Tabor2016

Společné táborové foto – trička pro účastníky darovala firma DPE servis, a.s.

Trenéři dodávají: Nejlepší v první skupině byl Pepa Cibulka a věnovali se kapitolám ze strategie. Ve druhé výkonnostní skupině dřeli jako šroubci a nejlepší ze všech byla Kristýna Kratochvílová. Ve třetí skupině proběhla náročnější řešitelská soutěž, ve které s nejlepším výsledkem zvítězil Vojta Vokurka Olšák.

Fotky najdete na obvyklém místě.

Šachový tábor – 2. den

Informuje Kristýna Kratochvílová: „Kvůli nepřízni počasí (anebo spíš přízni?) se dnes nekonala jinak nezbytná rozcvička, takže jsme prostor pro ni mohli vyplnit dospáváním, úklidem pokojů nebo ranní hygienou. Po snídani jsme se bez zbytečných prostojů pustili do tréninku. Ihned bylo vidět, že šachy jsou oblíbeným koníčkem nás všech. Nejen, že se všichni účastníci aktivně zapojovali při lekcích, ale ani o přestávkách si nedali pokoj a veškeré šachovnice byly obleženy skupinkami debatujícími o vzniklých pozicích. Svačina v průběhu také zajistila nezvyklou pozornost nejslabší, přesto poctivě pracující skupince sídlící v jídelně.

Po bezmála třech hodinách zajímavé, leč vyčerpávající šachové výuky jsme byli odměněni výtečným obědem a nabrali síly při poledním klidu. Ale ani při něm neustal vydatný déšť, kropící Orlické hory už od rána. Naštěstí nám vedoucí jen pustili film Trabantem napříč Afrikou, jehož děj nás má celý týden provázet, takže jsme nezmokli. Nastala desetiminutová půlhodinka, během které jsme si vymysleli názvy týmů (Masajové a Kapříci Machříci) a vlastní bojové pokřiky. Poté jsme se mohli blýsknout svými vědomostmi při první soutěži, a to vypsat co nejvíce afrických států a jejich hlavních měst. Druhá hra, nazvaná Šestý smysl, měla prověřit kvalitu telepatie mezi členy obou týmů. Obě tyto hry vyhráli Kapříci Machříci.

V rámci večerního programu se konal dobrovolný turnaj v Holanďanech.“

Průběh výukových lekcí popisuje Martin Petr: „V první a druhé skupině jsme dělali speciálně sestavený test, který připravil pan Gonsior. Byl zaměřený na znalosti zahájení, střední hry, koncovek i šachové historie. V první skupině byl nejlepší Josef Cibulka, o prsa korejské ženy před Vojtou Kořínkem. Ve druhé skupině v testu vyhrál Tomáš Gloser. Program ve třetí skupině byl pestrý a řešitelskou soutěž vyhrál Tomáš “Chuck Norris” Jindra.“

Rozdělení do šachových skupin:

  1. skupina (trenér Martin Petr)

Cibulka Josef                                    2004

Rybáček Lukáš                                 2003

Kořínek Vojtěch                              2002

Pražák Viktor                                    2004

Winter Ondřej                                 2007

Bém Tadeáš                                      2002

 

  1. skupina (trenér pan Gonsior)

Gloser Tomáš                                   2006

Kratochvílová Kristýna                  2001

Faltýnek David                                 2002

Holman Zdeněk                               2001

Levitner Matěj                                 2008

 

  1. skupina (trenér Milan Schwarz)

Olšák Vojtěch                                   2002

Jindra Tomáš                                    2004

Dušek Bohuslav                             2004

Kratochvílová Kateřina                 2005

Urban Tadeáš Jakub                      2006

Zlatník Jiří                                           2005

 

Výsledky Turnaje v Holanďanech:

Poř. St.č. Jméno             FED Body S-B

1     3 Winter, Pražák    CZE  4   8,00

2     2 Cibulka, Faltýnek CZE  3   7,00

3     1 Holman, Kořínek   CZE  3   5,00

4     5 Bém, Rybáček      CZE  3   5,00

5     4 Olšák, Gloser     CZE  2   3,00

6     6 Levitner, Urban   CZE  0   0,00

 

Aktuální fotografie najdete vždy v této fotogalerii: Fotogalerie tábor

—————————————–

Šachový tábor – 1. den

Dnešním dnem je zahájený další ročník šachového tábora Královéhradeckého krajského šachového svazu s finanční podporou Královéhradeckého kraje.

Po skvělém obědě jsme začali šachovým turnajem, letos poprvé netradičně, na diktát. Nehráli jsme s šachovými hodinami, nýbrž každých 15 sekund musel hráč provést tah. Ukázalo se, že tento způsob hry má velmi příznivý vliv na přemýšlení a šustrmatů a partií zkažených po prvních pár tazích byl jen minimální počet. Děti si dobře zahrály a trenéři mají další vodítko pro rozřazení dětí do tréninkových skupin. Výsledky turnaje jsou tyto:

Konečné pořadí

Poř. St.č. Jméno                   Rtg FED Body BH.

1     4 Josef Cibulka          1467 CZE  5½  29½

2    10 Lukáš Rybáček          1120 CZE  5   29½

3     1 Vojtěch Kořínek        1524 CZE  5   26

4     7 Ondřej Winter          1216 CZE  4½  25

5     5 Viktor Pražák          1405 CZE  4½  22½

6     2 Tadeáš Bém             1487 CZE  4   30

7    11 Tomáš Gloser           1101 CZE  4   24½

8     6 Kristýna Kratochvílová 1364 CZE  3½  28½

9     3 David Faltýnek         1471 CZE  3½  26

10     8 Zdeněk Holman          1186 CZE  3½  25

11    13 Matěj Levitner         1100 CZE  3½  23

12    14 Vojtěch Olšák          1100 CZE  3   25½

13     9 Tomáš Jindra           1151 CZE  3   21½

14    16 Bohuslav Dušek         1000 CZE  3   21

15    12 Kateřina Kratochvílová 1100 CZE  2½  17

16    17 Tadeáš Jakub Urban     1000 CZE  2   21

17    15 Jiří Zlatník           1056 CZE  2   18

Po turnaji se zjevil africký šaman, který děti rozdělil do dvou družstev pro celotáborovou hru Trabantem napříč Afrikou. A přijedou i trabanti? Dozvíte se zítra!

Fotky z prvního táborového dne naleznete tady: Fotogalerie 

Děti i vedoucí si den velmi užili, chybí jen vedoucí Krejčová, která ze zdravotních důvodů přijede až v pondělí. Massalama! Zítra vyrážíme v trabantech do Tuniska!