Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Březen 2024
    Po Út St Čt So Ne
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

Závěrečná zpráva z šachového tábora KCTM KHŠS Jedlová 2016

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 7.9.2016

Závěrečná zpráva z šachového tábora KCTM KHŠS Jedlová 2016

V posledním prázdninovém týdnu 20. – 28. 8. proběhl na tradičním místě na chatě Jedlová v Orlických horách už 13. ročník dětského šachového tábora KHŠS ve skvělém trenérském složení Martin Petr, Evžen Gonsior a Milan Schwarz.

V dopoledních hodinách jsme se věnovali intenzivnímu šachovému výcviku ve skupinách podle pokročilosti. Poprvé v historii tábora byl sehrán úvodní rozřazovací turnaj „Na diktát“, což mělo velmi příznivý vliv na přemýšlení a šustrmatů a partií zkažených po prvních pár tazích byl jen minimální počet. Děti měly 15 vteřin na každý tah a kvalita partií byla mnohem lepší, než kdyby děti „mlátily do hodin“.

Další unikátní věcí bylo historicky první přátelské utkání v šachu mezi dvěma dětskými tábory v dějinách táborů KHŠS. K zápasu nás vyzval tábor Šajtava a zápas v šachu zároveň spojili s pěknou procházkou, když k nám na Jedlovou přišli 10 km pěšky a po zápase se zase pěšky vrátili zpátky. Děti braly své partie velmi vážně a oba týmy předvedly velmi dobrou hru, která proběhla v tichosti a soustředění. Celkový stav zápasu, který se hrál na deseti šachovnicích, skončil 8,5:1,5 v náš prospěch.

Odpolední program byl vždy věnovaný celotáborové hře na téma „Trabantem napříč Afrikou“. Soupeřily proti sobě dva týmy a až do posledního okamžiku nebylo jasné, kdo vyhraje. S velkou dávkou štěstí se na konec z nalezeného pokladu radoval tým Masajů. Večery byly věnované střídavě šachovému programu, sportovním hrám a užili jsme si také dva táboráky a jednu noční stezku odvahy. V rámci šachových večerů nám Martin Petr vyprávěl o Univerzitním mistrovství světa v šachu v Abú Dhabi, kterého letos účastnil, a zakončil ho pěkným šachovým kvízem pro všechny. Ze sportovních večerů můžeme zmínit třeba oblíbený turnaj v ping-pongu.

Fotogalerii tábora můžete najít tady:  //goo.gl/photos/qC5j1qg4ngYzhFQF8

Tábor si skvěle užili jak děti, tak i vedoucí a trenéři, a už se moc těšíme na další tábor příští rok.

Rádi bychom pro Vaše děti zorganizovali také zimní soustředění ve stejném nebo podobném složení trenérů a vedoucích. Dejte nám prosím vědět (krejcovak@gmail.com), jestli byste o něj měli zájem, případně v jakém termínu.

Tabor2016

Kateřina Krejčová, vedoucí tábora