Královéhradecký krajský šachový svaz


Jak si vedou družstva KHŠS v I. lize – hodnocení Jendy Kohouta č. 2

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 11.12.2016

Původně jsem chtěl pokračovat analýzou našich nižších soutěží, ale vzhledem k časovému skluzu jsou již k dispozici výsledky 4. kola 1. ligy i KP, tak tyto soutěže zatím upřednostním. Určitě ale dojde i na hodnocení KS a RP, i když je zde skupin podstatně více.

Soutěže družstev – muži 2016/2017.

Hodnocení, některé zajímavosti, kuriozity a občas nějaké statistické údaje:  Účast družstev našeho kraje v 1. lize a krajském přeboru KHŠS, hodnoceno po 4. kole. Další zpravodajství z nižších soutěží bude následovat v dalším čísle.  (následné Zpravodaje).

Naše oddíly v 1. ligách 2016/2017

1. liga – skupina východ

Hodnocení v této  soutěži je pro mě velmi obtížné. Barvy našeho kraje zde hájí klub z Rychnova nad Kněžnou – REGION PANDA. Je sice velmi pěkné zahrát si v 1. Lize, ale při konkurenci v moravské skupině opravdu není rychnovským co závidět. Na soupiskách soupeřů se vyskytuje 19 hráčů s ratingem nad 2400 bodů, dále je tu dalších 31 hráčů s ratingem nad 2300 bodů z nich jsou 3 hráči z Pandy. Ozdobou soutěže je přítomnost velmistra Sergeje Movsesjana na soupisce TŽ Třinec, oddílu, který je hlavním favoritem celé soutěže. Region Panda má na soupisce 16 hráčů a je velmi sympatické, že kromě zkušených borc, dává příležitost zahrát si proti kvalitním soupeřům také nadějným mladým hráčům.  Vstup klubu do soutěže byl však přímo senzační. První dvě kola, obě vítězná. To dokáže podpořit sebevědomí. V dalších dvou kolech již Panda neuspěla, ale ono je to těžké, udržet  krok s takovými giganty, jako jsou Tj Ostrava a BŠS Frýdek Místek. Ale i tak je zatím Panda v příjemném středu tabulky a uvidíme, co bude dál. Z jednotlivých hráčů si drží vysoký standard první dva hráči soupisky – Piotr Sabuk, který má 2 body ze 3 partií bez prohry a mladý Josef Havelka, jenž získal 3 body ze 4 partií. V soutěži ještě nenastoupil 3. Hráč soupisky – Jakub Zeberski, hráč s ratingem 2306 bodů. Do kolektivu Pandy se vrátil Daniel Kožúšek, který hrál pár let úspěšně v Jičíně. V Jičíně byl velmi oblíben pro svojí skromnou povahu i šachové úspěchy. V Pandě zatím nastoupil ve všech zápasech a má 2,5 bodů ze 4 partií.  Velmi dobře hrají  Petr Kačírek, který dosáhl 2,5 bodů ze 3 partií a posilou je host z Ústí nad Orlicí, známý Martin Šmajzr, který nastoupil za Pandu dvakrát a má dvě vítězství. Ostatní hráči zatím sbírají body poskrovnu, ale pro mladého talenta Martina Buločkina je účast v této soutěži určitě velkou školou. Držme tedy rychnovským palce, aby těch bodů získali co nejvíce, protože je jasné, že to budou mít těžké.

1. liga – skupina západ

V této soutěži máme dvě družstva, ač to tak na první pohled nevypadá. Pro pochopení situace je ale nutno se podívat do tabulek soutěží 2015/2016 a také vzít v úvahu některé organizační změny v jičínském šachu. V loňském ročníku dosáhl ŠK AD Jičín historického úspěchu, a sice 2. místo v 1. lize. Na základě spojení se slavným pražským oddílem – Mahrla Praha  se dostal jičínský klub do extraligy a hraje tam coby ŠACHKLUB AD Jičín A. Ke konci přestupního termínu došlo k další změně, kdy prakticky celý pražský klub ŠK Smíchov přestoupil do jičínského klubu. Kdo sleduje dění minulých let, jistě si všiml ohromného vzestupu Šachového klubu Sobotka 2009 o.s., který proletěl rychle soutěžemi KHŠS od nějnižší až do krajského přeboru. Bylo to způsobeno tím,  že jeden z hlavních organizátorů šachu v Praze –Smíchově- Luboš Drahotský, je zároveň organizačním pracovníkem soboteckého oddílu a někteří  hráči ze Smíchova vydatně pomáhali Sobotce coby hosté v jejím tažením soutěžemi KHŠS. Účinkování Sobotky v KP(sezona 2012/2013-4.místo) skončilo částečně nedostatkem finančních prostředků, ale i odlivem pražských hostů, takže Sobotka předala své místo Jičínu , který v té době KP nehrál. Ze vzájemných vztahů Jičína, Sobotky a Prahy Smíchova došlo k již míněnému hromadnému přestupu a na volné místo v 1. lize  se tak dostal fůzí mezi Jičínem a Prahou-Smíchov nový oddíl. Tolik krátké vyjasnění k účasti Jičína B a C v 1. Lize. Z uvedeného tedy vyplývá, že Královéhradecký kraj zastupují v 1.lize-skupina západ dvě družstva a to: ŠACHKLUB AD Jičín B a ŠK AD JC Smíchov, (což je vlastně Jičín C).

ŠACHKLUB AD Jičín B  vletěl do soutěže přímo bleskovým tempem. V prvním kole rozdrtil nevyzpytatelné družstvo Sokola Vyšehrad vysoko 6 : 2 a ve druhém kole v jičínsko-smíchovském derby doslova smetl svého soupeře 7,5 : 0,5. Skvělou formu chtěli jičínští potvrdit i proti houževnatému soupeři – Tj Pankrác při utkání v Praze. Domácí klub to na jičínské umí a vzájemné zápasy jsou vždy velmi vyrovnané. To se potvrdilo i v tomto utkání, kde hráči Tj Pankrác naprosto otočili pro Jičín slibně se vyvíjející utkání ve svůj prospěch. Velké překvapení se konalo na prvních třech deskách, které vyhrál Pankrác 3 : 0 !!! Přitom v průběhu boje na těchto deskách se předpokládal spíše zisk pro Jičín.  Výsledkem této proměny bylo pak nečekané vítězství domácích v poměru 5 : 3 a pro sebevědomý jičínský klub tak trochu studená sprcha. Hned v dalším kole přijel do Jičína velmi silný klub GROP Praha, který byl po 3. Kole na prvním místě tabulky se stoprocentní úspěšností. Hosté si v zápase věřili, vždyť na prvních šesti deskách měli jejich hráči rating nad 2300 a jejich 7. Hráč měl ještě 2297,  ale Jičínu se tentokrát hodně dařilo  a výsledkem bylo nečekaně vysoké vítězstvví 5,5 : 2,5.  Jičín se tak dostal na druhé místo tabulky za vloni ještě extraligový Turnov a lepším skóre před třetí GROP Praha.  Jičínský klub má na soupisce 14 hráčů, z nichž si po 4. Kole již 13 v nějakém zápase zahrálo. Na prvních dvou šachovnicích jsou hosté – Vítězslav Rašík, který má 1,5 ze 2 partií, a Jiří Kočiščák, talentovaný hráč, který nastoupil dvakrát a má 2 body. Ve 4. Kole hrál Jiří s vynikajícím Tadeášem Kriebelem (ELO 2468) a v nádherné partii se mu podařilo krásně zvítězit. Cizinec Antonios Pavlidis nastoupil zatím jen v úvodním utkání proti lídrovi Sokola Vyšehrad, vybojoval ale vítězství. Tři body ze 4 utkání má Tomáš Kraus, který smůlovatě prohrál proti Pankráci. 3 body, ale bez porážky má  vynikající obranář Petr Fajman, který coby náhradník střídá 6. a 7. desku. Nad 50% získali i další hráči, z nichž někteří přestoupili do Jičína nedávno: Epaminondas Kourousis (2/3), Milan Orság (2/3) , Štěpán Forman (2/3), Petr Tázlar (1,5/2) a Jaroslav Novotný (1/1).

ŠK AD JC Smíchov má bohužel zatím v 1. lize úplně jiné starosti. Ze zápasů má jen jeden bod za remízu v prvním kole se Slavií Hradec Králové, ovšem ze zápasu, který byl již v rané části utkání dán za remízu vzhledem ke zkolabování osmého hráče Hradce přímo v hrací místnosti, nutnosti poskytnutí první pomoci a následnéo  zásahu záchranné služby. Je pochopitelné, že po  takovém přerušení zápasu se daly partie za remis a už se ve hře nepokračovalo. V dalších utkáních ale bohužel klub zatím jednoznačně prohrává a čeká ho krušný boj o záchranu.  V 16 členné soupisce jsou 4 hosté, všichni ostatní hráči jsou po posledním přestupním termínu hráči Jičína. Z hostů je nejvýraznější postavou Martin Červený (2395), lídr družstva,  který ale ještě do hry nezasáhl, ostatní hráči jsou výrazně slabší. Nejlépe si zatím vede náhradnice  Nataša Richterová (1,5/2) a 50 % si drží jen Fatmir Bujupi (1,5/3), 4. hráč soupisky a další náhradníci Jaroslav Fiala (0,5/1) a Olga Jaščenko  (1,5/3), která je v družstvu jako host. Ostatním hráčům se zatím příliš nedaří. Někteří dosud nezískali ze svých partií ani remízu, a o síle a úrovni hry první ligy vypovídá i fakt, že ze 4 kol vyhráli hráči ŠK AD JC Smíchov kromě jedné kontumační výhry, na deskách pouze dvě partie (!).  Do konce soutěže je však ještě daleko a tak můžeme družstvu držet palce v dalších kolech.

Jan Kohout