Královéhradecký krajský šachový svaz


Panda připravuje zajímavou šachovou událost česko-polské spolupráce

Jiří Bielavský, administrátor webu - 19.5.2017

Region PANDA ve spolupráci s nadací FIRIM Swidnica připravil projekt INSPIR, v rámci něhož získal významný příspěvek na uspořádání propagačního mezinárodního utkání účastníků festivalu Mistrovství ČR seniorů v Rychnově n. K. versus účastníci festivalu Memoriál Akiby Rubinsteina v Polanici Zdrój. Oba festivaly se konají v téměř shodném devítidenním srpnovém termínu. Včera oba subjekty projednaly v Klodzku s předsedou šachového svazu Dolnoslezského vojvodství, že zápas dostane širší publicitu především mezi předsedy polských oddílů a předsedy českých oddílů, kteří by při a po utkání měli zájem navázat spolupráci s přeshraničním oddílem. Utkání seniorů nad 50 let je na programu ve čtvrtek 24. 8. od 9 hodin v Rychnově. Zájemci získají více informací na stránkách Regionu Panda.

Budou se hrát 4 utkání na 30-40 šachovnicích (podle počtu polských hostů) tempem 10 minut + 5 sekund na tah. Na české straně dostanou příležitost ke hře alespoň jedné partie všichni zájemci z řad účastníků festivalu! V roce 2018 se uskuteční další odvetný zápas v Polanici Zdrój.


Česká výprava jela v roce 2014 do Polanice Zdrój poprvé, čítala 75 šachistů, část z nich se s Akibou Rubinsteinem, nejlepším polským šachistou všech dob, vyfotila v šachovém parku. V zápase těsně zvítězili čeští šachisté.