Královéhradecký krajský šachový svaz


Šachový tábor KHŠS – táborový deník a nejlepší fotky z tábora 2017

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 18.7.2017

Níže naleznete zprávy z tábora – den 1. až den 9. a výběr nejlepších táborových fotek. Kompletní táborovou fotogalerii naleznete tady: //goo.gl/photos/CsC7oAEQPWhwSB2s8. Zprávy z tábora naleznete také na facebooku: www.facebook.com/sachovytaborKHSS/.

 

_________________________________

DEN DEVÁTÝ

Poslední den patří tradičně balení, úklidu a loučení. Všechny děti jsme po snídani předali rodičům, ale na chatě nám zůstalo hodně nálezů a ztrát…

Zapomenuté věci například obsahují:
– černé kalhoty Hi-tec Tecproof
– černou mikinu s bílým vzorem
– zelené tričko s obrázkem
– fialové táborové tričko
– modré boty Reebok
– modré pantofle
– modré boty Crocks
– hnědou kšiltovku
– modré pyžamo
– pálky na ping pong
– pruhované trenýrky
– kartáček na zuby Curaprox modrý + zubní pastu Odol

Zapomenuté věci má uschované předseda KHŠS Jarda Šmíd. Přihlásit se o ně můžete na emailu krejcovak@gmail.com nebo přímo na tel. 603 954 960 či e-mailu jarda.smi292@gmail.com (Jaroslav Šmíd)

————————————–

DEN OSMÝ

Sobotní dopoledne se hráči jako obvykle věnovali šachovým lekcím ve třech skupinách a po obědě nastala dlouho očekávaná závěrečná disciplína čarodějnického tábora, ve které se soutěžilo o poklad schovaný v lese. Na trasu závodu vyrážel jako první tým Havraspáru, následovaný Mrzimorem, Zmijozelem a Nebelvírem v rozestupu, který odpovídal celkovému pořadí a počtu bodů v celotáborové hře.


Závod prověřil všechny stránky mladých čarodějů/šachistů. Mezi úkoly bylo vyjmenování šachových mistrů světa, řešení diagramu, luštění šifer, hledání míčků, sbírání borůvek, hledání cesty po fáborcích a nakonec – nalezení pokladu podle nedokončené mapy. Každý z týmů si nakonec svůj poklad nalezl a při večerním vyhlášení ho vyměnil za krabici se sladkostmi. Každý účastník tábora získal také pamětní list a společnou fotku ve fialových tričkách.
Sobotu zakončil táborový oheň a opékání buřtů. Podle odpovědí účastníků v anonymním dotazníku i podle spokojenosti vedoucích byl letošní tábor opět super!

————————————–

DEN SEDMÝ

V rámci šachových lekcí vystřídal Martina Petra Luboš Roško, který s druhou skupinou v pátek probral základní taktické motivy. První skupina se věnovala rozboru partií, zatímco třetí skupina procvičovala věžové koncovky a základní obraty.


Polední klid šachisté opět věnovali zejména svým oblíbeným aktivitám – fotbalu a holanďanům. Poté se týmy utkaly v čarodějných šachách. V nich platí stejná pravidla jako v normálním šachu, ale hráči v týmu se štafetově střídají po každém tahu a pokud jsou rychlejší než soupeř, mohou zahrát třeba i dva tahy najednou. Cílem hry není dát mat, ale sebrat krále. Všichni se výborně bavili. Celkem bylo sehráno šest zápasů. Výtězem klání se stal tým Havraspáru, který před závěrečným závodem vede celotáborovou hru. Poslední hra ovšem může ještě významně zamíchat pořadím a nic ještě není rozhodnuto.


Hlavní hrou na odpoledne měl být souboj o vlajky, ale z lesa nás vyhnal déšť, a tak jsme se posilnili buchtou a shlédli film Harry Potter a kámen mudrců.
Po večeři a vyhodnocení dne nastal rej čarodějů a čarodějnic. Cenu za nejlepší kostým získali: Jirka Zlatník, Matěj Levitner, Kryštof Kalous, David Gloser a Matěj Kulich. Rozhodující souboj v celotáborové hře nastane v sobotu odpoledne.

————————————–

DEN ŠESTÝ

Ve čtvrtek nám přálo počasí. Po ranních šachových lekcích a výborném obědě trávila většina kluků polední klid hraním fotbalu, ostatní hráli holanďany. Poté začala dohrávka turnaje ve fotbalu a ping pongu.
Ve fotbalu dělily první místo týmy Havraspár a Zmijozel, ping pong vyhrál tým Mrzimoru. Po svačině přišla na řadu oblíbená táborová hra Latrína. V té vyhráli Zmijozelové.

Po večeři se hrál tradiční bleskový turnaj v šachu, kterého se pravidelně účastní i vedoucí, letos Milan a Katka.
Výsledky turnaje:

Rank Name                FED   Pts       BH.
1 Martin Bulockin    CZE     10       68
2 Milan Schwarz       CZE     9        70½
3 David Gloser          CZE     8½    71
4 Pepa Cibulka          CZE     8        66½
5 Lukas Rybacek       CZE     6        67½
6 Adam Josef Ret     CZE     6         66
7 Viktor Prazak         CZE     6         59½
8 Katka Krejcova      CZE     6         58½
9 David Faltynek      CZE     5½     71½
10 Filip Rokos           CZE     5½     70
11 Matej Levitner      CZE     5         54
12 Kristýna Krat.       CZE    5          51
13 Daniel Juhanak    CZE    4½      51½
14 David Mach          CZE     4          58
15 Vojta Olsak           CZE     4          51
16 Lukas Drasnar     CZE     4          50
17 Jan Siles                CZE     2          52
18 Kuba Tesar           CZE     0          52½

————————————–

DEN PÁTÝ

Ve středu jsme se vydali na celodenní výlet. Děti si mohli vybrat, jestli vyrazí s Katkou ze Špindlerovky na Sněžku nebo s Milanem a Pavlem na Krásné pláně.
Skupina č.1 absolvovala náročnou expedici, bojovala s nepřízní počasí, když je na vrcholu Sněžky zastihl slejvák, utkala se s náročností trasy dlouhé 24 km, pochutnala si na Luční boudě na borůvkových koláčích a dorazila zpátky na chatu právě včas na večeři.


Skupina č.2 se vypravila na 12ti kilometrový výlet na Krásné pláně, počasí jim vyšlo skvěle, dali si výbornou zmrzlinu a výlet zakončili hrami na krásném dětském hřišti na náměstí ve Strážném.

Sousední tábor kung-fu nás odpoledne vyzval na turnaj ve fotbale, ale jelikož naše největší opory byly zrovna na Sněžce, prohráli jsme 3:0. Po večeři nás chtěli porazit ještě ve vybíjené, ale hrdinové navrátivší se ze Sněžky bojovali za náš tábor jako lvi, i přes únavu a bolavé nohy, a tak se nám podařilo kung-fuistům uštědřit poměrně drtivou porážku.
Večer jsme zakončili táborákem, kytarou a opékáním buřtů. Od ohně nás kolem půl desáté vyhnala krátká ale intenzivní přeháňka.

————————————–

DEN ČTVRTÝ

Anketní otázka pro rodiče: Jakou hru hrají děti na šachovém táboře nejradši?
a) Holanďany
b) Fotbal
c) Minecraft
d) Městečko Palermo

Překvapilo nás to, ale kluci využívají každé volné chvíle, aby si zahráli… fotbal. Dnešek byl tedy hodnocený jako velice vydařený den, protože po dopoledních šachových lekcích a poledním klidu nastal turnaj týmů ve fotbalu a ping pongu. Po odehrání čtyř ze šesti zápasů je stav ve fotbalu velice napínavý a o vítězství bude ještě sveden tuhý boj. Ve stolním tenise zatím kraluje tým Mrzimoru.
Po skvělé kokosové buchtě k svačině se jen zaprášilo a začala hra stopovaná. Starší děti připravovaly pod vedením Pavla Jiráska mladším dětem trasu s úkoly a mladší společně s Katkou a Milanem následovaly modré fáborky a plnily úkoly. Nakonec nás cesta zavedla ke krásnému hřišti ve Strážném, kde se děti patřičně vyblbnuly a vyhládly před večeří, která byla tak dobrá, že si děti i dospělí chodili ještě přidat.
Večer jsme hráli turnaj v Holanďanech, na jehož výsledky si budeme muset počkat do zítřka.

————————————–

DEN TŘETÍ

Třetí den si parádně užili jak děti, tak i vedoucí, a to tak moc, že jsme ani nestíhali fotit. Nové fotky ve fotogalerii proto naleznete zase zítra.
Po dopoledních lekcích a výborném obědě začaly odpolední hry. Ta první se jmenovala “Kolo štěstí” a ve dvanácti různých disciplínách jsme si vyzkoušeli, že v životě existují i věci, které se nedají logicky vymyslet, ale jsou jen o náhodě a o štěstí. Největším šťastlivcem v této hře se stal Lukáš Rybáček.
Poté následovaly hry na paměť a luštění šifer. S šiframi si nejlépe poradila Kristýna Kratochvílová a David Gloser, skvělou paměť prokázali Kristýna Kratochvílová, Martin Buločkin a Viktor Pražák.

Po večeři měl přednášku Martin Petr o šachu ve filmu, kde všude se téma šachu objevuje, a pustli nám díl ze seriálu Simpsonovi, kde Homer hraje šachy s Magnusem Carlsenem.

Následovalo vyhodnocení oddílových vlajek, pokřiků a básniček pro vůdce jednotlivých čarodějných kolejí, které soutěžící vtipně prezentovali. Vedoucí se vžili do rolí porotců a hodnotili jednotlivé scénky jako v krasobruslení, na bodové stupnici 4-10 bodů. Nejkrásnější vlajku namaloval tým Havraspáru, Nejlepší pokřik vymysleli členové Mrzimoru a nejlepší básničku složil tým Nebelvíru (Kristýnka Kratochvílová):

Ó náš Godrik Nebelvír,
zanes do koleje mír,
všichni k němu vzhlížíme,
po úctě jeho toužíme,
hrdinské jeho skutky,
jak vyváz s každé bitky,
zkazky o nich kolují,
studenti se nic nebojí,
když ví, že všechny chrání on,
a běžný denní shon,
snad udělá z nás čaroděje,
ať se děje, co se děje,
koleji budem věrní dál,
vždyť on by si to takhle přál.

————————————–

DEN DRUHÝ

Druhý táborový den jsme zahájili rozcvičkou, kterou vedl slovutný velmistr Martin Petr. Děti mimo jiné hledali malé černé papírky poházené po louce, ale našli je všechny téměř okamžitě a mohli jsme jít na snídani.
K snídani byly párky, jogurt s musli a housky s marmeládou.
Hned po snídani začaly šachové lekce. První skupina rozebírala aktuální velmistrovské partie s panem Gonsiorem, druhá skupina se věnovala psychologickému průvodci šachovou partií pod vedením Martina Petra. Třetí skupina procvičovala maty věží, dvojicí střelců a povídali si také o matu koněm a střelcem s Pavlem Jiráskem. Rozdělení dětí do šachových skupin je takové:

1. skupina     2. skupina     3. skupina
Buločkin Martin Faltýnek David Síleš Jan
Gloser David Zelba Lukáš Zlatník Jiří
Ret Adam Kratochvílová Kristýna Kalous Kryštof
Rokoš Filip Jindra Tomáš Kulich Matěj
Pražák Viktor Gloser Tomáš Tichánek Václav
Cibulka Josef Levitner Matěj Kratochvílová Kateřina
Drašnar Lukáš Mach David Juhaňák Daniel
Rybáček Lukáš Dušek Bohuslav Brokeš Matyáš
Olšák Vojtěch
Tesař Jakub

Po obědě se umoudřilo počasí a mohli jsme vyrazit na první čarodějnou hru do lesa. Týmy luštili křížovky a nejlépe se s tím poradily týmy Havraspár a Mrzimor. Rozdělení do týmů na celotáborovou hru je toto:

Nebelvír    Havraspár     Zmijozel    Mrzimor
Kratochvílová Kristýna Buločkin Martin Gloser David Olšák Vojtěch
Faltýnek David Pražák Viktor Rybáček Lukáš Dušek Bohuslav
Zlatník Jiří Cibulka Josef Kratochvílová Kateřina Jindra Tomáš
Kulich Matěj Mach David Drašnar Lukáš Brokeš Matyáš
Levitner Matěj Ret Adam Josef Tichánek Václav Rokoš Filip
Kalous Kryštof Tesař Jakub Síleš Jan Gloser Tomáš
Prokop Vojtěch Zelba Lukáš Juhaňák Daniel

Po večeři nám Martin Petr ukázal zábavnou přednášku o slavných osobnostech, které hrají šachy, včetně Arnolda Schwarzeneggera, Petry Kvitové, Dominika Haška a Alberta Einsteina.
Před večerkou zbyl ještě čas na deskové hry, holanďany a Bang!

————————————-

DEN PRVNÍ

V sobotu ráno se do hotelu Vltava ve Strážném v Krkonoších sjelo 26 mladých šachistů. Po obědě se spolu utkali v rozřazovacím šachovém turnaji, který určil složení šachových skupin.

Výsledky šachového turnaje:
Rank Name Pts BH.
1 Buločkin Martin 6 32
2 Rokoš Filip 5½ 33
3 Gloser David 5½ 31½
4 Drašnar Lukáš 5 27½
5 Ret Adam Josef 4½ 30½
6 Rybáček Lukáš 4½ 30
7 Cibulka Josef 4½ 26
8 Mach David 4 32
9 Levitner Matěj 4 26½
Tesař Jakub 4 26½
11 Zelba Lukáš 4 26
12 Pražák Viktor 4 26
13 Gloser Tomáš 3½ 24½
14 Olšák Vojtěch 3½ 24½
15 Dušek Bohuslav 3½ 21½
16 Jindra Tomáš 3 26
17 Juhaňák Daniel 3 23½
18 Faltýnek David 3 22½
19 Brokeš Matyáš 3 18½
20 Kratochvílová Kristýna 2½ 20
21 Síleš Jan 2½ 19½
22 Zlatník Jiří 2 19½
23 Kratochvílová Kateřina 2 18
24 Kalous Kryštof 2 17½
25 Kulich Matěj 2 17
26 Tichánek Václav 0 17

Večerní hry venku nám bohužel přeřušil déšť.
Po večeři jsme se přenesli do čarodějného světa a všichni se představili v krásných kostýmech – strašidelných, zábavných či originálních. Poté čarodějný klobouk určil prefekty jednotlivých kolejí Havraspár, Mrzimor, Nebelvír a Zmijozel.
Fotky z turnaje a z večerní čarodějné přehlídky najdete tady: //goo.gl/photos/CsC7oAEQPWhwSB2s8. Každý den tu naleznete novou dávku fotek.

Kateřina Krejčová, hlavní vedoucí tábora