Královéhradecký krajský šachový svaz


Závěrečná zpráva z letního šachového tábora KHŠS Strážné 2017

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 25.7.2017

V prvním prázdninovém týdnu 1. – 9. 7. proběhl v Horském hotelu Vltava ve Strážném v Krkonoších už 14. ročník dětského šachového tábora KHŠS ve skvělém trenérském složení Evžen Gonsior, Martin Petr, Luboš Roško a Pavel Jirásek.

V dopoledních hodinách jsme se věnovali intenzivnímu šachovému výcviku ve skupinách podle pokročilosti. První skupinu vedl pan Gonsior a v rámci šachových lekcí se věnovali čtyřem oblastem. 1) Jak zlepšit samostudium s využitím aktuálních partiových zdrojů. Kde hledat partie hráčů světového formátu, kde příklady zahájení, příklady na strategii, taktiku či koncovky. 2) Rozvíjeli schopnosti propočtu a analýzy partií. 3) Probírali příklady typizovaných pozic, např. figurový útok na krále při izolovaném pěšci. 4) Povídali si o šachové kultuře a slavných osobnostech od šachové historie až po současnost od Rétiho a Nimcoviče až po Magnuse Carlsena. Společně s druhou skupinou se ve čtvrtek podrobili testu, který každému šachistovi ukázal, jaké mezery ve znalostech má a co je potřeba trénovat nejvíc. Nejlépe v testu dopadli Martin Buločkin, David Gloser, Filip Rokoš, Josef Cibulka a David Faltýnek.

Druhé skupině se nejprve věnoval Martin Petr a probírali zejména psychologii v šachu jako nedílnou součást každého šachového utkání. Poté tuto skupinu převzal Luboš Roško, který s dětmi řešil způsoby efektivního tréninku, vysvětlil jim, jak se učit zahájení, jak rozebírat partie a probral s nimi základní taktické motivy, se kterými se mohou v partiích setkat.

Třetí skupinu vedl Pavel Jirásek. Začali procvičováním základního matového vedení dámou, věží a dvojicí střelců. Dále se věnovali rozborům partií, řešení diagramů a základům pěšcových a věžových koncovek. Za správně vyřešený úkol dostávali šachisti ve skupině lipo.

Odpolední program byl pravidelně věnovaný celotáborové hře na téma „Speciální čarodějnický díl“. Soupeřily proti sobě čtyři týmy – Nebelvír, Havraspár, Mrzimor a Zmijozel a to v mnoha různých disciplínách. V některých potřebovali zejména fyzické dovednosti, v jiných dobrou paměť, logické myšlení nebo trochu štěstí. Ještě ani před závěrečným bojem o poklad nebylo jasné, nakonec zvítězí. Vedení si ale až do konce udržel tým Havraspáru, který se nakonec radoval z největší krabice se sladkostmi. Ani ostatní týmy nepřišli zkrátka a poklad ukrytý v lese podle nedokončené mapy nakonec nalezli všichni.

Šachy měly hlavní slovo také ve večerním programu. Martin Petr uspořádal dvě přednášky – Slavné osobnosti, které hrají šachy a Šachy ve filmu, které děti hltaly s vykulenýma očima a ani nedutaly. Zejména, když Homeru Simpsonovi radil samotný Magnus Carlsen. Jako tradičně jsme sehráli několik turnajů – rozřazovací turnaj do tréninkových skupin hned první den a turnaj v Holanďanech a bleskovém šachu v rámci večerního programu. Turnaje v blesku se účastnili také dva vedoucí – Milan, který bojoval jako drak a umístil se na druhém místě hned za Martinem Buločkinem, a Katka, která udělala radost hned čtyřem dětem, kteří s ní získaly bod, a umístila se na konci první poloviny tabulky.

Další večery byly věnované také sportovním aktivitám – oblíbenému fotbalu, ping-pongu a užili jsme si také dva táboráky, opékání špekáčků a maršmelounů.

Fotogalerii tábora můžete najít tady: //goo.gl/photos/CsC7oAEQPWhwSB2s8.

Tábor si skvěle užili jak děti, tak i vedoucí a trenéři. Dle výsledků závěrečné ankety, kterou vyplňovalo 24 dětí, by 22 z nich chtělo přijet příští rok zase a jeden možná.  Z programu se nejvíc líbila celotáborová hra (96 % dětí ji hodnotilo kladně), šachové lekce (92 % pozitivních reakcí), soutěže a čarodějnický program. Dále celodenní výlet a páteční diskotéka.  Velmi se nám také líbilo letošní ubytování, přátelský a vstřícný přístup personálu a vynikající domácí buchty, které byly k svačině každý den!

Všichni se už moc těšíme na další tábor příští rok.
Za tým trenérů a vedoucích 14. ročníku tábora KHŠS, Kateřina Krejčová