Královéhradecký krajský šachový svaz


40 dětí na soustředění mládeže 3.3.2018 v Jaroměři

Jiří Bielavský, administrátor webu - 6.3.2018

40 DĚTÍ NA SOUSTŘEDĚNÍ MLÁDEŽE 3.3.2018 V JAROMĚŘI
Už to vypadá jako standard, že má soustředění talentů tak perfektní účast. Jde o akci, kde se sjedou talenti královéhradeckého kraje a společně trénují pod vedením zkušených trenérů FM, IM, GM. Mám z akce opravdu velkou radost. Trenéři makají na maximum a děti mají o soustředění velký zájem a také se moc snaží. Trenéři byli dneska jmenovitě:
A, GM RNDr. Martin Petr, PhD.
B, FM Ing. Luboš Roško
C, FM Ing. Evžen Gonsior
D, IM Tomáš Kraus
E, KMž Kateřina Rošková
Děti jsem rozdělil do 5 skupin, protože ve větších skupinách se nedalo efektivně pracovat. Bylo nás krásných 40, takže rekordní účast jako minule.
Jsem rád, že soustředění dal důvěru talentovaný Honza Lajbl, který z oddílu Jičín s ratingem 1906 šel rovnou do A skupiny. Honza trénuje sám a určitě o něm ještě uslyšíme. Ostatní z A skupiny mají své dlouholeté trenéry. Pro zajímavost:
David Gloser 2067 Evžen Gonsior
Filip Rokoš 1817 Evžen Gonsior
Petr Fojt 1818 Tomáš Kraus
Jan Horák 1950 Petr Kačírek
Adam Ret 1840 Sýkora/Roško
Martin Buločkin 2099 Luboš Roško
David Černý 2090 Luboš Roško
Jan Nosek 2019 Luboš Roško
Filip Šolc 2038 Luboš Roško
Jan Lajbl 1906 Jan Lajbl 
Takže velký respekt před Honzou, že se sám takto vypracoval. Znám to, měl jsem to podobně a trenéra neměl. S Martinem Petrem, který měl vedení, jsme vyrůstali vedle sebe. Samozřejmě ve vývoji hraje roli hodně faktorů, ale Martin je velmistr a já samorost jen mistr. Vedení hraje velkou roli. Martina vedl sám pan Gonsior a k velmistrovi mu to rozhodně pomohlo.
Já už to asi nedoženu, ale můžu pomoci dalším talentům k postupu nahoru. Mám vedle soustředění projekt šachové akademie, ve které jsme se s klukama z úrovně 1500 vyhoupli na KM během 3 let. Rozhodně nestačí trénovat jen na krajském soustředění. To je jen taková ochutnávka, jak by měl vypadat trénink 3x týdně. Začne to být vidět až déle, ale stojí to za to. Někdo namítne, vždyť to jsou jenom šachy, na to nemám čas. Mám na to odpověď – je to hlavně trénink vlastní hlavy a to je víc než vše ostatní. Umět lépe využít svůj intelektuální potenciál je obrovská výhoda napříč školou základní – střední – vysokou, prací, vztahy, prostě vším v čem se používá hlava. Zlepšíte logiku, paměť, analýzu, vizualizaci, koncentraci, systém a další a k tomu spoustu dalších charakterových vlastností jako cílevědomost, houževnatost, pokora, fair play, umět snášet porážky, objektivita, a celkově osobní rozvoj.
K soustředění bych ještě vyzdvihl účast Štěpána Kroulíka, který je ročník 2013, a v době konání soustředění mu tedy byly neuvěřitelné 4 roky! Velice mě chlapec inspiroval. Taky ještě to, jak se přijel podívat s bráchou Vaškem, který jako ročník 2011 má teprve 6 let. Dalším borcem je Roman Holubář, ročník 2011. Další mlaďáci narození 2010 Ellen Lukášková, Lucka Fibigerová, Daniel Krautschneider, Míša Hrubá byly také velmi šikovní. To vše mi teď při psaní článku potvrzuje manželka, která měla skupinu nejmladších a všechny chválí . Cituji: „Jsou to budoucí mistři.“ „A ještě Viktor Vondruška 2009 mi také přijde extrémně šikovnej.“ .
Oddíly, které měly na soustředění nejvíce dětí, jsou Panda Rychnov, Ortex Hradec Králové, Trutnov, Lipky HK, ŠK Lípa a Jičín. Je vidět, kde se pracuje s mládeží a kde vyrůstají další posily pro KP, 2. ligu, 1. ligu (extraligu?). Tímto bych spolupořadatelům a vedoucím oddílů panu Danielovi a panu Kačírkovi za Rychnov, panu Bydelskému za Trutnov, panu Bielavskému za Ortex, panu Šolcovi a paní Ptáčkové za Lipky, panu Rudovi za Lípu a panu Kohoutovi za Jičín chtěl poděkovat za důvěru.
Na soustředění bylo hlavní téma mistrovství světa v šachu, které bude teď v listopadu 2018 v Londýně mezi Magnusem Carlsenem a vítězem Turnaje kandidátů. Ve všech skupinách se přehrávaly partie mistrů světa. Každý musí vědět, jak se stát mistrem světa!!! Přes mistrovství Evropy na světový pohár, umístit se mezi prvními 2 a pak vyhrát turnaj kandidátů 2020 a pak porazit mistra světa. A kdo jím bude? To teď ještě nevíme. Rozdíl v ratingu mezi Magnusem a ostatními je necelých 50 bodů. A kdo ví, třeba bude někdo nový mistr světa. Sledujte to také. Turnaj kandidátů začíná už za týden v Berlíně.
Děkuji všem za spolupráci a zas příště.

Luboš Roško