Královéhradecký krajský šachový svaz


KP KHŠS H10: jak si vítěz Lukáš Zelba dělal z posledního kola s Hugo Fořtem šprťouchlata?

Jiří Bielavský, administrátor webu - 28.3.2018

V Rychnově se v sobotu 24. 3. 2018 uskutečnil KP žáků a žákyň do 10 let určený pro žáky nar. 2009 a mladší. Hrálo se v klubovně Pandy ve Sportovní hale na 6 kol tempem 20 min + 5 sekund s povinným zápisem prvních 10 minut. Z mého pohledu se experiment tempa i zápisu osvědčil. Novinkou byla i polední přestávka déle než hodinu důležitá pro duševní zdraví. Výsledky zde: //chess-results.com/tnr340940.aspx?lan=5&art=4&fed=CZE

Vítěz Lukáš Zelba (Ortex) byl jednoznačný a výkonnostně je nejméně o třídu dál než ostatní. Stál jasně na výhru i v poslední partii s Hugo Fořtem, kdy „ztratil“ jedinou půlku. Měl 3 figury navíc a družném rozhovoru se soupeřem k matu nepospíchal, přestože všechny partie kolem už skončily. „Čekáme už jen na vás,“ vstoupil jsem do zábavy chlapců jako rozhodčí. Lukáš ležérně nabídl remízu. Asi mi chtěl vyhovět, na vítězství v turnaji mu to stačilo. V tu chvíli ale nebylo pochyb, že by partii za chvilku snadno vyhrál. Možná si neuvědomil, že tím mohl ovlivnit pořadí na dalších místech, možná i rozhodnout o osudu postupujících. Naštěstí to tak nebylo.

Žádná tragédie. Jen poučení pro celou jeho generaci: měla by být ohleduplnější k soupeřům, k soutěži, k šachu samotnému. Určitě se dá označit jeho nabídka remízy i za nesportovní chování, ale já bych to tak neviděl. Myslím, že to byla pustá klukovina a nezkušenost. Lukáš je velký talent, může z něho být vynikající šachista. Budu rád, když z něho vyzraje i vynikající sportovec.

Nutno ještě dodat, že jsem vzal příklad Lukáše a Huga opravdu jen jako příklad. Možnosti remízy v šachu nemají hranice, šachy tímto způsobem prostě trpí a nikdy se proti tomu nenašel lék. Buď je z toho trapný rozhodčí nebo trapní hráči. Určitě je to zajímavý motiv pro vyjádření uměleckým dílem. Ten, kdo má šachy rád, neměl by bodat královskou hru necitlivě do slabin.

S notnou dávkou štěstí se podařilo vybojovat stříbrnou medaili a postup Michalu Dušánkovi (Panda). Vzájemná partie s Viktorem Vondruškou vedla z obou stran k slzám po hrubých chybách. Zaslouženě postoupili i Ondřej Svoboda (Lipky) a Hugo Fořt (Lípa) a na páté místo vyšplhal s roční rezervou v kategorii Daniel Jan Krautschneider (ročník 2010) – jediný mladší se ziskem nad 50%. Celkem startovalo 18 dětí.

O titul v kategorii D10 se ucházela čtyři děvčata. Primát si odnesla nejzkušenější Anna Reschelová z Třebechovic. Rozhodnutí padlo v pátém kole v partii s Ellen Lukáškovou z Ortexu, která jí sice obrala o figuru, ale umožnila vítězný útok. Ellen skončila třetí, na druhé místo se lepším pomocným hodnocením dostala Lucie Fibigerová z Lipek.

A k zapisování partií v rapidu? KM KHŠS udělala velký krok dopředu. Z mého pohledu nelze pravidlová rozhodnutí o kontumaci za nemožné tahy nebo to, že se rapid nezapisuje bezohledně aplikovat ve všech soutěžích mládežetak, jak to činí např KM ŠSČR.. Na evropské úrovni jsem viděl zapisovat rapidy 2×25 celkem 5x na MS mládeže v Paříži, kamž jsem jezdil jako vedoucí a trenér české výpravy, teď jsem to naštěstí viděl v Rychnově. Zápis přeci přináší nejcennější materiál pro trenéry, tedy pro růst hráčů. I když děti zápisy pletou, místo „f“ napíší „c“, místo 6 napíší 3, atd atd, tak se tím zápisem učí, turnaje jsou kvalitnější, děti výkonnostně rychleji rostou. Je na nás, trenérech, abychom 6 jejich partií využili, je to lepší než jedna dlouhá partie v regionálním přeboru, kde stádo bafuňářů byrokratů na konferenci KHŠS nechce vyjít vstříc trenérům a nutí i slaboučké hráče III. a IV. VT ke čtyřhodinovým partiím. Jak ubohé!!! Jak ubohé by bylo trestat tyto děti za první nemožný tah kontumací celé partie! Kontumace až po třetím nemožném tahu je daleko citlivější, výchovnější, byť ani to není úplně ideální. Apeluji na Vás, organizátoři: tvořte propozice pro mládež, ne proti ní.

Pro žáky začátečníky byl určen vedlejší turnaj, kde vybojoval zlatou medaili Jozífek Zelba (Ortex) 6 b., 2. Roman Holubář z Lipek 4,5, 3. Matyáš Plucnar, 4. Štěpán Kroulík 4, 5. Jan Hošák 1,5. V tomto turnaji se nezapisovalo, kluci dostali medaile i diplomy, ale viděli, že vedle nich je stejná věková kategorie kvalitativně úplně jinde. Myslím, že to nebyl špatný experiment.

Perlička na závěr: V posledním kole hrála Fibigerová z Lipek s Klimešem z Ortexu. Ríša Klimeš mě zavolal jako rozhodčího, že nemá dopsány všechny tahy, že jich má soupeřka víc. Lucinka Fibigerová skrývala sice partiář tak, že jsem ho v předchozím průběhu neviděl, pak vyšlo najevo, že si píše do jednoho ze dvou sloupců na partiáři jen svoje tahy bílého. Patrně vycházela z toho, že černý píše tahy černého… Tak jsem se u dětí zastavil, vysvětlil jsem jim, ať píší od dalšího tahu poctivě ještě kousek, že se podívám. Napsaly to sice jako pejsek a kočička, ale v podstatě správně. Kde jinde by se to měly naučit než na KP do 10 let?

Jiří Daniel