Královéhradecký krajský šachový svaz


Memoriál Vladimíra a Zdeňka Mikuleho 2019 – výsledky

Daniel Roischl - 27.10.2019

Memoriál Vladimíra a Zdeňka Mikuleho 2019

Vladimír Mikule byl mnoho let činný nejen šachově, ale i kulturně a v roce 2002 byl jmenován Čestným občanem města Lomnice nad Popelkou. V 50. a 60. letech se Vladimír Mikule zúčastňoval mezinárodních šachových turnajů ICCT (Europa Cup) a probojoval se postupně až do skupiny champions-class. Jeho zásluhou se také v Lomnici nad Popelkou pořádaly  významné šachové turnaje. Nejvýznamnějšími z nich byly v roce 1955 čtvrtfinále přeboru ČSR mužů a v roce 1958 polofinále přeboru ČSR žen. V obou turnajích zastával funkci hlavního pořadatele. Vladimír Mikule zval do Lomnice nad Popelkou na simultánní produkce vynikající šachové velmistry, např. Luďka Pachmana, Miroslava Filipa, Elišku Klímovou, sovětského velmistra Salo Flora a další. 

Zdeněk Mikule byl silný praktický a korespondenční hráč. Už od mládí reprezentoval lomnické barvy v soutěžích družstev, byl též mnohonásobným přeborníkem Lomnice nad Popelkou mezi jednotlivci. Velkých úspěchů docílil zejména v korespondenční hře – např. v 8. přeboru republiky (1979 – 1982), kdy Lomnice nad Popelkou zvítězila, hrál na druhé šachovnici a byl kapitánem. V korespondenční hře také reprezentoval Československo, a to v utkáních proti Švédsku, Norsku, SSSR, Anglii a Novému Zélandu. Dvakrát byl kapitánem družstva. Mezi jednotlivci hrával úspěšně finále přeboru republiky a jeho největším úspěchem byla účast v semifinále 5. mistrovství světa (1962 – 1965), kde mezi předními korespondenčními šachisty světa obsadil 9. místo!

Turnaj připomíná památku Vladimíra i Zdeňka Mikuleho a jejich obětavou práci a přínos nejen pro lomnický šach.

  V sobotu 26.10.2019 byl sehrán v Lomnici nad Popelkou v restauraci Fajx G šachový turnaj Memoriál Vladimíra a Zdeňka Mikuleho. Vítězem turnaje v rapid šachu na 15 minut se stal Jiří Kadeřábek ze Sokola Bakov nad Jizerou se 7,5 body. Na 2. místě skončil Jan Lajbl z Šachového klubu Jičín se ziskem 7 bodů a 3. místo obsadil Pavel Komprda z TJ AERO Odolena Voda se 6,5 body.

Boj o stupně vítězů byl napínavý až do konce, definitivně se rozhodovalo teprve v posledním kole. Celkem v turnaji bojovalo 47 šachistů a všichni si kromě zážitků odnesli i pěkné ceny.

Šachisté děkují všem sponzorům za věcné ceny, které do turnaje věnovali, a také majiteli a personálu restaurace Fajx G, která pro turnaj poskytla prostory a zajistila účastníkům veškeré občerstvení.

Na stránkách lomnického šachového klubu: www.sachylomnice.tode.cz je článek s kompletními výsledky a odkazem na Chess-results (//chess-results.com/tnr478471.aspx?lan=5&art=1&rd=9)

 

Memoriál Vladimíra a Zdeňka Mikuleho 2019 – konečné pořadí

Memoriál Vladimíra a Zdeňka Mikuleho 2019 – foto