Královéhradecký krajský šachový svaz


Tradiční šachový festival Global Chess Festival Budapešť 2020 proběhl online

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 13.10.2020

Šestý ročník Global Chess Festivalu, který proběhl dne 10. října 2020 v Budapešti, byl výjimečnější než v předchozích ročnících. Tato šachová událost se totiž uskutečnila za zavřenými dveřmi, tedy online. Organizátorem byla Judit Polgar Chess Foundation a programem provázela Anna Rudolf.

V průběhu celého dne proběhlo více než 40 různých akcí a zapojilo se do nich mnoho známých osobností, převážně z oblasti šachu, např. Garry Kasparov, sestry Polgárovy, Vladimir Kramnik, Jan Timman, John Nunn, Oscar Panno nebo Simen Agdestein (jeden z prvních trenérů Magnuse Carlsena).

Od dopoledních až do večerních hodin probíhaly lekce šachu, přednášky, hudební produkce, dokumentární filmy, turnaje, simultánky atd. Součástí byla i možnost prohlídky virtuální galerie s grafikou od Sofie Polgar, malbami od Mariye Yugina a fotografiemi se šachovou tématikou od Aliny I’Ami a Davida Llada.

Mezi nejzajímavější příspěvky je určitě možné zařadit přednášky Ágnes Ludvig a Agnés Gaszó, týkající se motivace, nastavení mysli před zápasem nebo práce s myslí po prohře, chybách v partii apod. Primárně byla určena dětem, rozsahem a hloubkou však mohla zaujmout i řadu dospělých a trenérů.

„Obchodní lekci šachu“ prezentoval manažer Norbert Foragasi, který dokládal, jakou spojitost mají šachy a byznys. Každý, kdo dlouhodobě hraje šachy, má totiž vyšší vytrvalost i psychickou odolnost a nadprůměrnou schopnost řešit problémy. Také je schopen intenzivnější koncentrace a má vyšší schopnost strategického plánování. Efektivnější proces rozhodování, schopnost rozpoznat rizikové kombinace různých faktorů nebo rychlá adaptace na nově vzniklé situace jsou další benefity, které mohou šachisté uplatnit v různých pracovních pozicích.

Velmi zábavná i poučná byla šachová přednáška Artura Kogana a Noama Manella. V ukázkových pozicích měli sledující možnost formou ankety zvolit jedno ze třech pokračování. Jednalo se o šachová postavení, která měla na první pohled většinou jasná pokračování, správné tahy však byly velmi překvapivé. Zároveň to byla i ukázka šachového umění, které současné šachové motory jednoduše (možná zatím) neumí.

Komplexní pohled na rozvoj šachu v Indii představil Sagar Shah, jeden ze zakladatelů ChessBase India. První titul GM získal v Indii v roce 1988 až Vishy Anand. Poté, co se stal mistrem světa, v Indii doslova odstartoval revoluci šachu. Do roku 2000 tam dosahovali titulu GM v průměru 3 hráči za 10 let, kdežto v letech 2016-2020 to bylo již 23 hráčů. Velmi podstatnou a nezastupitelnou roli v této oblasti hraje podpora státu, státních firem a sponzorů, mezi kterými jsou i mezinárodně známé indické firmy. Vláda i manažeři těchto firem si uvědomují, jaké jim zaměstnanci-šachisté přinášejí benefity. Šachy mají v Indii jednoduše vyšší prestiž a motivace hrát je vysoká. Díky podpoře, jakou tam šachy mají, je možné nadaným hráčům zajistit i opravdu špičkové trenéry, dále tam tak poroste počet velmi silných šachistů. Nedílnou součástí úspěchu mladých hráčů je však i velká podpora jejich rodin.

Velmi zajímavá byla i přednáška Vladimira Kramnika, týkající se úlohy počítačů v rozvoji klasického šachu a šachových variant. Umělá inteligence v šachu nyní dokáže porazit i ty nejsilnější hráče, ale používá se i při hledání nových variant šachu. Zmiňovány byly např. varianty, ve kterých se mohou pěšci pohybovat horizontálně po řadách, o dvě pole dopředu nejen ze základní pozice nebo i o pole zpět. Zmiňována byla i Kramnikova varianta bez možnosti rošády nebo varianta s možností sebrat vlastní figuru. Sám Kramnik však přiznal, že řada z těchto nových variant je tak komplikovaná, že náročnost propočtu tahů je velmi obtížná i pro hráče nejvyšší úrovně. To je jeden z klíčových faktorů, který limituje počet hráčů, kteří tyto hry budou potencionálně hrát. Je otázkou, co přinese další rozvoj v této oblasti, jisté však je, že masivní boom deskových i počítačových her za poslední dvě dekády je pro šachy obrovskou konkurencí obecně.

Festival byl zakončen dokumentem Variant Polgar, který popisuje život tří sester, ze kterých otec vychoval špičkové hráčky šachu. Klíčem k úspěchu byla jistě i jeho systematičnost a neústupnost v tréninku, který trval z pravidla 8 hodin denně. Film zároveň názorně dokládá, že výkonnost šachisty ovlivňuje i jeho povaha a v šachu bývají úspěšnější ti s bojovnější náturou.

I přesto, že se tento festival uskutečnil online, jistě přinesl řadu inspirativních momentů mnoha tisícům osob, které se ho zúčastnili. Judit Polgar nalezla způsob, jak propagovat šachy opravdu v globálním měřítku a za to ji náleží velké uznání.

V souvislosti s touto událostí si také můžeme položit několik otázek: Co může být impulzem pro vyšší popularitu šachu v ČR i dalších zemích? Úspěšné vzory jako Anand v Indii nebo Carlsen v Norsku? Možná máme v ČR více „Carlsenů“, možná jen nemají takovou vytrvalost, podporu rodičů nebo šachy zatím ani nehrají.
Pokud však chceme něčeho dosáhnout, musíme na tom denně pracovat a to platí ve všech oblastech života, nejen v šachu.  Motto jedné (šachové) školy zní: „Pouze jeden člověk dokáže změnit Tvůj život…. TY!“.


Petr Doubek
ŠO Jiskra Jaroměř a HryJinak.cz