Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Květen 2024
    Po Út St Čt So Ne
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

Vomáčkův memoriál 2019

Daniel Roischl - 26.5.2019

V neděli 26. 5. 2019 se v Jaroměři-Josefově v DDM Klíč uskutečnil již 18. ročník oblíbeného rapid turnaje pro děti a mládež Memoriál Ing. Václava Vomáčky – O pohár starosty města Jaroměře. Za šachovnici si našlo cestu 73 dětí z pěti krajů (Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého, Jihomoravského a z Prahy) a celkem 16ti klubů a škol. Nejvzdálenějším účastníkem byl Kryštof Velehradský z brněnského klubu Jezdci Jundrov. Děti, rodiče i trenéři využívali odpočinkovou místnost s občerstvením, tělocvičnu a další prostory DDM Klíč.

Hrálo se ve dvou turnajích na 9 kol tempem 2×15 minut a partii. V turnaji A, který byl určen pro hráče nar. 2007 a ml. a s rapid elem do 1350, startovalo 43 dětí. V turnaj B, pro hráče narozené 2001 a ml. a s rapid elem nad 1350, hrálo 30 mládežníků. Boje byly v obou turnajích napínavé až do posledního tahu. Vyhlašovaly se čtyři hlavní kategorie a pro první tři nejúspěšnější byly v každé připraveny poháry a medaile.

V kategorii „starší žáci“ se na prvním místě umístil Jan Vestfál (ŠŠPM Lipky HK) 7,5b před Lukášem Zelbou (ŠK Ortex) 7b a Jaroslavem Poršem (ŠK ZIKUDA Turnov) 6,5b.

Kategorii „mladší žáci“ ovládl Jan Daniel Krautschneider (Region Panda) 8b. Na druhém místě skončil Hugo Fořt (ŠK Lípa) 6,5b a na třetí pozici se výhrou v posledním kole vyhoupl Šimon Bubeníček (TJ Náchod) 6,5b.

V kategorii „nejmladší žáci“ se první umístil Josef Zelba (ŠK Ortex) 7b, druhou příčku obsadil Mikhail Artamonov (ŠK Molekula Praha) 6,5 a třetí skončil Štěpán Kroulík (Region Panda) 6b.

Mezi dívkami byla nejúspěšnější Lada Zelbová před Ellen Lukáškovou (obě ŠK Ortex) a Kateřinou Šmejdovou (TJ Náchod).

Jan Daniel Krautschneider vybojoval 8 bodů, což byl největší počet ze všech účastníků. Do Rychnova si zaslouženě odváží tradiční titul SUPERHVĚZDA a velký putovní pohár z rukou starosty Jaroměře Josefa Horáčka.

Věcné ceny (sportovní potřeby, šachové knihy, čokolády apod.) byly pro všechny zúčastněné. Poděkovat bych chtěl sponzorům Městu Jaroměř, ČUS – sportuj s námi, DDM Klíč, ŠO TJ Jiskra Jaroměř a Řeznictví a uzenářství Jindřich Uhlíř Jaroměř. Velký dík patří pořadatelskému týmu. Hlavní rozhodčí Milan Borůvka a další rozhodčí Vratislav Jecha, David Bém, Tomáš Prouza, Alois Martínek a Karel Chalupa, všichni z pořádajícího oddílu TJ Jiskra Jaroměř se starali o hráče v obou turnajích. Dále Andrea Matoušová z DDM Klíč, která zajistila pěkné hrací místnosti, diplomy a pamětní listy pro všechny zúčastněné. Radka Růžičková, která se starala o občerstvení a Antonín Korityák st. zajišťoval sportovní odreagování dětí v tělocvičně.

Turnaj patří mezi započitatelné v projektu ŠSČR “Podpora šachových oddílů a kroužků” a hl. rozhodčí posílá výsledky na rapid LOK. Akce se podle ohlasů dětí i dospělých povedla, žádné dítě nezůstalo bez bodu a už se těšíme na příští již 19. ročník.

 

Petr Staněk