Královéhradecký krajský šachový svaz


Memoriál Jirky Mynáře po desáté

Jiří Bielavský, administrátor webu - 8.9.2012

V sobotu 8. září se ve Dvoře Králové již po desáté sešli šachisté, aby si připomenuli významného hráče a bohéma Jirku Mynáře. Ředitelem turnaje byl Rostislav Svída, rozhodčím byl Michal Volf. Proti minulým ročníkům byla dnes výrazně vyšší účast a síla hráčů. Do restaurace „Na Karlově“ našlo cestu 39 šachistů. Bohužel se nepodařilo doplnit počet hráčů na sudý a tak měl v každém kole někdo volno.
Proti minulým ročníkům bylo tempo hry zkrácené na 2×15 minut. Pomocné hodnocení byl Buchholz, střední Buchholz a Sonnenborn.
Po 5. kole turnaje byla přestávka, aby si hráči odpočinuli a snědli tradiční gulášek, který byl v ceně startovného.
Turnaj se stal soubojem mezi mladou nastupující generací a zkušenými hráči. Průběh turnaje byl velmi bojovný a k vidění zde byla celá řada atraktivních soubojů.
Turnajem prošel nejlépe Jan Macháň z ŠK Polabiny. Turnaj zahájil 3 výhrami. Potom rychle remízoval s Petrem Tázlarem. Odpočinek mu zřejmě prospěl, neboť vyhrál následující 4 partie a byl v čele průběžné tabulky. Před posledním kolem bylo průběžné pořadí v čele tabulky následující:
1. Macháň 7,5 bodu, 2. Tázlar Petr 7 bodů, 3. Šafařík Jakub 6 bodů, 4.-5. Flašar Jaroslav a Kykal Vojtěch 6 bodů.
Macháň hrál bílými s Šafaříkem. Tázlar měl také bílé figury s Vojtěchem Kykalem. Na třetí šachovnici se střetli v boji o přední místa Flašar s Liptákem. Zdálo se, že Tázlar má snadnějšího soupeře a má šance svého soupeře předstihnout, nebo alespoň bodově dotáhnout. K tomu však nedošlo. Vojta Kykal se svého favorizovaného soupeře nelekl a partii vyhrál! Jak důležitá tato výhra byla, se ukázalo poté, co Macháň po dlouhém boji podlehl Šafaříkovi. Jakub si touto výhrou zajistil bronz.
Po dohrání posledních partií následovalo vyhlášení vítězů, kterého se ochotně a osobitě ujal domácí František Fuchs. Všichni účastníci turnaje dostali pěkné ceny, které do soutěže věnoval Rostislav Svída.
Jako rozhodčí jsem byl spokojen. Turnaj proběhl v klidu a dobré atmosféře. Několik drobných sporů se podařilo vyřešit na místě a nebylo potřeba razantnějších zásahů.
Podrobné informace o turnaji naleznete zde:
//chess-results.com/tnr80517.aspx?art=4&lan=0

Michal Volf, rozhodčí turnaje