Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Červenec 2024
    Po Út St Čt So Ne
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

Online reportáž ze šachové konference ŠSČR

Miroslav Pavlíček - 28.2.2014

28. ÚNORA 2014
17:50 Vážení šachoví přátelé a příznivci šachového hnutí, přicházíme k Vám s online reportáží ze šachové konference ŠSČR.
17:55 Sál se pomalu plní a na tvářích jednotlivých delegátů je vidět odhodlání měnit chod dějin. Uvidíme jak dlouho jim to vydrží. Oficiální začátek konference v 18:00 se blíží.
18:07 Nikoho to asi nepřekvapuje. Úder gongu na radničních hodinách už dávno oznámil šestou hodinu, ale ani pověstné cinkání lžičky o skleničku není v sále slyšet. Delegáti KHŠS – Ptáčková, Šmíd, Urban, funkcionář a online reportista Pavlíček a posila z řad rodičů našich šachových nadějí Szücs jsou na místě.
18:11 Všechna místa k sezení už jsou obsazena. Nikdo vlastně neví na co se čeká. Možná představitelé ŠSČR chtějí otupit bojové naladění delegátů.
18:15 Pověstná akademická čtvrthodinka byla splněna. Viktor Novotný předseda ŠSČR se ujímá úvodního slova a ihned předává slovo generálnímu sekretáři Petru Piskovi, který přítomné obeznamuje s organizačními záležitostmi.
18:20 Ze slov Petra Piska vyplývá, že ŠSČR se pravděpodobně nezúčastní delegáti z Karlovarského kraje.
18:20 Zapisovatelem konference byl určen pan Stross a ověřovatelem zvolen pan Buchníček.
18:30 Po krátkém vysvětlení Viktora Novotného, že na základě nového Občanského zákoníku nelze měnit či doplňovat program jednání, se dá říci, že program jednání byl vzat na vědomí.
18:30 Objevil se zástupce Karlovarského kraje, byl přijat jednací řád konference a zvoleno pracovní předsednictvo ve složení Novotný, Palovský, Svoboda, Jansa, Kořínek. Předsedou pracovního předsednictva byl zvolen Ladislav Palovský.
18:35 Do mandátové komise byli navrženi a zvoleni Krejnický, Kniezková, Šmíd.
18:37 Do návrhové komise byli navrženi a zvoleni Buchníček, Hurta, Hampl.
18:40 Do volební komise byli navržení a zvoleni Židů, Doležal, Siebenbűrger, Satranský, Volek. Předsedou volební komise byl zvolen Jaroslav Satranský, který určil jako deadline pro navrhování kandidátů do voleb do orgánů ŠSČR na 9:30 zítřejšího dne.
18:45 Zpráva mandátové komise říká, že počet oprávněných delegátů je 58, z čehož potvrzených přihlášených na konferenci je 56 a přítomných je 55. Mandátová komise oznámila, že jako každoročně svaz šachových problémistů vyslal na konferenci pouze jednoho delegáta, přičemž právo měli na 3.
18:50 Nyní přicházíme k bodu 9, trochu zvláštnímu a to Ověření zápisu konference ŠSČR 2013. Je vysvětlováno, že ze dvou ověřovatelů Novotný a Paulovič, tak pan Paulovič za celý rok tak neučinil. Nyní pan Paulovič vysvětluje své důvody. Rozpoutává se diskuze kolem důvodů pana Pauloviče. Pan Paulovič podpis pod zápisem konference podmiňoval doporučeným dopisem o svém odvolání z funkce, což ŠSČR ani po 2 letech prokazatelně tj. podacím lístkem neučinil.
19:00 První hlasování, které není zcela jednotné – 38 pro – 2 proti – 15 se zdrželo. Zápis z loňské konference je ověřen.
19:05 Viktor Novotný uvádí Zprávu VV ŠSČR, ale po pár minutách všechny překvapuje, když slovo uděluje trenérovi reprezentace ČR Vlastimilu Jansovi. Sálem to trochu šumí, zda vystoupení trenéra reprezentace ČR patří do bodu Zpráva VV ŠSČR, ale z úcty k panu Jansovi nikdo příliš zásadně neprotestuje.
19:20 Vlastimil Jansa vysvětluje důvody, proč v současné době není dobré příliš zasahovat do složení reprezentačního áčka. S jeho argumenty se dá celkem souhlasit. V současné době nemáme lepší hráče k dispozici, ale dává všem naději, že v mládežnických kategoriích máme několik velkých talentů a nadějí, kteří v budoucnu mohou současné reprezentanty nahradit.
19:30 Ze slov Vlastimila Jansy je slyšet euforie a nadšení a je vidět, že reprezentačním týmem žije a že je tím pravým mužem na svém místě. Trochu je ale zklamán z některých internetových diskuzí a pisálků, kteří se za každou cenu snaží házet špínu na chod reprezentačního týmu.
19:35 Slovo si bere Rostislav Svoboda (hospodář ŠSČR) a přednáší bod číslo 11, tedy Hospodaření za rok 2013.
19:45 Postupným probíráním položek v hospodaření ŠSČR vysvětluje mírný schodek rozpočtu 75 531 Kč. Největší propady příjmů jsou na bankovních úrocích a z příjmů z herní arény. Přesto hospodář svazu arénu hájí, jelikož za celou dobu své existence přináší aréna zisk našemu svazu.
20:00 Velké výdaje oproti rozpočtu byly vyplaceny na odměnách za reprezentační akce, kdy byli odměněni účastníci ME družstev ve Varšavě a medailisté a úspěšní reprezentanti v mládežnických kategoriích na ME a MS a tyto odměny byli navýšeny oproti rozpočtu o více jak 400 000 Kč.
20:05 Těsně před plánovanou večeří si delegáti vyslechli zprávu předsedy revizní komise ŠSČR pana Pauloviče. Kromě tradičního hodnocení účetních dokladů a hospodaření svazu, ke kterému nebylo závažnějších připomínek se negativně v ní zmiňuje o online aréně, smlouvě nesmlouvě s AVE kontaktem, nečinnosti STK ŠSČR v některých kauzách a některých negativních událostech na soutěžích mládeže, především těch organizovaných panem Fialou.
20:08 Jednání je přerušeno z důvodu večeře do 21:00.
21:06 Je zahájeno pokračování schůze ŠSČR. Nyní se očekává ohnivější diskuze k jednotlivým předloženým zprávám jednotlivých komisí.
21:08 Slovo si bere pan Chrz. Kritizuje TMK Marka Vokáče. Hodnotí, že by chtělo speciálně vytvořit TMK pro mládež, protože současný stav je naprosto nevyhovující. Současná TMK má příliš mnoho dalších úkolů a pro jednoho člověka je to příliš mnoho práce.
21:17 Marek Vokáč oponuje, že funkci TMK mládeže v současné době částečně supluje reprezentační trenér mládeže David Kaňovský. Hodně polemizuje o tom, zda je v silách TMK najít vhodné termíny při nabitém programu mládežníků, pro společné tréninkové semináře talentované mládeže a pro semináře pro trenéry.
21:27 Viktor Novotný zmiňuje, že v tomto směru má již má v hlavě některé plány, jak toto napravit k lepšímu v příštím volebním obodbí.
21:32 Vlastimil Jansa nastiňuje jak by se měli lépe vyhledávat talentovaní šachisti a jim by se měla věnovat mimořádná pozornost a trenérská péče.
21:35 Na dotaz pana Hrdličky vysvětluje Marek Vokáč jak by mělo probíhat online školení trenérů IV třídy. Zatím celá vize visí na technických problémech serveru. Online formou by mělo probíhat nejen samotné školení, ale i vlastní testy.
21:38 Marek Vokáč zdůrazňuje nutnost, že na výchově mládeže musí spolupracovat také krajská tréninková centra, vše nemůže viset jenom na TMK.
21:41 Pan Hurta namítá, že krajská centra mládeže by o spolupráci zájem měla, ale bohužel na centrální úrovni o nějakou spolupráci příliš nestojí. Oni chtějí jenom nařizovat, ale nechtějí slyšet názory ze zdola. Za pravdu mu dává i pana Chrz. Proto si jednotlivá krajská centra dělají vlastní akce, ale chybí nějaká koncepční práce. Jako příklad uvádí akci příští týden v Koutech nad Desnou ohledně setkání šéfů center krajských tréninkových center, které plánuje Marek Vokáč, ale dodnes o nich na krajských centrech nikdo neví, a proto se pak TMK nemá divit, že pravděpodobně bude i slabá účast, když týden před akcí o ní nikdo neví.
21:48 Na dotaz z pléna na zprávu komise rozhodčích ohledně toho jaké třídy rozhodčích chybí odpovídá Ladislav Palovský. Jeho odpověď je jasná, že chybí především ty nejvyšší třídy. Palovský zároveň říká, že v příštím volebním období chystá přezkoušení všech rozhodčích a to i těch, kteří mají doživotní třídy (ÚV a FA rozhodčí).
21:55 Zdeněk Urban kritizuje nejen formální obsah Zprávy VV ŠSČR. Nicméně a to především mu chybí celkové hodnocení práce VV ŠSČR a jeho jednotlivých komisí. Říká, že nebýt volebního programu Viktora Novotného, tak by se od předsedy nedozvěděl nic.
22:04 Rozpoutává se legislativní přestřelka ohledně zítřejšího jednání zda je či není možné měnit pořadí bodů projednávání jednotlivých bodů konference. Jde o to, že je zájem nejprve projednat nové stanovy ŠSČR, než se přistoupí k volbě nového VV ŠSČR.
22:15 Končí se rozprava ke Zprávě VV ŠSČR a přistupuje se k jejímu schválení. Pro je 40 proti je 3 zdrželo se 9. Zpráva je přijata, ale asi poprvé v historii se při zprávě hlasovalo i proti.
22:22 Otevírá se rozprava ke zprávě hospodáře. Dlouho se nikdo nehlásí. Je vidět, že hospodář je ze současného VV ŠSČR nejfundovanější postavou a k jeho vyčerpávající zprávě již není co více se ptát. Všichni přítomní se shodují na tom, že to je po dlouhé době první konference, kdy se nerozproudila debata nad penězi. Zpráva byla přijata jednomyslně.
22:25 Předseda revizní komise otevírá diskuzi ke Zprávě revizní komise a ptá se VV ŠSČR proč stále není hotová smlouva s AVE Kontaktem Pardubice. Hospodář říká že od 1.1.2014 je smlouva v paragrafovém znění hotová a v ní se praví, že materiál si ŠSČR pronajímá materiál od AVE Kontakt a aby svaz nebyl honěn za to, že svaz nakoupil pro AVE kontakt materiál a teď si ho ještě bude muset pronajímat, tak bude uzavřena ještě jedna smlouva, kdy AVE kontakt ve stejné výši pronájmu materiál zajistí pro ŠSČR reklamní služby. Stále ale nevíme co se bude dít, když AVE kontakt zpětně smlouvy nepodepíše.
22:34 Opět se otevírá diskuze ke dva roky staré události při zápase Turnov – Lysá nad Labem.
22:35 V zápětí je v poměru 52 pro a 4 se zdrželi přijata Zpráva revizní komise.
22:37 Otevírá se bod Černobílá kniha a slovo si bere prezident ŠSČR pan Lamser.
22:41 Dozvídáme se, že na Facebooku Marka Vokáče je uvedena informace, že online reportáž konference ŠSČR zkresluje dění na konferenci. Dezinformace se mají týkat informací ohledně krajských tréninkových center. Řeč byla prý o projektu Šachy do škol. Ano Marek o tomto projektu také hovořil, ale kritika na jeho hlavu se snášela právě z krajských tréninkových center a to, že tento projekt nebyl s krajskými centry stejně jako i jiné věci konzultovány. A v tom je jádro pudla a tak i informoval náš web.
22:50 Během přestřelky mezi naším webem a Facebookem Marka Vokáče, prosím neberte to nikdo nějak zle, přestřelka je vedena v korektním duchu, byla dokončena prezentace Černobílé knihy. Projekt je nyní podroben diskuzi. Hlavním závěrem z diskuze je především motto, aby projekt nebyl jen cár papíru, na kterém dělalo cca 100 lidí, který se dá do šuplíku. VV ŠSČR by si závěry z ní měl vzít k srdci a použít je pro svoji práci a VV ŠSČR by o věcech, které z Černobílé knihy převzal měl i informovat.
23:00 Projekt Černobílé knihy byl konferencí vzat na vědomí v poměru 46 pro 2 proti 5 se zdrželo.
23:05 Konference je pro dnešek ukončena. Sejdeme se zítra v 9:00.