Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Červenec 2024
    Po Út St Čt So Ne
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

Online reportáž ze šachové konference – den druhý

Miroslav Pavlíček - 1.3.2014

1. března 2014
9:07
Druhý den konference je zahájen.
9:08 Začíná boj o předsunutí bod Změna Stanov ŠSČR před volbu VV ŠSČR. Řež právnických obratů ihned po ránu dává tušit, že konference bude hodně zajímavá.
9:16 Zdeněk Urban uvádí konkrétní důvod, proč je třeba nejdříve odsouhlasit změnu Stanov ŠSČR a pak teprve jít volit. Jádro sporu je především v tom, že část delegátů chce volit VV ŠSČR po jednotlivých funkcích a ne po týmech.
9:25 Postupně se řeč stáčí na schválení či neschválení volebního řádu a vysvětlují se úvodní stanoviska k tomuto bodu, který se bude projednávat později.
9:30 Řídící konference pan Palovský se snaží vrátit diskuzi k původnímu tématu tj. diskuzi zda lze změnit pořadí bodů projednávání na konferenci a ne aby se již v předstihu diskutovalo nad volebním řádem.
9:33 A jde se na věc. První zajímavější hlasování – změna pořadí bodů projednávání na konferenci ŠSČR – je zahájeno. Nejprve se jednomyslně schválila zpráva mandátové komise, že počty delegátů jsou stejné jako včera. Následné hlasování ukázalo, že že více jak půlhodinová diskuze nad změnou pořadí bodů byla víceméně zbytečná. Pro návrh Zdeňka Urbana hlasovalo pouze 13 delegátů.
9:40 Jde se na bod Volby VV ŠSČR. Nejprve se musí odhlasovat volební řád. Zdeněk Urban nyní hovoří proč by se mělo volit po jednotlivých funkcích a ne po týmech, jelikož by delegáti konference měli mít možnost se vyjádřit k jednotlivým kandidátům a ne k týmu jako celku. Takový (volba týmu) je návrh VV ŠSČR.
9:45 Ze Středočeského kraje zaznívá důležitý názor, že volební řád by měl být součástí legislativy a ne aby se o něm diskutovalo na konferenci ŠSČR.
9:52 Po krátké diskuzi je stažen protinávrh volebního řádu – tj. volby po jednotlivých funkcích. Jako hlavní a poměrně důležitý důvod pro stažení protinávrhu je, aby ve VV byli lidé, kteří spolu chtějí pracovat (tj. tým) a nedošlo k situaci, kdy se do VV dostanou lidé, kteří spolu mají problém spolupracovat a tím brzdili práci VV.
9:57 Nyní se tedy jedná jen o schválení volebního řádu, který byl navržen stávajícím VV ŠSČR a jen se diskutuje nad změnou bod číslo 16 volebního řádu, tj. zda má konference volit předsedu, místopředsedu, členy VV ŠSČR a hospodáře. Návrh je, že dle platné legislativy by se měl volit pouze předseda a další členové VV ŠSČR. Opět nastává “plodná” diskuze nad tímto problémem.
10:11 Konečně se dostáváme k hlasování o volebním řádu ŠSČR. Volební řád je přijat s jedinou změnou (avizovanou VV ŠSČR v bodě 16). Pro hlasovalo 52 a 3 se zdrželi.
10:15 Vzhledem k malému počtu kandidátů do revizní komise se prodlužuje lhůta k podávání přihlášek do voleb do revizní komise. V současné době máme 4 přihlášky, ale RK ŠSČR je 5 členná.
10:18 Viktor Novotný začíná představovat svůj volební tým. Spíše než jednotlivé kandidáty, kteří dostanou možnost se představit posléze, představuje volební program.
10:30 Po Viktorovi Novotném se představuje Jiří Havlíček, který by měl být novou tváří VV ŠSČR na postu komise mládeže a vystřídat tak mírně kontraverzní postavu pana Fialy. Postupně představuje jednotlivé vize na svém úseku. Nejzajímavější z nich je spojit projekt Šachy do škol se současným přebory škol.
10:40 Představuje se druhá nová tvář Milan Šindelář, který by měl mít na starosti marketing a komunikaci. Jako jeden z hlavních cílů se ukazuje nový web ŠSČR, zlepšit komukaci ústředí s kraji.
10:48 Jelikož stávající členové VV ŠSČR, kteří se opětovně uchází o své funkce, se vzdali práva se představit a delegáti konference již nemají dotazy směrem ke kandidátům, předseda volební komise zahajuje volbu VV ŠSČR.
10:58 Byla ukončena volba VV ŠSČR a mezičase, kdy volební komise bude sčítat hlasy, se postupně představují kandidáti do revizní komise – Ludvík Linart, Zdeněk Urban, Miroslav Pavlíček, Miloslav Partl, Josef Novák. Nakonec se tedy 5 kandidát do revozní komise našel.
11:07 Volební komise zveřejnila volební výsledek při volbě VV ŠSČR. Tým Viktora Novotného získal 37 hlasů, 8 bylo proti a 10 bylo neplatných. Volbní výsledek 67,2% při jediné kandidátce jasně ukazuje, že v předešlém období nebylo vše úplně tak jak by si delegáti přáli a tuto svou náladu, tak vyjádřili i touto tajnou volbou.
11:12 Představme si tedy nový VV ŠSČR. Předseda Viktor Novotný, trenérsko metodická komise Marek Vokáč, hospodář Rostislav Svoboda, předseda STK Petr Záruba, komise mládeže Jiří Havlíček, komise rozhodčích Ladislav Palovský, komise pro marketing a komunikaci Milan Šindelář, legislativní komise Petr Buchníček, člen VV Petr Pisk.
11:20 Nyní je na konferenci technická pauza. Čeká se na sečtení hlasů pro jednotlivé členy revizní komise. Mezitím staronový předseda VV ŠSČR Viktor Novotný ujišťuje delegáty, že se nad volebním výsledkem zamyslí a udělá vše, aby se důvěra ve VV ŠSČR pro příští léta zvýšila. My jako delegáti tomu pevně věříme.
11:31 Revizní komise byla zvolena, všichni navržení kandidáti prošli. Zdeněk Urban získal 53 hlasů, Josef Novák a Ludvík Linart 52 hlasů, Miroslav Pavlíček 49 hlasů a Miloslav Partl 47 hlasů.
11:35 Přecházíme k tvorbě nových Stanov ŠSČR. Hlavním důvodem potřeby nových stanov je nový Občanský zákoník, jelikož podle něho přestaly platit občanská sdružení a vznikají místo nich spolky.
11:41 V článku 1 Stanov ŠSČR se řeší sídlo, anglický název a právní subjektivita. Provedly se a jednomyslně schválily změny, tak aby odpovídaly znění Občanského zákoníka. Menší přestřelka se pouze strhává kolem sídla, zda má být uvedena pouze obec či plná adresa. Obava je z toho, aby případnou změnou adresy například z důvodu ekonomických se opět nemusely měnit stanovy. Proto je nakonec ponecháno jako sídlo pouze obec (Praha) a ne úplná adresa.
11:49 V Článku 2, kde se řeší činnost a cíle ŠSČR, se nic podstatného nemění oproti stávajícím stanovám.
11:55 V článku 3, kde se řeší členství ŠSČR se nově zavádí terminus technikus sympatizant ŠSČR. Důvodem je navýšení členské základny šachového hnutí v ČR. S tím souvisí i článek 4 (práva a povinnosti členů ŠSČR).
12:05 Překvapivě se kolem sympatizantů strhává diskuze. Tlak je především na to, aby sympatizanti mohli být nejen členy ŠSČR, ale i členy oddílů, kterým by tak výrazně mohli pomoci především po ekonomické stránce. Následuje správná připomínka pana Hurty, že pravomocí oddílu je, že ve svých stanovách si může sympatizanta také zavést. Nyní se řeší stanovy ŠSČR nikoliv stanovy oddílů.
12:20 Zdá se, že sympatizant nám dá asi pořádně zabrat. Sám předsedající přiznává, že už se v diskuzi začíná ztrácet. Stále se tlačí především na to, aby sympatizanty mohl přijímat nejen VV ŠSČR, ale i nižší složky šachového hnutí tedy oddíly, případně kraje.
12:35 Pavel Chrz správně argumentuje a ptá se proč se VV brání, používá dokonce výraz bojí, aby sympatizanta mohl přijímat nejen VV, ale i oddíl či kraj.
12:47 Návrhová komise nyní sbírá všechny návrhy na znění článku 3, resp. 4 a chystá se hlasování. Sympatizanti nám tak dali téměř hodinu času konference. Co nás čeká při projednávání dalších článků se ani neodvažuji tipovat.
13:15 Po sérii hlasování máme další kategorii členů ŠSČR a to kromě řádných členů a čestných členů ještě sympatizanty.
13:23 Je vyhlášena přestávka na oběd. Konference bude pokračovat v 14:30.
14:30 Konference po obědové pauze – gulášku – pokračuje. Během oběda si revizní komise zvolila svého předsedu, kterým se stal Zdeněk Urban.
14:35 Poměrně rychle se schválil článek 4 práva a povinnosti členů ŠSČR, tak jak je předložil VV ŠSČR. Stejně rychle byl přijat článek 5 o územním členění ŠSČR, kde dochází oproti stávajícímu stavu jen ke kosmetickým změnám.
14:44 V článku 6 Rozhodování orgánů ŠSČR se nově zavádí nebo spíše připouští možnost hlasovat v orgánech ŠSČR hlasovat per rollam. Aby bylo rozhodnutí per rollam platné, musí pro něho hlasovat 3/5 členů.
14:52 Velmi podrážděně reaguje na toto rozhodnutí konference Pavel Chrz. Tvrdí, že tímto rozhodnutím se zablokuje jednání mnoha komisí, kdy 3/5 potřeba pro nějaké rozhodnutí je často vysoké procento, že stačí pouze nadpoloviční většina. Snaha revokovat rozhodnutí konference v tomto bodě vychází naprázdno.
15:03 Je odhlasováno, že ze všech jednání orgánů ŠSČR musí být písemný výstup z jednání do 14 dnů. Někteří delegáti polemizují, zda to není příliš krátká doba a vyjadřují obavu, že se nebude dodržovat. Přesto je návrh odhlasován s velkou převahou.
15:07 Bleskově je přijat článek 7 o Republikových orgánech ŠSČR, kde nedochází k žádným změnám.
15:15 Trochu se diskuze zadrhla u článku 8 Konference ŠSČR, ohledně počtů delegátů na konferenci. Jelikož jsou názory na toto téma dost protichůdné, konference rozhodla, že VV ŠSČR tento článek stanov ještě dopracuje.
15:25 Další diskuze ohledně článku o Konferenci ŠSČR se točí kolem možnosti měnit předložený program konference, dále pak právech koho konference volí.
15:41 Je vidět, že názory na to co všechno by měla konference dělat se dost liší. Z toho důvodů bylo přijato, že VV ŠSČR by měl dopracovat do příští konference celé znění článku Konference ŠSČR. Poté byl přijat článek 8 ve znění předloženém VV ŠSČR.
15:50 Přecházíme k článku 9 o Výkonném výboru ŠSČR. Už dopředu předsedající říká, že se tady konference asi trochu zdrží a očekává diskuzní přestřelku.
16:00 Nakonec se ale ukazuje, že zákulisní dohody už toto vyřešily a celkem rychle se odhlasovává, že VV ŠSČR má minimálně 5 volených členů a tvoří je předseda ŠSČR, místopředseda ŠSČR, hospodář a další členové. Oproti současnému stavu už není členem VV ŠSČR generální sekretář a zástupci všech celostátních spolků. Tito ale budou mít právo se jednání VV ŠSČR účastnit.
16:08 Záhy je přijat článek 10 o Odborných komisích ŠSČR, kde oproti stávajícímu stavu je změna v tom, že je taxativně nevyjmenovává, ale ponechává na VV ŠSČR, které komise bude mít.
16:15 Velmi rychle je odhlasován i článek 11 o Revizní komisi ŠSČR. Oproti stávajícímu stavu se mění počet členů RK ŠSČR z minimálně 3 na 5.
16:24 Přichází návrh našeho kraje o zřízení Rozhodčí komise. To je včlenění nového článku oproti předloženému návrhu stanov VV ŠSČR. Tato komise by přezkumovala rozhodnutí VV ŠSČR, v případě, že by některý z členů ŠSČR nebyl s rozhodnutím VV spokojen. Diplomaticky bylo odhlasováno, že i v tomto případě VV ŠSČR připraví začlenění tohoto orgánu do stanov na příští konferenci.
16:32 Byl přijat článek 12 o Krajských šachových svazech, vzápětí i článek 13 o Konferencích krajských šachových svazů, článek 14 o Výkonném výboru krajského šachového svazu a článek 15 o Revizní komisi krajského šachového svazu.
16:40 Po kratší diskuzi byl přijat i článek 16 a 17 o Majetku a Hospodaření ŠSČR.
16:43 Byly také přijaty Clánky 18 a 19 Uplatňování práv a řešení sporů resp. Zánik ŠSČR a jeho majetkovém vypořádání. Trefně je poznamenáno a vyjádřeno přesvědčení, že o článku 19 se nikdy nebude jednat.
16:46 Ufff!! Je dobojováno. S účinností od 3.3.2014 jsou schváleny nové Stanovy ŠSČR.
16:52 Jsou představovány hospodářem ŠSČR panem Svobodou představovány změny Ekonomické směrnice ŠSČR. Všichni s povděkem kvitují, že vzhledem k dobré finanční situaci svazu se nebudou zvyšovat členské příspěvky.
17:00 Po vyčerpávajícím vysvětlení hospodáře o důvodech změn Ekonomické směrnice je tato nová směrnice přijata.
17:05 Následuje bleskové představení plánu práce VV ŠSČR ústy předsedy Viktora Novotného a plán je schválen. Následuje představení rozpočtu ŠSČR hospodářem panem Svobodou.
17:19 Po poměrně pečlivém vysvětlení jednotlivých položek rozpočtu ŠSČR se otevírá diskuze k rozpočtu. První diskuze se otevírá ohledně nákladů na rekonstrukci webu ŠSČR. Odhad 100 000 Kč se zdá být vysoký. Určitě je to zajímavá informace pro internetové odborníky a nadšence se přihlásit do tohoto projektu.
17:27 Samozřejmě nás jako kraj zajímalo proč se letos v rozpočtu nepočítá s Olympiádou mládeže do 16 let v Kazachstánu. Přitom loni bylo na stejnou akci v Číně určeno 20 000 Kč. Reprezentační trenér mládeže David Kaňovský vysvětluje, že chtěl udělat a zaplatit jednu akci pořádně (konkrétně Mistrovství Evropy družtev juniorů v Rumunsku) a ne polovičatě podpořit dvě akce a složitě schánět hráče na dvě akce, kde by museli doplácet a tím se snižuje zájem o tyo akce.
17:35 Po několika dalších diskuzních příspěvků, kde se tazatelé spíše ptali na vysvětlení některých položek, než že by je rozporovali konference ŠSČR schválila rozpočet ŠSČR 2014.
17:40 Byl představen a posléze schválen projekt Krajských tréninkových center mládeže. Díky tomu půjde v letošním roce do těchto krajských center celkem 700 000 Kč.
17:42 Přecházíme k bodu již závěrečnému a to různé a diskuze. Vystupuje paní Ptáčková ohledně neudělení divoké karty Tomáše Ptáčka na mistrovství ČR v kategorii H16. Divoká karta byla KM ŠSČR přidělena divoká karta jinému hráči, který je statisticky jednoznačně výkonostně slabší a je tedy obava, že tento hráč byl neoprávněně při udělování divoké karty zvýhodněn.
17:52 I přes naléhání na VV ŠSČR, aby sdělil konkrétní důvody, proč bylo odvolání zamítnuto, tak je nesděluje, jen je konstatováno, že nebyla porušena žádná legislativa. VV ŠSČR nepřezkumoval důvody rozhodnutí KM ŠSČR, jelikož se VV necítí usurpovat si hodnotit kritéria podle kterých bylo rozhodnuto odbornou komisí. Od toho má právě onu odbornou komisí.
18:08 Diskuze kolem tohoto bodu se opravdu rozvířila.
18:13 Hlasuje se o udělení extra divoké karty pro hráče Tomáše Ptáčka. Pro je 21 proti je 10 zdrželo se 17. Návrh nebyl přijat.
18:20 Další diskuzní příspěvky dávají zajímavé návrhy, aby se mohly udělovat výkonnostní třídy i neregistrovaným hráčům a po jejich registraci u ŠSČR jim automaticky přiřazena, dále pak se diskutoval o možnosti zrušit statut volného hráče v soutěžích družstev. O těchto návrzích, ale nakonec nebylo hlasováno jen požádáno, aby jednotlivé odborné komise se těmito návrhy zabývaly.
18:30 Konference pomalu končí. Všichni se už pomalu vidí doma.
18:50 Poté co návrhová komise zkompletovala všechny přijaté návrhy je předseda návrhové komise všechny přečetl a delegáti posléze jednomyslně odhlasovali celkové závěrečné usnesení konference ŠSČR.