Královéhradecký krajský šachový svaz

  • Květen 2024
    Po Út St Čt So Ne
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

Do KP postupují Sokol Hradec Králové a Spartak Vrchlabí – reportáž z utkání Sokol – Ortex

Jaroslav Šmíd, předseda KHŠS - 7.4.2014

Až poslední kolo obou skupin KS určilo postupující do KP. Výhodu domácího prostředí využil Sokol Hradec Králové, který porazil Ortex Hradec Králové 6:2. Jednoznačným výsledkem skončilo i utkání ve druhé skupině, kde Spartak Vrchlabí porazil ŠK AD Jičín 5,5:2,5.

Vítězové se v následující sezoně představí v KP.

Reportáž z průběhu zápasu o první místo mezi Sokolem HK a Ortexem HK, sepsal rozhodčí utkání Milan Borůvka

Miňovský – Ptáček 1-0
Smolej – Wagner 1-0
Humlíček – Bielavský 0-1
Rozkovec – Čermák 1-0
Palij – Nekvinda 1/2
Portych – Šolc 1/2
Splítek – Nosek 1-0
Přibík – Langr 1-0
Přímý zápas o první místo byl pro atraktivitu soutěže “naplánován” skvěle, tedy do posledního kola. Střetnul se domácí Sokol Hradec Králové s dosavadním lídrem soutěže s Ortex-Reta Hradec Králové, hostujícím k postupu stačila celková remíza 4:4. K zápasu přistoupili oba celky velmi zodpovědně u domácích nastoupili sice bez prvního hráče na soupisce, ale s prvním náhradníkem. Hosté na tom byli ještě o chloupek lépe – prvních osm.
Zápas začal v přesně v devět a na hráčích bylo znát, že vědí o co hrají. Výsledek se začal rodit asi po dvou a půl hodinách hry, kde ve velmi zajímavé partii na druhé šachovnici podlehl Vojta Wagner Lukáši Smolejovi. O chvíli dříve získal na 4. šachovnici domácí Jiří Rozkovec figuru, ale tím tato partie prakticky začala… Druhý bod domácích zařídil na 7. šachovnici Luboš Splítek, který v zavřené sicilce donutil soupeře k tomu, aby již v zahájení ztratil spoustu času a komplikovaná pozice se sekundami na hodinách asi udržet nešla. Prakticky současně skončila partie na 1. šachovnici kde Roman Miňovský díky silnému pěšcovému středu přehrál Tomáše Ptáčka.
Následovaly dvě remízy na 5. a 6. šachovnici. Zejména domácí hráč na 6. šachovnici může být s remízou více než spokojen. Jedinou výhru hostí zajistil kapitán celku Jiří Bielavský. Dámou proti dvěma věžím posbíral nějaké pěšce. Jeho pěchotu pak soupeř díky pasivitě obou věží a špatnému králi nemohl zastavit. Partie na 8. šachovnici byla dlouho vyrovnaná, ale hostující hráč odmítal remízu vzhledem k nepříznivému průběhu zápasu. V koncovce se dopustil chyby, díky které prohrál. Poslední partie se dohrávala na 4. šachovnici již za rozhodnutého stavu. Partie přešla do koncovky V+3p proti V+S+2p. Téměř stotahový maraton nakonec zvládl lépe domácí hráč, když jeho soupeř nevyužil možnosti přejít do remizové koncovky D+p na každé straně. Domácí hráč přehlédl jednotahový mat a chvíli na to si nechal hostující hráč vzít dámu a ihned kapituloval.

Celkový výsledek 6-2 pro domácí je pro hosty možná příliš krutý. Sokolu Hradec Králové gratuluji k postupu do KP. Ortex-Reta je sestaven z mladých hráčů, kteří se své možnosti zahrát si KP za mateřský oddíl rozhodně dočkají. Je jen škoda, že partie nejsou zveřejňovány jako v KP a ligách.